Hírek, beszámolók

Dalok a szerelemről

Az Ébred valami a szívemben címet viselő, 2010-ben napvilágot látott első szólóalbumáról válogatott második élőzenekaros nagykoncertjén a Budapesti Operettszínház művésznője, valamint felhangzott egy új szerzemény is.

Siménfalvy Ágota kiváló énekes – azt hiszem, ezzel a kijelentéssel semmi újat nem árulunk el. A musical-kedvelőknek tucatnyi darabban és az Operett Angyalai formáció tagjaként is bizonyította és bizonyítja ezt hosszú évek óta. De a Millenáris Fogadóban fény derült arra is, hogy nem csak szerepekbe bújva képes megcsillogtatni sokoldalúságát. Legyen szó modern felfogásban újraálmodott régi slágerekről (Jó estét nyár, jó estét szerelem, vagy a reggae stílusban elhangzó Titkos szobák szerelme), lecsupaszított érzelmekről (Én leszek, Amikor melletted vagyok, Elfelejtett bossanova) vagy pörgős bulihangulatról (Rázd meg, baby, Közel a naphoz remix), az énekesnő mindvégig autentikus marad.

A koncerten debütáló saját szerzemény, az Angyal is a ritmusos, táncolható dalok sorába illeszkedik, ráadásul tipikusan az a szerzemény, ami ha egyszer befészkeli magát az ember fejébe, nem is távozik onnan egykönnyen: Elek Norbert dallamai, Nádas Bálint érzéki szövege, a Brains-es Lukács Levente effektjei és nem utolsó sorban Ágota hipnotikus előadása nehezen felejthető egyveleget alkotnak.

Természetesen a musical gyökerek sem merülnek feledésbe. A koncert egységesen magas színvonalú, de talán mondhatjuk, hogy egyik fénypontja a lemezen eredetileg Mészáros Árpád Zsolttal duettként megszólaló Menyasszonytánc, amely most szólóban hangzik el, és igazi, grandiózus érzelmeket megmutató power balladává válik a szó legnemesebb értelmében. A Padlás Örökre szépek című betétdalát az est vendégével, Farkas Gábor Gábriellel duettben énekli Ágota, ami nem csak a két szép hang és a pallérozott előadásmód kapcsán öröm a nézőknek, hanem a két művész között látható összhang okán is. Érdekes módon, hiába nem Gábriel érkezett elsősorban a színház világából, mégis az ő előadásmódja hordoz több teatralitást. A Két összeillő emberrel Szécsi Pál és Domján Edit szerelmét idézi fel, és egy méltatlanul elfeledett Máté Péter dalt is elénekel, melyek tökéletesen illeszkednek a koncert ívébe.

A művésznő zenekara (Elek Norbert – zongora, Schneider Zoltán – gitár, Fehérvári Attila – basszusgitár, Oláh Gábor – dob, Lukács Levente – effektek, Simon Edina és Demeter Tamás – vokál) külön említést érdemel, hiszen nem csak összeszokott csapat, de egyenként is virtuóz hangszeres teljesítményeket felmutató zenészekből áll.

A koncert a közönség kitörő lelkesedése közepette úgy ér véget, ahogy elkezdődött: a Jó estét nyár, jó estét szerelem című Presser Gábor dal modern felfogású átdolgozásával. De ugyanabba a folyóba sem léphetünk kétszer, és hiába ugyanazt a szerzeményt hallgatjuk, valami mégis más az este folyamán megélt pillanatok miatt. Ágota kiválóan énekel, de nem ez, amitől énekesnőként is figyelemreméltó. A végtelenített tehetségkutatók korában a jó hang és énektechnikai tökéletesség nem ritka, de sajnos pár kivételes esettől eltekintve általában nem párosul komoly közlésvággyal és nem képes valós érzelmeket közvetíteni. Ezzel szemben Ágotának úgy tűnik, mindegy, hogy milyen színpadon áll: vérbeli előadóművész marad, aki birtokában van ezeknek a képességeknek. És egy olyan világban, ahol a sok frazír közt elvész a lélek, ez a legnagyobb kincs.

Horváth Emese

Az elhangzó dalok listája:

Jó estét nyár, jó estét szerelem!

Közel a naphoz

Homályosan

Elfelejtett bossanova

Titkos szobák szerelme

Én leszek

Menyasszonytánc

Ébred valami a szívemben

Amikor melletted vagyok

Örökre szépek (duett Farkas Gábor Gábriellel)

Farkas Gábor Gábriel – Két összeillő ember

Farkas Gábor Gábriel – Nálad meddig tart ez a szerelem

Angyal

Rázd meg, baby

Most kell eldöntenem

Közel a naphoz remix

Jó estét nyár, jó estét szerelem!

Kapcsolódó tartalmak

Kiállítással kezdődött a Macskák 30 hét

Buchmann-Horváth Emese

A nyomorultak. Közönségtalálkozó a REÖK-palotában

Rechtenwald Kristóf

A Fehérlaposok című rockoperával emlékeznek a felvidéki kitelepítettekre

jambor.dorottya

'Applause for the clowns'

admin

Rebecca: megvannak a londoni workshop főszereplői

admin