Hírek, beszámolók

Egy nyári éj mosolya, Mary Poppins, Veled, Uram! – A 2011/2012-es évad zenés bemutatói

Ahogyan azt a cikk felvezetőjében említettük, Schönberg és Boublil Miss Saigonja szeptember 15-én debütált a Budapesti Operettszínház színpadán Szabó P. Szilveszter, Vágó Zsuzsi, Feke Pál, Dolhai Attila, Bordás Barbara és Kerényi Miklós Máté főszereplésével, Kero rendezésében. A mű már a nyár folyamán bemutatkozott szabadtéren Sopronban, s kisebb változtatásokkal “landolt” a Nagymező utcai teátrum színpadán. A Viva la Musical! ott volt a soproni próbákon, ahol a főbb szereplőket és a darab rendezőjét faggattuk a műről. Képgalériáinkat pedig itt nézhetik meg: soproni próba, kőszínházi próba első szereposztás, második szereposztás.

Habár Győrben már június 18-án sor került egy Vörös Pimpernel előbemutatóra, a valódi kőszínházi bemutató szeptember 24-én zajlott le Bot Gábor, Koós Réka és Molnár László főszereplésével, szeptember 25-én pedig a másik szereposztás debütált Nagy Balázs, Molnár Ágnes és Vincze Gábor Péter  közreműködésével. Wildhorn és Knighton érzelmes, zenés kalandregényét Molnár László rendezésében állították színpadra. Stábunk járt a darab próbáján, illetve hamarosan hosszabb írással is jelentkezünk a mű kapcsán.

Október 7-én Békéscsabán Monte Cristo grófja premier lesz, melyet a mű zeneszerzője, Szomor György rendez. A szöveget Dumas regényéből Pozsgai Zsolt írta át színpadra. A főbb szerepekben Gubik Petra, Szomor György, Katkó Ferenc, Csomós Lajos, Vadász Gábor, Gerner Csaba, valamint  Lapis Erika lesznek láthatóak.

A keszthelyi előbemutató után október 14-én lesz a premierje az Egy nyári éj mosolya című Sondheim műnek a Centrál Színház színpadán. A West End és Broadway után nálunk is Trevor Nunn rendezésében lesz látható a musical olyan színészek közreműködésével, mint Törőcsik Mari, Gergely Róbert, Nagy-Kálózy Eszter, Egyházi Géza, Kovács Patrícia vagy Szemenyei János.

Szintén október közepén állítja színpadra a Gózon Gyula Kamaraszínház a legendás A muzsika hangja című musicalt. Az 1930-as években Maria,  egy fiatal novícia Georg von Trapp százados szolgálatába áll, s túlfegyelmezett gyerekeit megtanítja arra, hogyan örüljenek az életnek. Von Trapp kapitány szerepében Presits Tamás láthatjuk, Mariát pedig Endrődi Ágnes alakítja.

A Kecskemétre ebben az évadban visszatérő Szemenyei János komponálta, Galambos Attila szövegével készült Winnettou című zenés ifjúsági mű november elején debütál a Kecskeméti Katona József Színházban, Réczei Tamás rendezésében. A címszerepet a Popeye-t jegyző Gangsta Zolee játssza, míg Old Shatterhand szerepében Orth Pétert láthatjuk.

A Békés Megyei Jókai Színház 2011 novemberében Neil Simon, Marvin Hamlisch és Carole Bayer Sage musicalét, a They’re Playing Our Song-ot (Édeskettes hármasban illetve Kapj el) tűzi műsorára Balogh Anna és Szomor György főszereplésében.

December 2-án a Pesti Magyar Színház és a Pécsi Nemzeti Színház után a Szegedi Nemzeti Színházban is debütál Szikora Róbert Macskafogó című musicalje, mely az ismert mese történetét dolgozza fel.

Szintén december 2-án kerül bemutatásra A kaukázusi krétakör című zenés színmű a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában Somogyi Szilárd rendezésében. Brecht művében az ótestamentumi salamoni ítélet és a régi kínai krétakör-mese motívumait egyesíti. A mű főbb szerepeiben Szabó P. Szilveszter, Peller Anna, Makranczi Zalán, Szendy Szilvi, Boncsér Gergely, Náray Erika, Faragó András, Jantyik Csaba, Nádasi Veronika és Pirgel Dávid lesznek láthatóak.

Egy különleges musical ősbemutatójára kerül sor december 3-án és 4-én a debreceni Csokonai Színházban. Szarka Tamás Mária című musicale napjaink nyüzsgő világát állítja szembe a Magyarok Nagyasszonyának tiszta, szűzies alakjával. A darabot Vidnyánszky Attila rendezi. A musical zenéje alapvetően folklorisztikus, közép-európai és balkáni elemekre épül. Az előadás a Főnix Csarnokban lesz látható a főbb szerepekben Bakos Kiss Gáborral, Olt Tamással, Kriszta Kingával és Újhelyi Kingával.

