Hírek, beszámolók

Elismerések a magyar operett napján

Az operett műfaj két kiválóságának élete is szorosan kötődik október 24-hez: 1882-ben e napon született Kálmán Imre, 1948-ban pedig ekkor hunyt el Lehár Ferenc. Október 24-ét tíz évvel ezelőtt nyilvánították a magyar operett napjává; a Budapesti Operettszínházban szerdán este adták át az elismeréseket.

Kálmán Imre Marica grófnő című darabjának – ez a ház legfrissebb bemutatója – ünnepi előadásán Az évad operett színésze-díjat Fischl Mónika kapta, operettszerepeiben, elsősorban Lehár Ferenc Cigányszerelem című művében Zórikaként nyújtott alakításáért. Fischl Mónika a Liszt Ferenc Zeneakadémia magánének szakán diplomázott. 1997-ben kapta az első operettfőszerepét a Budapesti Operettszínházban, amelynek azóta is tagja. Leggyakrabban énekelt szerepe a Csárdáskirálynő Szilviája, amellyel nagy sikert aratott a bécsi Renaissance Theaterben 2001-ben és Mörbisch-ben 2002-ben. 2005-ben a német ZDF, 2009-ben pedig a Magyar Televízió rögzítette az ő főszereplésével a Csárdáskirálynőt. 2009-ben Artisjus-díjat kapott ezért a szerepért.

Az évad musical színésze-díjat Homonnay Zsolt kapta musical szerepeiben, különös tekintettel A Szépség és a Szörnyeteg férfi címszerepében nyújtott teljesítményéért. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán 1997-ben végzett, 2000 decemberében meghívást kapott a Berlinben világpremierként bemutatott Notre-Dame-i toronyőr két szerepére. 2002 óta újra Magyarországon játszik, a Budapesti Operettszínházban jelenleg a Rómeó és Júlia, a Szentivánéji álom, az Abigél és a Veled, Uram című előadásban látható, hamarosan Maxim de Winterként mutatkozik be Lévay Szilveszter Rebeccájában, valamint a decemberi felújítás alkalmával ismét feltűnik a Halál szerepében az Elisabeth című musicalben. A Disney-musical, A Szépség és a Szörnyeteg férfi címszerepét nemcsak itthon, hanem a színház németországi turnéján is sikerrel játssza, legközelebb Bécsben, Frankfurtban és Baden-Badenben.

Az évad legígéretesebb ifjú művésze díjat, a Marsallbotot Kocsis Dénes vehette át musical-szerepeiért, különös tekintettel a Miss Saigon és a Rómeó és Júlia férfi főszerepéért a tavalyi díjazottól, a szerdán este Taszilót játszó Boncsér Gergelytől. Kocsis Dénes a Budapesti Operettszínház Pesti Broadway Stúdiójában végzett, első főszerepét, Melchior figuráját a Tavaszébredés című musicalben kapta, azóta játssza Rómeót, a Miss Saigon Chrisét, illetve ő a Huszár az Erdei kalamajka című mesejátékban. A tavaly először megrendezett Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyen különdíjban részesült.

A Musica Hungarica alapítvánnyal közös életműdíjat Medgyesi Mária színésznő, a Nagy-díjat pedig Kállai István dramaturg kapta A magyar operett napján.

Forrás: MTI

 

Kapcsolódó tartalmak

A Padlás Pécsett – Interjú Böhm Györggyel

Sándor Petra

TOM HOOPER RENDEZI A MACSKÁK FILMES ADAPTÁCIÓJÁT

halasi.vivien

Az ember érzi a súlyt, ami rá nehezedik

Vincze Dániel

József 200. jubileumi előadás (Madách Színház, 2015 Január 19.)

Motyovszki Márton

Szolnokon A padlás

Bárány Anna