Hírek, beszámolók

Elhunyt a West Side Story szerzője

Életének 94. évében elhunyt Arthur Laurents, a West Side Story című musical librettójának szerzője. Az ismert rendező, librettista, színmű- és szövegkönyvíró csütörtökön New Yorkban, tüdőgyulladás miatti komplikációk következtében vesztette életét – közölte ügynöke pénteken.

“Színműíróként, novellistaként, forgatókönyvíróként és rendezőként is legendás alkotásokat hozott létre. Nagy művész elvesztése miatt gyászolunk” – írta közleményében Jonathan Lomma, Laurents ügynöke.

Laurents kétszer kapta meg az amerikai színházi szakma legnevesebb elismerését, a Tony-díjat: a Hallelujah Baby! – amelynek szövegkönyvét jegyezte – 1968-ban a legjobb musical lett, az Őrült nők ketrecéért pedig a legjobb musicalrendezőnek járó elismerést vehette át.

Kétszer jelölték az Amerikai Filmakadémia díjára is: az 1977-es The Turning Point című film és az 1973-ban bemutatott Ilyenek voltunk forgatókönyvéért. Bár végül egyikért sem kapta meg az arany szobrocskát, legnagyobb színpadi sikeréből, a West Side Story-ból készült 1961-es film 10 Oscart is elhozott, Gypsy című – számos színpadi felújítást megért – darabjából pedig Golden Globe-díjas film készült.

Forrás: mti

Kapcsolódó tartalmak

Nyílt kulisszák hónapja a József Attila Színházban

Volf Anna

Nemzetközi gyűjtemény Sigmund Romberg emlékére Nagykanizsán

Volf Anna

Interjú Pásztor Ádámmal

Sándor Petra

Újra dübörög a Rock Színház

Stern Ágnes

Megvan a Sakk-koncert teljes szereposztása

admin