Kitekintő

Elindult a POKET- Zsebkönyvek automatából

2018. április 11-én, a költészet napján, a Budapesti Tavaszi Fesztivál idei nagy meglepetéseként indult útjára a Sztalker Csoport olvasásnépszerűsítő projektje. A Vecsei H. Miklós színművész ötlete alapján megvalósult POKET komoly feladatot vállal: egy egymásra jobban odafigyelő közösség létrehozására törekszik.

„Drága barátaim! Elindult a POKET!” – mondta Vecsei H. Miklós, miután Esterházy Gitta, az író özvegye ünnepélyes keretek között megvásárolta az első példányt az Örkény Színház előtt álló zsebkönyv-automatából. Színesek, megfizethetők, jókötésűek – mától beköltöznek a zsebekbe és a kezekbe a POKET sorozat első kötetei. A kezdeményezést Vecsei ötlete alapján életre hívó Sztalker Csoport elsősorban a közösségi közlekedést választókat és a fiatalokat célozza meg a fővárosi forgalmas pontjain elhelyezett könyvautomaták tartalmával.
„Magam is nehezen hiszem el, hogy itt állhatok végre!” – mondta Vecsei a POKET hivatalos indulása és az első automata átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón. „Az egész projekt arról szól, hogy egyek vagyunk”. Hiszen azért hozták létre a Sztalker csoportot is „hogy a mostani tizen-, huszonévesek generációja húsz év múlva ne egy szétszakadt, hanem egymásra figyelő, egymás igazságát megérteni tudó generáció legyen”. Az egyik fő problémának tartja, hogy mindenki „bele van szürkülve a telefonjába”, míg tíz évvel ezelőtt a fiatalok könyvvel a kezükben ültek a buszon, villamoson, állandó kapcsolatot tartva a környezetükkel és a többi emberrel. „Valahogy ennek az egésznek volt egy emberi hangulata. Ezt szeretnénk megidézni ezzel a zsebkönyv sorozattal. Úgy érzem, az egymásra figyelést itt el tudnánk kezdeni”.
Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője azt hangsúlyozta, hogy a zsebtárgyak nagyon fontos kellékeink: zsebkés, zsebkendő, zseblámpa, zsebpénz… „Mindannyian érintettek vagyunk valamilyen oldalról. A zsebkönyvre is nagy szükségünk van, amely azt a lehetőséget is megadja, hogy vegyük a kezünkbe az irodalmat. Vegyük a kezünkbe a magunk sorsát, azt a szellemi tartalmat, ami a mi jövőnket is irányítja! Üzenjünk egymásnak a szavakon keresztül!” Szerinte ebben az egészben az ember maga a legfontosabb. „A fiatalok, akik kitalálták, mi, akik létrehozzuk, és ti, akik ezt élvezitek. Csak gratulálni tudok, és bíztatni mindenkit arra, hogy legyünk kreatívak, szeressük egymást és figyeljünk egymásra!”
“Nincs annál fontosabb, mint hogy legyenek közös történeteink, és hogy képesek legyünk átadni, elmesélni őket” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Budapesti Tavaszi Fesztivál operatív testületének elnöke. „Bár mindannyian élünk a technológia elképesztő vívmányaival, van, ami nem változik: jó kézbe venni egy könyvet, belelapozni, érezni az illatát, öröm, hogy egy-egy számunkra fontos történet velünk lehet fizikai formátumban is.”
Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint „a mai instant világban jó, hogy megjelenik a kultúra is, egy valódi érték, és egy automatából már nemcsak testi, hanem szellemi és lelki szükségleteket is ki lehet elégíteni irodalmi olvasmányokon keresztül.  A kezdeményezés a fiatalokhoz hozza közelebb szerethető és egy hozzájuk szóló, általuk elfogadható formában az olvasást és a könyv szeretetét.” Elmesélte, hogy amikor Vecsei H. Miklós megkereste őket ezzel az ötlettel, látták, hogy egy olyan fiatal, dinamikus és érték alapon működő csapatról van szó, akiket érdemes támogatni. „Bízunk benne, hogy a POKET-en keresztül egyre több fiatal fogja felismerni az olvasás szépségét.”
„Nagyon boldog vagyok, hogy végre elindul ez a sorozat és megtörténik ez a csoda!” – mondta videóüzenetében Grecsó Krisztián. „Sokszor szkeptikus voltam, és nem hittem benne, még most se tudom felfogni, hogy összejött. Én a válogatásban segítettem. Örülök, hogy egy teljesen szubjektív, igazi örömválogatást adhatunk közre, amely egyszerre foglal magában klasszikusokat és kevésbé ismert, alkalmi műveket”. Az első öt kötetet egy-egy nagykövet karolja fel. Szerb Antal: Utas és holdvilág című regénye Rudolf Péter, Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című ifjúsági könyve Geszti Péter ajánlásával jelenik meg. Esterházy Péter alkotásaiból jóbarátja, Dés László állított össze egy kötetre valót „És mesélni kezdtem” címmel. Dr. Zacher Gábor Csáth Géza: Egy elmebeteg nő naplója, Lábas Viki, a Margaret Island frontembere, Krúdy Gyula: Ady Endre éjszakái című művének lett a nagykövete.
 A főváros közlekedési vállalatai is elkötelezett partnerei a kezdeményezésnek: az automaták metróállomásokon, nagy közlekedési csomópontokon lelhetőek fel: a Keleti pályaudvarnál, a Déli pályaudvarnál, a Puskás Ferenc Stadionnál, a Széll Kálmán téren, a Móricz Zsigmond körtéren, az Örkény Színház mellett és a Vígszínházban. A POKET a fővárosi, valamint több kerületi önkormányzat, a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a MÜPA, a BKK és a BKV mellett olyan együttműködőkre számíthat, mint a Petőfi Irodalmi Múzeum, Magyar Művészeti Akadémia, az Esterházy Alapítvány, az OTP Simple, az Új Nemzedék Központ, a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete, valamint az Örkény Színház, a Vígszínház, a Katona József Színház és a Radnóti Színház.
Fotó: Zsigmond László

Kapcsolódó tartalmak

The Show Must Go On – Queen Tribute Concert Show

Vincze Dániel

Évadnyitó a szolnoki Szigligeti Színházban

Volf Anna

Ismét Londonban a démoni borbély

admin

Aida – főpróba, Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Nagy Péter

A cirkuszhercegnő – Fischl, Homonnay, Stohl, Szendy, Szabó D. (Operettszínház, 2014. március 5.)

Czibulka Stella