Belföld Hírek, beszámolók

Az Operettszínházban születik újjá a Dorian Gray musical

2018. január 19-én mutatja be a Budapesti Operettszínház a Kálmán Imre Teátrumban a Dorian Gray című musicalt. 

A darab az 1990-es Rock Színházas előadás felújítása lesz, rendezője Réthly Attila, zeneszerzője Várkonyi Mátyás, a díszletet Túri Erzsébet, a jelmezeket Velich Rita tervezi. A címszerepben Kocsis Dénes látható, mellette a korábbi Dorianek is megjelennek, Basilt Csengeri Attila, Lord Henryt Homonnay Zsolt alakítja. További szereplők többek között Gubik Petra, Janza Kata, Kalocsai Zsuzsa, Dézsy Szabó Gábor, Pesák Ádám, Vásári Mónika, Katona Kaludia.
Az olvasópróbán Lőrinczy György főigazgató a zeneszerzőt köszöntve rámutatott, hogy eddig úgy hozta a sors, hogy nem játszották a darabját, ami régi adóssága az Operettszínháznak. „Izgatott vagyok és nagyon boldog. Azért is tartom igen fontosnak a bemutatását, mert van egy olyan musicalszerető generáció, aki ezzel a különleges művel még nem találkozhatott. Most itt a lehetőség.” Kihangsúlyozta, hogy igyekeztek bevonni a régi Rock Színház szereplőit. „Figyeltünk arra, hogy akik a társulatban vannak egykori rockosok, Ullmann Zsuzsa, Nagy Bea, Petridisz Hrisztosz, Papadimitriu Athina, Oláh Tibor, legyenek benne ebben a produkcióban. Emellett Kocsis Dénes minden pillanatát két legendás Dorian fogja figyelni.”
Lőrinczy szerint a magyar musicalirodalom eme kultikus és egyik legértékesebb műve most kiemelten időszerű kérdéseket vet fel. „Szinte közhely és olyan, mint egy óriási pofon a darab aktualitása: Mit ér meg a művészeti siker, a fiatalság egy ember, egy művész életében? Erről fog szólni a mostani előadás.”
A zeneszerző, Várkonyi Mátyás is megjegyezte, hogy rögtön visszatértek a Rock Színházas emlékei, amikor belefogott a munkába. A musicalt Oscar Wilde halálának 100. évfordulóján mutatták be először Budapesten, majd egy merész vállalkozás keretében Londonban is színpadra állították, ahol szintén nagy sikert aratott, aztán Németországban, Hollandiában, Franciaországban. „A darab él tovább. Jelenleg három nyelven létezik, magyarul, angolul és németül. Itt most ezzel a csapattal újjászületik, és én nagyon büszke vagyok. Egy felfrissített, nagyon átgondolt Dorian Gray készül. Örülök, hogy egy újabb generáció is megismeri” – mondta Várkonyi – „hiszen egy mű értéke mindig attól függ, hogy az idő mit kezd vele. Most már csak rajtunk a sor.
Réthly Attila a rá váró feladat kapcsán azt hangsúlyozta, hogy „most egy olyan művel van dolgunk, amelynél a legjobb rendezői hozzáállás az, hogy észrevétlennek kell maradni.”  Azaz a rendező diszkréten a háttérbe húzódva van jelen az alkotói munkában. „Ezt a művet elég megszólaltatni, és önmagában hat és csodálatos. Nekem az a koncepcióm, hogy jó hangulatot és jó energiájú próbafolyamatot teremtsek, de ne tolakodjak előtérbe.” Ráadásul itt vannak az ős-Dorienesek, kiknek jelenléte további súlyt ad majd mindennek. Végül Oscar Wilde egy érdekes gondolatára hívta fel a figyelmet, előrevetítve, hogy mi mindent fog még ez az előadás önmagán túl boncolgatni. „Nem a művészet másolja az életet, hanem az élet a művészetet.”
Egy rendkívül aktuális, különleges musical lesz tehát a Dorian Gray, amelyet 2018. január 19-étől láthat a közönség a Kálmán Imre Teátrumban.

Kapcsolódó tartalmak

Spamalot olvasópróba

Nagy Péter

Pesti műsor 1956 – színháztörténeti kiállítás

Buchmann-Horváth Emese

Visszatérhet a musicalszínpadra a Dexter sztárja

Volf Anna

Párizsi Éjszakák a Turay Ida Színházban

Buchmann-Horváth Emese

Egyházi Géza – Gethsemane

Liga Mihály