Belföld Hírek, beszámolók

"Együtt egy jobb világért" A Vígszínház meghirdette 2018/19-es évadát

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatónője a sajtótájékoztatón ismertette a 2018/19-es évadban bemutatásra kerülő előadásokat.

 
“Sikeres színházat csinálni, nagyszerű, teltházas előadásokat létrehozni csak olyan tehetséges és összetartó társulattal lehet, mint a Vígszínházé.” – hangslyozta Eszenyi. “Itt egymásra figyelő kollegák vannak, akik az elmúlt évadban nagyon kemény munkát végeztek. Sok nehéz pillanat volt, amikor a társulat összefogott és csak a Vígszínház volt számunkra a legfontosabb. Célunk, hogy hagyományainkat folytassuk, állandóan megújuljunk és együtt egy jobb világ felé haladjunk. A következő évadban 11 új bemutatónk lesz, olyan izgalmas és vonzó előadásokat tervezünk, amelyek elgondolkoztatják, inspirálják nézőinket, és természetesen szórakoztatják is.”
 
CHARLIE CHAPLIN: A DIKTÁTOR
A Chaplin család Eszenyi Enikőnek engedélyezte, hogy Magyarországon elsőként rendezhesse meg Charlie Chaplin legnagyobb hatású művét, A diktátort. „Filmjeiben sok mindennel találkozunk, itt most a hatalommal száll szembe.” – mutatott rá a rendezőnő. A színpadi változatot Vecsei H. Miklós írja, zeneszerzője Kovács Adrián, a főszerepben ifj. Vidnyánszky Attila, mellette Szilágyi Csenge, Lukács Sándor, Hajduk Károly, Wunderlich József, Király Dániel, Ember Márk, Gados Béla, Zoltán Áron látható. 
 
MOLNÁR FERENC: LILIOM
A szívszorító történet 110 éve hódítja meg a világ színpadait, a Vígszínházban legutóbb Kaszás Attila és Eszenyi Enikő alakította a főhősöket. Most Hajduk Károly és Szilágyi Csenge, valamint Orosz Ákos, Waskovics Andrea, Zoltán Áron játsszák majd. Rendezője ifj. Vidnyánszky Attila, így vall erről: „Azon felül, hogy hihetetlenül megtisztelő, hogy ezen a színpadon, ilyen kollégákkal Molnár Ferenccel foglalkozhat az ember, nagy kihívásnak tartom, hogy ma, az én korosztályom szemével elmeséljünk egy történetet. Én amerikai filmeken nőttem fel sajnos, ott mindig lehet tudni, hogy ki a jó, ki a rossz, és megmutatják, hogyan kell élni. Ebben a darabban szerintem nincs jó és nincs rossz. Van egy főhős, aki nem tudja, hogyan kell élnie az életét, én ebben látom az előadás tragédiáját és aktualitását. Molnár Ferenc az emberről írt, embereknek, pontosan, egyszerűen, valamiféle olyan könnyed mélységgel, ahogy más nem tudott. Remélhetőleg ezt a könnyed mélységet megtaláljuk az alkotókkal és megéreztetjük a közönséggel.”
 
JOHN CASSAVETES: PREMIER
Szász János újra rendez a Vígszínházban. Magyarországon először mutatják be Cassavetes Premier című filmjének színpadi változatát, Eszenyi Enikővel, Hegedűs D. Gézával és Börcsök Enikővel. John Cassavetes, a New York-i filmiskola legizgalmasabb alkotója, műve bensőséges vallomás a színészi létezésről. „Remélem, hogy ez is egy olyan izgalmas előadás lesz, ahol a színházról tudunk beszélni, ebben az évadban sokszor lesz róla szó. Ez egy próbafolyamatról és egy színésznőről szól, aki küzd az öregséggel, a magánnyal, és minden színházi problémával.” – foglalta össze Eszenyi.
 
MIHAIL BULGAKOV: BÍBORSZIGET
1928-ban mutatták be Moszkvában Bulgakov Bíborsziget című szatirikus komédiáját, amely arról szól, hogy betiltják a Bíborsziget című előadást. A darabot aztán 1929-ben valóban betiltották. – mesélte Hegedűs D. Géza, a mű rendezője. „Színház a színházban. Egy társulat a létérért küzd. Reméljük, hogy ereje lesz és fontos momentum lesz ez színházunk életében.” A Pesti Színházban a főbb szerepeket Kern András, Orosz Ákos, Hegyi Barbara, Józan László, Puzsa Patrícia és Fesztbaum Béla játssza.  
 
HENRIK IBSEN: JOHN GABRIEL BORKMAN
Egy korrupt, önző bankárról szól, aki bukása után az áldozat szerepében tetszeleg, gátlástalanul átgázol feleségén, volt szerelmén, barátján. Ám lehet-e utólag elégtételt venni a tönkretett életekért? Az előadást Valló Péter rendezi, a címszerepben Hegedűs D. Géza, partnerei Hegyi Barbara, Börcsök Enikő, Lukács Sándor, Vecsei H. Miklós és Balázsovits Edit.
 
BERTOLT BRECHT: BAAL
Brecht egyszerre beszél a művészetről és a szerelem pusztító erejéről. „Ez igazi színházi téma, az alkotók nagyon szeretik, sokan rendezték már. Nálunk Horváth Csaba a Pesti Színházban, a tánc, a mozgás, a zene nyelvén közelíti meg a darabot.” – árulta el az igazgatónő. A címszerepet Wunderlich József játssza, Ekartként Ember Márkot láthatják. 
 
