Hírek, beszámolók

Díjakat adtak át a Magyar Operett Napja alkalmából

Az elismeréseket tizedik alkalommal ítélték oda a magyar operett napja alkalmából, amelyet Kálmán Imre zeneszerző születésnapján (egyben Lehár Ferenc halálának évfordulóján), október 24-én ünnepelnek. Idén egy nagydíjat is kiadtak a Cigányszerelem című operett hétfői előadásának szünetében a közönség előtt, ezt Kerényi Miklós Gábor főigazgató kapta.

Életműdíjat ítéltek Németh Sándornak, az év operettszínésze Peller Károly, az év musicalszínésze Vágó Zsuzsi lett, a legígéretesebb tehetségnek járó Marsallbot-díjat pedig Boncsér Geregely vehette át.

Németh Sándor, aki évtizedeken át volt a budapesti társulat vezető művésze, teljesítményéért kapta az életműdíjat, azért a nemzetközi szereplésért, amellyel a hungarikumnak számító magyar operettet népszerűsítette Európában és a tengeren túl is.

Az évad operettszínésze, Peller Károlynak a színház operettgáláiban nyújtott kiemelkedő alakításaiért, az évad musicalszínésze, Vágó Zsuzsi pedig a Miss Saigon női főszerepében nyújtott teljesítményéért veheti át az elismerést. Az évad legígéretesebb ifjú művészének adható Marsallbot-díjat Boncsér Gergely vette át a tavaly díjazott Bordás Barbarától.

A magyar operett napjára került ki a nyomdából a Rózsavölgyi Zeneműkiadó új kötete, Gál Róbert A szenvedély muzsikája című könyve, amely Kálmán Imre életét, sorsát, muzsikáját és utóéletét tekinti át, és amelyet a Budapesti Operettszínházban mutatott be a teátrum főigazgatója, Kerényi Miklós Gábor.

Kálmán Imre szenvedélyes életet élt – szögezi le a szerző. Hallatlanul népszerű muzsikáját már száz éve kedveli ország-világ. Életének érdekességei elevenednek meg szóban és képben a könyv lapjain, nagy slágerei pedig a legnépszerűbb előadók (Fedák Sári, Király Ernő, Honthy Hanna, Rátonyi Róbert, Zentay Anna és sokan mások) tolmácsolásában hallhatók a könyvhöz mellékelt CD-n. A kötetben egy évszázad hazai bemutatóiról, köztük a ma is futó előadásokról készült fotók is igazolják: mennyire örök Kálmán Imre operettvilága.

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Rendhagyó A Notre Dame-i toronyőr sajtótájékoztató

Buchmann-Horváth Emese

Majális a Vidámparkban – beszámoló a Magyar Színház rendhagyó sajtótájékoztatójáról

admin

Rövidhírek, 2013. március

Volf Anna

Hírek New Yorkból

admin

A Cirkuszhercegnővel zárul az I. Budapesti Nemzetközi Operett-Musical Fesztivál

jambor.dorottya