Hírek, beszámolók

Eric Idle és a jubileumi 162. Spamalot

2015. június 1-én illusztris vendégeket fogadott a Madách Színház: Eric Idle és John DuPrez, a legendás Monty Python-csoport tagjai és a Spamalot című musical szerzői érkeztek a teátrumba, hogy megnézzék a jubileumi 162. előadást. Egy ilyen jeles alkalom pedig nem is lett volna az igazi meglepetések nélkül.

Mint ahogy azt már megszokhattuk, a Madách Színház jubileumi előadásain megsokszorozódnak a szereplők, így ezen az estén a Kerekasztal lovagjai az átlagosnál valamivel többen indultak a Szent Grál keresésére, a Tó úrnője három Arthur király között is válogathatott, a közönség pedig vastapssal jutalmazott minden duót, triót és színészcserét.

Azonban az előadás nemcsak emiatt tért el az átlagostól. A Grál sem volt a szokásos helyén; az első helyett az ötödik sorba került, pontosan Eric Idle széke alá. A darabot jegyző angol humorista bármennyire is próbált, továbbra sem tudott észrevétlen maradni, a közönség ugyanis már akkor óriási tapssal fogadta, amikor két órával korábban megérkezett a nézőtérre. A „derék jobbágy” az Arthur-díj átvétele után elmondta, megható számára ez az este, mert amellett, hogy még nem volt része olyanban, hogy a lovagjai megtöbbszörözve állnak a színpadon, az is nagy örömmel tölti el, hogy az idén 40. évfordulóját ünneplő Gyalog galopp és a 10 éves, Tony-díjas Spamalot Magyarországon is nagy siker. A rögtönzött beszédet követően pedig előkapta telefonját és szelfit készített a szereplőkkel.

Szirtes Tamás az előadás utáni fogadáson különlegesnek nevezte a Spamalotot, mert a közönség mellett a színészeknek is rengeteg erőt ad. „Ennek a darabnak minden sorából a szabadság sugárzik, a humor boldogsága, a kreativitás öröme, a nevetni tudás és a nevettetés gyönyörűsége.” Kiemelte a Monty Python gondolkodásmód fontosságát is, hiszen a humor az ember legjobb fegyvere a világgal szemben: semmit nem kell igazán komolyan venni, inkább nevetni kell a dolgokon, így tudja az ember megőrizni a szabadságát és lelki békéjét – fogalmazott a direktor.

Eric Idle lenyűgözőnek és egyedinek találta az előadást, a különleges hármas szereposztás pedig felejthetetlenné tette számára az estét. Budapesti látogatása során boldogan tapasztalta, hogy a magyarok ismerik és szeretik a Monty Pythont, majd hozzátette, megindító volt azzal szembesülni, hogy hatással van az emberekre az az életérzés, amit a csoport közvetít.

Mezőfi Orsolya

Kapcsolódó tartalmak

Zrínyi 1566 (Eger)

Nagy Péter

Avenue Q – interjú Lázár Zsigmond zenei vezetővel

Kiss Brigitta

Vígszínház – A 2012-13-as évad programja

Potyó Krisztián

Jogi vita A Tenkes kapitánya musical körül

admin

Alföldi, Feke és Molnár Piroska az Apáca Show-ban

Buchmann-Horváth Emese