Az igazgatónő fontosnak tartja, hogy a Vígszínház támogassa a női alkotókat, így a Házi Színpadon több bemutató róluk szól.
 
PASS ANDREA: A VÁNDORKUTYA
Ebben a fekete komédiában minden hétvégén más család gondoskodik Vándorkutyáról, a gyerekek imádják, de minden szülő másképp fogadja, hiszen ő mindent lát és mindent kiszimatol. Pass Andrea, a darab írója és rendezője így foglalta össze: „A címszereplőnk egy plüsskutya, aki összeköti a családokat, ugyanis a gyerekeik egy óvodába járnak. Ezúttal azonban nem lesznek gyerekszerepek, a szülők párkapcsolataira fókuszálunk, az otthonokban megbúvó feszültségek, frusztrációk, bűntudatok, paranoiák lesznek előrángatva – a plüsskutya által.” Szereplők: Halász Judit, Majsai-Nyilas Tünde, Tar Renáta, Karácsonyi Zoltán, Gilicze Márta valamint Hirtling István, Petrik Andrea és Jászberényi Gábor.
 
KORNIS MIHÁLY: KÁDÁRNÉ BALLADÁJA
Egy saját történet nélküli nő története. Kádár János felesége, Tamáska Mária börtönök és kongresszusi paloták labirintusában nem kérdez, nem
akar, nem kételkedik. Szolgál. Monológját Kútvölgyi Erzsébet szólaltatja meg. Rendezője, Telihay Péter szerint: „Egy nő élete, balladája a történelem szélárnyékában. Olyan fénytörésben, amit ritkán látunk, egy emberről, aki 35 éven keresztül egyeduralkodó egy országban. Belátni a hálószobákba, az mindig izgalmas. Nagyon nehéz kideríteni, hogy mi tartotta őt Kádár mellett. De ez a kötés elszakíthatatlan volt, és ennek a titkait boncolgatjuk.”
 
MAJGULL AXELSSON: NEM VAGYOK MIRIAM!
A számos irodalmi díjjal kitüntetett svéd írónő, Majgull Axelsson az Auschwitzot megjárt idős holokauszt túlélő, Miriam életét meséli el, aki hosszú évtizedek elteltével úgy érzi, itt az ideje, hogy felfedje titkát családjának. Az előadást Kincses Réka rendezi. A főszereplő, Igó Éva személyesen is találkozott az írónővel, akinek könyve most jelent meg Magyarországon. 
 
FÁBIÁN PÉTER-BENKÓ BENCE-KIRÁLY DÁNIEL: KOZMIKUS MAGÁNY
„A Vígszínház számára kiemelten fontos, hogy független társulatokkal működjön együtt” – árulta el Eszenyi. „Az egyik legizgalmasabb fiatal társulat, a K2 két vezetője és írója, Fábián Péter és Benkó Bence dolgozik majd együtt Király Dániellel, akinek ez az első rendezése.” A főbb szerepeket Szántó Balázs, Ember Márk, Csiby Gergely, Piti Emőke és Gilicze Márta játssza. 
„Ez egy sci-fi lesz, mert ez a műfaj most újra fellendülőben van– mutatott rá Király Dánielés extrém körülmények közé helyezi a mindennapi problémáinkat, itt éppen a magányt. Azért gondoltam, hogy ezzel érdemes foglalkozni, mert ez is éppen fellendülőben van, főleg az internet világában, ahol könnyű megteremteni a közösségi lét illúzióját, miközben valójában egyedül vagyunk. De ezt úgy szeretném megmutatni, ahogy mondjuk itt, Budapesten nem jelenhet meg, hanem például egy elhagyott űrállomáson, ahol valóban nagyon egyedül tud lenni az ember.”
 
KERTÉSZ IMRE: KADDIS A MEG NEM SZÜLETETT GYERMEKÉRT
A Házi Színpad következő előadásával a Vígszínház Kertész Imre, Nobel-díjas író emléke előtt tiszteleg. A mű szerint lehetetlen egy olyan világban gyermeket vállalni, ahol át kellett élni a holokauszt borzalmait. A regényt Lukács Sándor tolmácsolja, aki Esterházy Péternek köszönhetően ismerte meg Kertész Imrét. „Nagyon nehéz feladat előtt állok. Ez egy nem könnyű mű. Kertész atyai barátom volt, bár nem találkoztunk gyakran, de lebilincselően izgalmasan és hosszan tudtunk beszélgetni és nagyon megszeretett engem. Úgyhogy nagy örömmel és várakozással tekintek a bemutató elé.”
 
Eszenyi Enikő a sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy a Vígszínház május 13-án először adott otthont az Európai Színházi Unió közgyűlésének, húsz ország színházi szakemberei látogattak el Budapestre. A társulat viszont hamarosan Kolozsvárott, majd rövid időn belül másodszor Kínában, a Harbini Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszerepel.
 
A Vígszínház pedig a 2018/19-es évadban is várja a nézőket új bemutatókkal és repertoár darabjaival.

Kapcsolódó tartalmak

Beszélgetés egy jó tündérrel – Interjú Siménfalvy Ágotával

Buchmann-Horváth Emese

Ötödik évadát nyitotta meg a Szarvasi Vízi Színház

oldadmin

A zene világnapja – I Could Have Danced All Night

admin

Interjú Détár Enikővel

Buchmann-Horváth Emese

Bálint napi csókverseny az Elfújta a szél musical sztárjaival

Czitrovszky Balázs