Hírek, beszámolók

Eric Idle üzent a magyar Monty Python rajongóknak

A Brian élete alapján készült Nem a Messiás című vígoratórium végre itthon is látható. Május 31-én az Arénában mutatják be Eric Idle és John Du Prez művét.

A darab egy 100 tagú kórus valamint a Dohnányi Zenekar kíséretében Janza Kata, Homonnay Zsolt, Hajdu Steve, Galla Miklós, Heiter Melinda, Pintér Dömötör és – nem utolsó sorban – Eric Idle szereplésével lesz látható.
Galla Miklós a vígoratórium kapcsán tartott sajtótájékoztatón elárulta, hogy az 1979-ben készült Brian életét tartják a legjobb művüknek a Monty Python csoport tagjai, többek között azért, mert koherens, összefüggő történetet mesél el és még üzenete is van: ne egy bálványt kövessetek, hanem gondolkozzatok önállóan!
28 évvel a film premierje után készült egy vígoratórium a Brian életéből, melynek londoni bemutatóját csak 2009 október 23-án tartották meg. Ez a verzió DVD-n is megjelent.

Galla Miklós egy félreértést is tisztázott. “Több mint 20 éve küzdök azért, hogy jól írják le az újságírók a Monty Python nevét: nos, a Monty-ban nincs h betű, mivel ez a Montgomery beceneve” – árulta el, majd hozzátette, hogy eddig egyedül Eric Idle-lel nem találkozott a tagok közül. “Akikkel viszont beszélgettem, mind nagyon nyíltak, intelligensek, szimpatikusak, viccesek és szerények voltak: pont olyanok mint amilyennek elképzeljük őket a műsoraik alapján. Ja, és John Cleese elképesztően magas. A Nem a Messiás…-ban ezúttal narrátor leszek, vélhetően női estélyiben és parókában. Jártam az Arénában nézőként mondjuk Kraftwerk és Elton John koncerten, de hiányérzetem volt, arra vágytam, hogy egyszer én is fellépjek ott” – vallotta Galla Miklós.

Eric Idle ezt üzeni a hazai Monty rajongóknak:

 

László Sándor, az előadás producere elmesélte, hogy egy barátjától kapta meg anno a “Nem a Messiás…” című DVD-t karácsonyra. “Mivel régóta rajongok a Monty Pythonért, arra gondoltam, hogy meg kellene valósítani a tervemet és a vígoratóriumot Magyarországra is elhozni. A májusi budapesti bemutató után vidékre is elvisszük a produkciót. Öt szólista végig a színpadon lesz: Homonnay Zsolt, Janza Kata, Heiter Melinda, Pintér Dömötör és Hajdu Steve” – árulta el.

Janza Kata nagyon örül a szerepnek. “Szeretek nagyot álmodni. Sok musicalben léptem már fel és egy idő után arra vágytam, hogy operettben is bemutatkozhassam. Összejött. Mostanában pedig a komolyabb de egyben humoros műfajok is érdekelnek és nemrég felkértek a Nem a Messiás… című darabra. A humor az életemben egyébként egyre nélkülözhetetlenebb.” – tette hozzá az Operettszínház színésznője, aki kollégájával, Homonnay Zsolttal is rengeteget nevet.
A színész ezúttal Brian szerepében lép majd színpadra. “Feldobnak a nagy kihívások, éppen ezért a Nem a Messiás… miatt több munkámat is lemondtam, mert örültem, hogy benne lehetek a produkcióban. A Monty Pythonon nőttem fel és komolyan gondolom amit Galla Miklós mondott egyszer: nem az a dolgunk, hogy mi röhögcséljünk a színpadon. A nézők nevessenek” – mesélte, majd átadta a szót Hajdu Steve-nek, akinek több kötődése is van a Monty Pythonhoz. Évekkel ezelőtt a Pesti Színházban még a Gyalog Galopp című darabban is fellépett, de a Spamalot miatt ezt a világon mindenhol le kellett venni műsorról. A Madách Színházban viszont szerepet kapott a musicalben és most újra kapcsolatba kerül a szerzők munkájával a Nem a Messiás… kapcsán.

Pintér Dömötör a Nemzeti Énekkar tagja óriási dolgonak tartja, hogy felkérték a produkcióra. “Az Arénában fellépni nem kis dolog, az oratórium éneklés sem áll messze tőlem, de ezúttal azért keverdnek a zenei műfajok, én pedig izgatottan várom, hogy tudom majd megoldani. Eric Idle ráadásul a kedvenc Monty Python tagom.”
Hollerung Gábor a Budafoki Dohnányi Zenekar vezetője várja a próbákat és úgy véli, hogy a résztvevők jókedve és derűje roppant szimpatikus, a produkcióban a flúgos emberek száma rekordot dönt, a zenekar tagjai pedig nagyon jól érezik magukat ebben a közegben.

Az előadásról:

Betlehemben – Jézus születésekor – egy másik csecsemő is világra jön a jászolhoz közeli tehénistállóban. Az éppen megérkező napkeleti bölcsek először tévedésből ennek az újszülöttnek hódolnak, ám hamar belátják tévedésüket. A felcseperedő gyermek élete ettől fogva egyetlen hatalmas tévedés…
A történetet szinte mindenki ismeri: ez a Monty Python csoport talán legnépszerűbb, alkotói munkájuk csúcsán készült filmje, a Brian élete. 1979-ben, a film alapján, a klasszikus poénokat és slágereit is felsorakoztatva született meg, a Nem a Messiás (Csak egy nagyon haszontalan fiú) című vígoratórium.

A Nem a Messiás egy valóságos műfaji kavalkád, a Monty Python-alapító Eric Idle szerint egy baroque ‘n’ roll. A darab premierje 2007-ben volt a kanadai Luminato Művészeti Fesztiválon, majd két évvel később, 2009 októberében a londoni Royal Albert Hallban mutatták be óriási sikerrel a Monty Python 40. születésnapja alkalmából, a BBC Szimfonikus Zenekarának és kórusának, valamint a Monty Python még élő tagjainak a közreműködésével. Legutoljára a New York-i Carnegie Hall közönsége tapsolhatott a műnek.

A hazai premier május 31-én lesz a Papp László Budapest Sportarénában, ahol színpadra lép majd Eric Idle is. A komikus-színész, a Nem a Messiás mellett, a Madách Színházban nagy sikerrel játszott – Tony Awards-ot is nyert – Spamalot musical társszerzője, most először jár majd Magyarországon.

A fővárosi premier után a darab országos turnéra indul: Debrecen, Veszprém, Pécs, Győr, Szeged és Sopron közönsége láthatja még a Szomor György rendezésében készülő a Nem a Messiás című előadást.

 

Forrás: szinhaz.hu

Kapcsolódó tartalmak

Én, József Attila – Bemutató februárban a Madách Színházban

Volf Anna

Szabó Dávid 30 in 10

Buchmann-Horváth Emese

XVI. Keszthelyi Nyári Játékok – Sztárforgatag a Balaton parton

Buchmann-Horváth Emese

A nyomorultak – Interjú Szabó P. Szilveszterrel

Buchmann-Horváth Emese

A Csárdáskirálynő jubileumi gálája az Operettszínházban

Czitrovszky Balázs