Hírek, beszámolók

Elhunyt Bárdy György

Életének 93. évében, hétfőn elhunyt Bárdy György Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész – adta hírül a Vígszínház.

Az elmúlt évtizedek számtalan színházi és filmes szerepe szólalt meg csodálatos baritonján. Markáns, férfias, ironikus alkata, drámai ereje intrikus szerepekre predesztinálta, de utánozhatatlan sármja és fanyar humora minden szerepét átitatta – méltatta a színészt a teátrum társulata.

Bárdy György május 26-án töltötte be 92. életévét. Már tizenhárom évesen már a helyi református templom kertjében lépett fel saját színjátszó csoportjával. Várkonyi Zoltán, a neves színész és rendező véletlenül látta meg a 16 éves fiút egy előadásban, és megígérte: le fogja szerződtetni majdani társulatához. Bárdyt 1945-ben le is szerződtette Várkonyi a frissen alakult Művész Színházba. Elsőnek Grumio szerepét kapta a Makrancos hölgyben. A színházi előadások után rendszeresen fellépett a Casanova és az Arizona Irodalmi Varietében, ahol óriási sikerrel parodizálta Csortost, Latabárt, Jávort. 1946-ban Jób Dániel szerződtette a Vígszínházba, ahol 1949-ig játszott. 1949-51-ben a Vidám, 1951-től 1958-ig a Madách, 1958-59-ben a Nemzeti Színházban játszott, majd három évig erdészként dolgozott. 1962-ben a kecskeméti Katona József Színházban folytathatta pályáját. 1964-ben újra a Vígszínház művésze lett, és haláláig a társulat tagja volt. Utoljára 2008-ban lépett fel az Egy csók és más semmi című előadásban.

Emlékezetes szerepei voltak: Rómeó (Shakespeare: Rómeó és Júlia), Lucifer (Madách: Az ember tragédiája), Bicska Maxi (Brecht-Weill: Koldusopera), Ficsúr (Molnár Ferenc: Liliom), Oscar (Neil Simon: Furcsa pár). Számos filmben játszott, köztük a Valahol Európában, A csodacsatár, A tettes ismeretlen, a Ripacsok és a Retúr című alkotásokban. A legnagyobb sikere Jumurdzsák volt az 1968-ban bemutatott Egri csillagokban. Sokat szinkronizált: az ő hangján szólalt meg például Máris szomszéd is a Mézga családban.

Búcsúztatása a művész és családja kérésére szűk, családi körben történik – tudatta a hétfő esti közlemény, amely a teátrum honlapján olvasható.

Forrás: Vígszínház/MTI

Kapcsolódó tartalmak

Spring Awakening könyv a Broadway-n

admin

A dzsungel könyve főpróba jelnyelvi tolmáccsal Pécsett

Sándor Petra

A High School Musicalből a Broadway-re

admin

Szép nyári nap 50. alkalommal az Operettben

admin

Musicalek előkészületben

admin