Hírek, beszámolók

Elhunyt Kállai István, a magyar zenés színházi élet egyik legjelentősebb alakja

2015. július 2-án, 86 éves korában elhunyt Kállai István, a Budapesti Operettszínház örökös tagja, József Attila – díjas dramaturg, író, humorista. 

Kállai István már a Közgazdaságtudományi Egyetem Iparszakának elvégzése alatt írt jeleneteket és rádiójátékokat. Első színházi munkája az Irány Caracas című komédia volt, s ezt jó néhány vígjáték, zenés darab követte: Kötéltánc, Ugorj ki az ablakon!, Férjek a küszöbön, Majd a papa, Egymillió fontos bankjegy.

Magyar és nemzetközi színpadra alkalmazott és írt rengeteg zenés művet, operettet, így például íróként a  Menyasszonytánc, átdolgozóként A Csárdáskirálynő, Marica grófnő, Mária főhadnagy, A Bajadér, a Madame Pompadour és az Egy éj Velencében dramaturgiai munkái is az ő nevéhez köthetőek.

Munkáit Budapesten, vidéken és külföldön egyaránt játszották. Emellett több darabot fordított, illetve átdolgozott. Többek között: A három testőr, Őrült nők ketrece, Espresso Bongo címűeket.

A színházon kívül a film világában is dolgozott, több forgatókönyvet írt, ezekből a legismertebbek A veréb is madár, Elcserélt szerelem, Kojak Budapesten, Nápolyt látni, Fuss, hogy utolérjenek. 1970-től sorozatokat írt a Magyar Televíziónak, 1974-től itt dolgozott a Szórakoztató Főosztályon, melynek alapító-vezetője, később főmunkatársa volt. 1981-től a Vidám Színpad, 1998-tól a Fővárosi Operettszínház dramaturgja.

Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője búcsúztatójában így fogalmazott:

“Drága Pista!

Tizenöt év közös munka után úgy mentél el, hogy számtalan tervünk,ötletünk megvalósítatlan marad, miközben reményeink szerint a jövő évadban még lesz egy általad jegyzett bemutatónk… A Budapesti Operettszínház elmúlt évi eredményeinek,a hungarikum címtől kezdve a külföldi  sikerekig a legjelentősebb, általában kicsit háttérben maradt alkotója Te voltál…Valaki, akire mindig számíthattam,aki mindig segített, s aki óriási szakmai biztonsággal adott tanácsot.

Az én igazgatói tevékenységem egyik legalaposabb,és pontosabb segítője Te voltál… Dramaturgként,íróként, fordítóként, de leginkább a zenés színház fölényes szakértőjeként, szereposztástól  darabválasztásig… Egyszerre idézted a múltat, értetted a jelent,és láttad a jövőt… Nyitott voltál,mindenre kész – sohasem erőszakos,de azért mindig pontos ,határozott véleményt megfogalmazó…

Hogyan fogjuk csinálni nélküled? A hihetetlen gyors, bármilyen változást azonnal megértő, végtelen szellemes lényed nélkül?

86 év terhe nyomta vállad – de gondolkodásodon ez sohasem érződött. Közös munkáink legnagyobb élményeim közé tartoznak, köztük is a Bajadér, a Mosoly országa, vagy a Bőregér – Denevér – melyekből, nem túlzok ugye talán 100 – 100 változat is született, mire kialakítottuk a „valódit”…

Ezer ötlet, óriási műveltség – és a mélyén mindig ott a szeretet –no meg a humor… Ezt lehetett Tőled tanulni: egyben szemlélni a világot, miközben részeket oldunk meg…

Nagyon, nagyon szerettem Veled dolgozni.

Nagyon, nagyon szerettem Veled lenni.

Nagyon, nagyon üres lesz nélküled sok-sok délután és este.”

Kállai Istvánt gyászolja családja, a Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Forrás: Budapesti Operettszínház

Kapcsolódó tartalmak

Különleges West Side Story előadás készül az Erkel Színházban

Buchmann-Horváth Emese

A legendák éve sajtótájékoztató – Budapesti Operettszínház

Stern Ágnes

Helen Mirren Laurence Olivier-díjat nyert színházi alakításáért

jambor.dorottya

Nem tudok élni nélküled (József Attila Színház)

Szűcs-Szabó Marianna

A Fantom turné titkai

Vincze Dániel