A 2012-es év első hónapjában tűzi műsorára a Pécsi Nemzeti Színház Geszti Péter és Dés László klasszikusát, A dzsungel könyvét. A Kipling regényéből készült musical tizenöt éve sikeres hazánkban, ebben az évadban Böhm György rendezi meg Pécsett.

Szegeden egy másik zenés mű, Leonard Bernstein West Side Storyja is megtekinthető lesz, méghozzá 2012. február 10-től Juronics Tamás rendezésében. A mű története tulajdonképpen Shakespeare Rómeó és Júliájának cselekményszálát követi. 1950-es években járunk, a helyszín New York West Side negyede. Két egymással rivalizáló banda, az amerikai kamaszokból álló Jets, és a Puerto Rico-i emigráns fiatalokból álló Sharks bandaháborújába csöppenünk.  A Jets egyik tagja, Tony szerelmes lesz Mariába, aki szerencsétlenségükre Be
rnardo, a Sharks vezérének húga. Szerelmük tehát  – akárcsak Shakespeare történetében – vesztésre van ítélve.  A musical nagyszabású táncjeleneteket tartalmaz, ugyanakkor fontos társadalmi problémákra is felhívja a figyelmet.

2012 februárjában, egészen pontosan 10-én és 11-én érkezik a Madách Színház Musical Pályázatának döntős alkotása, az Én, József Attila, melyet Szirtes Tamás Szente Vajkkal, illetve a mű szerzőivel, Vizy Mártonnal és Tóth Dáviddal készít elő. A Madách Színház 2009 decemberében írt ki nyílt pályázatot új magyar musicalek megalkotására; a felhívásra csaknem 80 művész illetve alkotócsapat nyújtotta be musicaltervének szinopszisát és 5-5 dalát. Ezek közül a zsűri – Szirtes Tamás mellett Malek Andrea színművész, Kocsák Tibor zeneszerző, Müller Péter író és Tihanyi Ákos koreográfus – előbb húsz tervet választott ki, majd értékelés után hét darabot hívott meg a pályázat döntőjébe, melyre 2010 októberében került sor. A versenyben végül nem ért el helyezést az akkor még Attila – Tiszta szívvel címen futó mű, ám úgy tűnik, a színház direktora lát fantáziát a József Attila életét megzenésített versein keresztül feldolgozó alkotásban. A pályázat döntőjében egyébként Posta Victor személyesítette meg a költőt méghozzá kitűnően.

Pénzügyi megszorítások miatt végül 2012 márciusában kerül bemutatásra A nyomorultak című musical a Miskolci Nemzeti Színházban. Boublil és Schönberg musicalje manapság népszerű hazánkban, hiszen az előző évadban Kecskeméten is színpadra állították a Victor Hugo regényéből készült alkotást. A miskolci produkciónak egyelőre nincs hivatalos szereposztása.

2012 júniusában a Disney musicale, a Mary Poppins kerül az érdeklődés középpontjába, 1-én, 2-án és 3-án mutatják be ugyanis a klasszikus történetből készült zenés művet a Madách Színházban. A Julie Andrews főszereplésével készült 1964-es film tette világhírűvé a történetet. A film 5 Oscar-díjjal büszkélkedhet, ezek közül egy a főszereplő Andrews-nál landolt. Maga a musical a film adaptáció és az ugyanezen a néven futó gyerekkönyv sorozat elemeit is tartalmazza. Zenéje az Oscar-díjas Sherman fivérek nevéhez kötődik, akik a fentiekben említett 1964-es műért kapták a díjat. A musical 2004-ben debütált a West Enden majd 2006-ban a Broadway közönsége is megismerhette. A körúti teátrum non-replica változatban kapta meg a darab jogait, így nem a londoni vagy a New York-i előadások kerülnek színre 2012 júniusában, hanem egy magyar kreatív csapat elképzelései.

S akkor következzenek az egyelőre még premierdátum nélküli bemutatók. A Szolnoki Szigligeti Színház ebben az évadban műsorára tűzi Kocsák Tibor és Miklós Tibor Légy jó mindhalálig című musicalét. A Budapesti Operettszínház pedig Szörényi Levente történelmi operáját, a Veled, Uram! című nagyszabású művet tűzi műsorára. Az alkotás Szent István megkoronázásának ezredik évfordulójára készült, s az uralkodó utolsó éveiről, az utódlás problémáiról szól. A Veled, Uram! a Thália Színházban kerül bemutatásra Sasvári Sándor, Feke Pál, Mészáros Árpád Zsolt, Földes Tamás, Janza Kata, Vágó Bernadett és Homonnay Zsolt főszereplésével, Somogyi Szilárd rendezésében.

 

Utasi Nikolett

Kapcsolódó tartalmak

A Tony-gála díjátadói…

admin

Győri Evita Premier

admin

Rebecca: irány a Broadway!

admin

Broadway: in memoriam 9/11

Volf Anna

Szenvedélyek és tragédiák – Tosca a Margitszigeten

Buchmann-Horváth Emese