Hírek, beszámolók

Egy körrel közelebb az Aranypálca fináléjához

Nagy érdeklődés kísérte az Aranypálca Kálmán Imre Nemzetközi Operett-Musical Karmesterverseny pénteken és szombaton tartott középdöntőinek felvételeit.

A versengéseket megelőző sajtótájékoztatón Kerényi Miklós Gábor bemutatta a négytagú zsűrit, akik a 12 fiatal dirigens teljesítményét hivatottak értékelni. Az illusztris névsorban szerepelt Lévay Szilveszter Grammy-díjas zeneszerző, Tokody Ilona Kossuth-díjas operaénekes, Kesselyák Gergely Liszt-díjas karmester és maga a Budapesti Operettszínház főigazgatója, Kerényi Miklós Gábor. A direktor – aki a verseny értelmi szerzője is egyben – kiemelte, hogy a koncepció egyedülálló, hiszen vannak karmesterversenyek, tehetségkutatók, de a kettő formátumot még ezelőtt nem ötvözték és nem rendezték meg látványos gálaműsorral egybekötve sem.

Tokody Ilona elmondta, hogy munkássága során – bár kiváló énekesekkel volt szerencséje együtt dolgozni – ideális esetben legfőbb partnere mindig a karmester volt. Emellett tévesnek ítélte azt az elterjedt véleményt, hogy az operett könnyű műfaj, hisz szerinte azt mind magas színvonalon előadni, mind így vezényelni  operai nehézségű feladat. Lévay Szilveszter örömét fejezte ki, hogy a fődirektor felkérte a zsűritagságra, és méltatta a készülő műsor és a verseny nemzetközi színvonalát, emellett pedig kiemelte a tehetségápolás fontosságát. Kesselyák Gergely szerint a verseny egyik legnagyobb szolgálata, hogy a komoly értékekkel rendelkező, minőségi zenét széles tömegekhez juttatja el.

Az Aranypálca zsűrije, a 12 versenyző és a Budapesti Operettszínház művészei a sajtótájékoztatón

Az utolsó előtti fordulóba jutott karmesterek teljes névsora a következő: Ilya Gaisin (Oroszország), Artem Gladkov (Oroszország), Pierre Hoppé (Franciaország), Sung-Joon Kwon (Dél-Korea), Tania Morandini (Olaszország), Danko Drusko (Németország), Roberto Palmer (Spanyolország-Egyesült Államok), Carolyn Watson (Ausztrália), Erdélyi Dániel és Balassa Krisztián (Magyarország), Masayuki Carvalho (Japán-Brazília), valamint Tomasz Biernaczki (Lengyelország).

A középdöntőket a teátrum művésznője, Peller Anna, valamint a Duna TV műsorvezetője, Szebeni István konferálja, és a közönség olyan operett örökzöldekből hallhat slágerekereket, mint a Csárdáskirálynő, a Marica grófnő, a Cigányszerelem, a Denevér, a Cirkuszhercegnő vagy A Bajadér. Természetesen a musicalek sem maradnak el: a repertoár-darabok (Abigél, Rebecca, Szentivánéji álom, Rómeó és Júlia, Miss Saigon, Veled, Uram!) dalai mellett felcsendülnek szerzemények olyan régi kedvencekből, mint a Mozart! vagy a Rudolf, az év végén ismét visszatérő Elisabeth, valamint az István, a király, a Godspell, Az operaház fantomja és a Jekyll & Hyde. A gálákon fellép a Budapesti Operettszínház operett-, és musicaltagozatának legtöbb szólistája mellett a Musical Együttes, valamint a színház zene-, ének- és balettkara is.

A Budapesti Operettszínházban színpadra állított látványos gálaműsor a Duna TV-n lesz látható négy részletben, október 5 és október 26 között, péntekenként.

Kapcsolódó tartalmak

Két vígopera házasság témában

Stern Ágnes

SZERELMES SHAKESPEARE A MADÁCH SZÍNHÁZBAN

Buchmann-Horváth Emese

Sondheim – 2012. december, 2013. január

Volf Anna

István, a király – közönségtalálkozó a REÖK-palotában

Rechtenwald Kristóf

Plusz előadás az István, a királyból

Sándor Petra