Hírek, beszámolók

Csengeri Attila emlékezik meg Kaszás Attiláról

Az MTV március 16-i kívánságműsorában, az „Önök kérték”-ben Csengeri Attila musical színész fog mesélni kollégájáról és barátjáról, Kaszás Attiláról, aki aznap ünnepelné 50. születésnapját. 

Kaszás Attila színházi pályafutása során nem csak prózai, hanem zenés, musical darabokban is szerepelt. Hiszen ki ne ismerné a Padlás szeretett Rádiósának szívszorító dalát, a Fényév távolságot? De említhetnénk még a West Side Story-t, a Hair-t, vagy a Nyomorultakat is.

A két művész először a Rock Színház színpadán játszott együtt a Miss Saigon című musicalben, ahol Kaszás Attila a Professzor szerepét alakította, míg az akkor friss diplomás Csengeri Attila a fiatal amerikai katonát, Christ. Pályájuk ezt követően több ponton is keresztezte egymást. Együtt játszottak például a Szörényi-Bródy trilógiából az Atilla, Isten kardjában, illetve az István a királyban.
 
Előbbiről tudni kell, hogy átírásra került. Az első színpadra állításakor, a ’90-es években Csengeri Attila még Oresztészt a félig hun, félig római származású ifjút játszotta, akinek legfőbb dilemmája hovatartozásának eldöntése volt. A darab átformálást követően azonban ezt a karaktert kiírták az előadásból, és annak bizonytalanságát tükröző szólóját átadták egy megújított szereplőnek, Önögésznek, akit a 2002-es kiadásban Kaszás Attila alakított. Hazánk kedvelt Fantomja sem maradt ki azonban a felújított változatból, megkapta ugyanis a római vezér, Aeciusz szerepét. A következő különös egybeesés az államalapítónkról szóló rockoperában fedezhető fel, ahol szintén együtt léptek színpadra. Itt Kaszás Attila Laborcként, míg Csengeri Tordaként szerepelt. Az alkalom érdekessége, hogy a táltost megformáló művész korábban alakította már Koppány lázadó követét, így ismét „egymásnak adták” a dalt.
A felvidéki születésű színművész azonban nem csak musicalekben, hanem operettekben is nagyszerűen megállta a helyét. Nevével összeköthető a Mágnás Miska, a Háry János, illetve a Csókos asszony is. A sors különös játéka, hogy az utóbbi Zerkovitz darab Dorozsmay Pistáját Csengeri Attila is alakíthatta nagy sikerrel a Szolnoki Szigligeti Színház tavalyi évadjában. Ezekről az élményeiről fog többek között mesélni a csömöri musicalénekes megemlékezvén a három éve elhunyt színészről.
Kaszás Attila hiánya a mai napig ott él minden kolléga és barát szívében, mégis boldogan tekintenek vissza erre a rendkívüli emberre és örömmel idézik fel az együtt töltött időket. Pályája során mintegy ötven darabban játszott főszerepet, televíziós és mozifilmekben szerepelt, különleges hangi adottságainak köszönhetően számos zenés darabban és musicalben is remek alakítást nyújtott. Nem csak nagyszerű színész, de egy remek ember is volt.

Huszti Péter így írt róla „Kik vagytok,hé!” című könyvében:

„Fájdalmas, felfoghatatlan csend.
Őrzöm Attila mosolyát.
A fiatal apa boldog, büszke tekintetét.
Szemében a mindig újrakezdő, tervezgető ragyogást.
A meg nem alkuvó villogást.
Tisztaságot. Kitartást.”
 
Rechtenwald Kristóf

Kapcsolódó tartalmak

István, a király Pécsen

admin

Koldusopera a Békéscsabai Jókai Színházban

Buchmann-Horváth Emese

Nyomorultak sajtótájékoztató (2015. 02. 03.)

Tóth Barbara

Spiderman: a Broadway legnagyobb bukása?

admin

Az Aranycsapat az MTV honlapján!

admin