Hírek, beszámolók

Emlékezés Latabár Kálmánra és díjátadás a Budapesti Operettszínházban

Tíz éve ünnepeljük a Magyar Operett Napját október 24-én, mely dátum a műfaj két nagy zeneszerzőjéhez is kötődik: nem csak Kálmán Imre születésnapja, de ekkor hunyt el a magyar operett egy másik kiemelkedő alakja, Lehár Ferenc. A Budapesti Operettszínházban ezen a jeles napon két tradíció is folytatódott.

Délután Gál Róbert “Latyi – Valóság és legenda” című könyvét mutatta be. Az eseményen többek között részt vett, Kerényi Miklós Gábor, a teátrum főigazgatója, Fazekas Gergely, a Rózsavölgyi Kiadó főszerkesztője, valamint Latabár Katalin is. Gál Róbert mesélt a legendás színészhez kapcsolódó személyes élményeiről, és elmondta, hogy írt már könyvet Huszka Jenőről, Kálmán Imréről, Lehár Ferencről és Zerkovitz Béláról, de Latabár Kálmán volt az első előadóművész, akinek alakját papírra vetette. Az író háláját fejezte ki az Operettszínház vezetésének, hogy immár évek óta támogatják munkájában – és már többedszerre adnak otthont operett témájú könyvei bemutatójának a Magyar Operett Napján -, valamint Szolnoki Tibornak, aki a teátrum 1984-es renoválásakor megmentette a szemétre dobott “Latabár aktát” és eljuttatta azt hozzá, ezzel nagyban hozzájárulva a könyv megszületéséhez. Kerényi Miklós Gábor úgy fogalmazott, hogy Gál Róbert könyvei fontos elemei annak a “háborúnak”, amit a jelenlévők közösen vívnak azért, hogy bebizonyítsák: az operett, amellett, hogy a magyar zenés színház tradíciójának fontos része, élő és mai műfaj. Az esemény zárásaként Kerényi Miklós Máté adta elő az “Egy kis itóka, ha benne van” kezdetű Latabár klasszikust a Budapesti Operettszínház Balettkarának tagjaival.

Az esti Marica Grófnő előadás szünetében került sor az évad legjobbjainak díjazására. Az évad operett színésze-díjat Fischl Mónika kapta, elsősorban Lehár Ferenc Cigányszerelmében Zórikaként nyújtott teljesítményéért. A hamarosan a Rebeccában Maxim de Winterként bemutatkozó, és az Elisabeth-ben Halálként visszatérő Homonnay Zsoltnak nyújtotta át a fődirektor az évad musical színésze-díjat a musical szerepeiben, különös tekintettel A Szépség és a Szörnyeteg férfi főszereplőjeként nyújtott alakításáért. A tavalyi díjazott, Boncsér Gergely Kocsis Dénesnek adta tovább a legígéretesebb ifjú tehetségnek járó díjat, a Marsallbotot. A Musica Hungarica alapítvánnyal közösen alapított életműdíjban részesült Medgyesi Mária színészművész, a Nagy-díjat pedig Kállai István dramaturg kapta. Lehoczky Zsuzsa, Kossuth-, kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt köszöntötték végül, aki immár fél évszázada a Budapesti Operettszínház társulatának tagja.

Az előadást megtekintette Kálmán Yvonne, a zeneszerző lánya, valamint az Aranypálca Karmesterverseny finalistái is.

Horváth Emese

Kapcsolódó tartalmak

Jason Robert Brown online énekversenyt hirdet

admin

Célegyenesben A Vörös Pimpernel

admin

Rebecca sajtótájékoztató (2010. 03. 10)

Nagy Péter

Ismét költözik az Avenue Q

admin

Újra Milánóban a Szombat esti láz

Sándor Petra