Hírek, beszámolók

Évadnyitás 2013/2014

Szeptember közepe táján már csaknem minden színházban elkezdődött a 2013/2014-es évad. Összeírtuk, milyen musicalbemutatókat láthat idén az országban a zenés színházat kedvelő közönség.

 

Operettszínház

Gerard Presgurvic: Elfújta a szél – musical
Rendező: Somogyi Szilárd

A nyári, nagyszabású szabadtéri produkciók után a Budapesti Operettszínházban is bemutatásra kerül Gerard Presgurvic francia zeneszerző Margaret Mitchell Elfújta a szél című Pulitzer-díjas regénye alapján készült musicalje. A könyv alapján 1939-ben Victor Fleming rendezésében nagysikerű film is készült, amely 10 Oscar-díjat kapott. Presgurvic neve nem ismeretlen a magyar közönség előtt, a Rómeó és Júlia immár több mint 500 előadás után jelenleg is telt házak előtt játszott produkció.

Főbb szerepekben: Janza Kata, Szabó P. Szilveszter, Gubik Petra, Vágó Zsuzsi, Szomor György, Bíró Eszter, Nádasi Veronika, Brasch Bence, Veréb Tamás, Csengeri Ottília, Petridisz Hrisztosz, Szerényi László, Pálfalvy Attila

Premier: 2013. december 13.

Bársony Bálint – Aszlányi Károly – Lőrinczy Attila: Amerikai komédia – zenés játék
Rendező: Somogyi Szilárd

New Yorkban vagyunk, az 1930-as évek második felében, a La Paz nevű luxushajó fedélzetén. Egy munkamániás, besavanyodott ifjú üzletasszony (Tony) és egy sármőr kalandor (Cole) viharos találkozásának lehetünk tanúi. A fordulatos történetről csak keveset szeretnénk elárulni, annyit azonban már most kiszivárogtathatunk, hogy a Monte Carlóba tartó tengeri úton rejtői figurák népesítik be a fedélzetet… Nagy pénzek forognak kockán, és aki csak teheti, labdázik a másik szívével… Mindeközben pedig a luxushajón tombol a swing, a jazz-történet máig élő, legfényesebb korszakának vérpezsdítő muzsikája. A Budapesti Operettszínház új bemutatójának zenéjét – a kornak megfelelő swinges, jazzes dallamok alapján – az Artisjus és Fonogram-díjas komponista és szaxofonművész, Bársony Bálint szerzi, aki a produkcióban maga is színpadra lép az általa vezetett zenekar élén. A librettót és a dalszövegeket Lőrinczy Attila írja, a harmincas évek nagy sikerű színpadi szerzőjének, Aszlányi Károlynak azonos című komédiája alapján.

Főbb szerepekben: Janza Kata, Dolhai Attila, Brasch Bence, Falusi Mariann

Premier: 2014. március 21. Átrium Film-Színház

 

Madách Színház

Poligamy – musical

Orosz Dénes azonos című filmje alapján a szövegkönyvet írta: Szente Vajk, Galambos Attila és Szirtes Tamás.

Romantikus musical comedy, igazi romantikus vígjáték.
“Annyira durva, hogy egy férfinek az összes nő kell! De még durvább, ha meg is kapja őket! Lesz itt kábé négyszáz fajta nő… Dundi, undi, szürke, feltűnő… Facér, kacér, házitündér, házisárkány… De hogy ez kéjmámor, vagy rémálom…”

…arra a Madách Színházban derül reflektorfény!

Főbb szerepekben:  Nagy Balázs, Nagy Sándor, Balla Eszter, Kovalik Ági, Sánta László, Szente Vajk, Gallusz Nikolett, Oroszlán Szonja, Trecskó Zsófia, Feke Pál, Galbenisz Tomasz

Bemutató: 2013. október 26. és 27.

 

Vígszínház

Heltai Jenő—Nestroy: Lumpáciusz Vagabundusz – zenés vígjáték

Rendező: Eszenyi Enikő

A cselekmény szerint Sztellárisz tündérkirályságában fogad Lumpáciusz Vagabundusz, a korhely vidámság megtestesítõje és Fortuna istenasszony, hogy ki tud a maga oldalára állítani három ágról szakadt mesterlegényt. Az elsõ lépés Fortunáé: mesés vagyonhoz juttatja a három jómadarat, Gyalut, Csirizt és Cérnát. Ettõl kezdve Lumpáciusz veszi át a sorsuk irányítását: a megszerzett vagyont hogyan lehet eltékozolni. Gyalu ugyan hamar révbe jut, de a másik kettõ bizony eltékozolja pénzét, ki úgy, hogy szórja a pénzt, ki úgy, hogy kocsmáról kocsmára vándorol. És aztán lesz szerelem és szerencsejáték, becsületes munka és annak öröme, majd a mindent megoldó bölcs humorú befejezés.

Heltai Jenõ fordította a darabot, amelyet biedermeier Szentivánéji álomnak nevezett. A cselekmény földi részét a régi Budára és Pestre helyezi, és a tündérvilág képviselõit is nagyobb földi szerepekhez juttatja. A verses változatban fõszerep jut Heltai szellemes verselésének és finom iróniájának.

Főbb szerepekben: szereposztás még nem ismert

 

Magyar Színház

Stephen Sondheim: Into the woods – musical

Rendező: Harangi Mária

Főbb szerepekben: Auksz Éva, Benkő Nóra, Fillár István, Hámori Ildikó, Holecskó Orsolya, Szemenyie János, Szűcs Kinga, Tahi József

Tervezett bemutató: 2014. április 26.

 

József Attila Színház

Bognár Zsolt – Kiss Stefánia: Munkácsy, a festőfejedelem – musical

Rendező: Tóth János

A József Attila Színház Munkácsy ősbemutatója a festő születésének 170. évfordulójára készült. Játszódik Békéscsabán, Pesten, Bécsben, Párizsban
A békéscsabai asztalosműhelytől eljut a tengeren túli világsikerig. A szegénységtől a gazdagságig. Ezeket biztosan tudjuk, de hogy miként érzett, volt-e boldog, küzdelmeiben mi és ki segítette: tanárai, barátság, szerelem, vagy az utóbbi hiánya? Mindezekről sejtéseink lehetnek, de hogy mennyire és miképpen érint bennünket, rajtunk is múlik.
A szövegkönyv Dallos Sándor A nap szerelmese és az Aranyecset című regényei nyomán készült.

Ősbemutató: november 9. 19 óra

 

Centrál színház

Chicago – musical

Rendező: Bozsik Yvette

Roxie Hart kis táncosnő egy kétes hírű lebujban. Férje autószerelő, reggeltől estig a műhelyben gürizik. Roxie már régóta a hírnévről álmodozik, a nagy kiugrásról, amikor is egy részeg éjszakán hirtelen felindulásból lelövi szeretőjét. Börtönbe kerül, és álma váratlanul valóra válik: a gyilkosságnak köszönhetően egyből az újságok címlapján találja magát. Velma Kelly,
a revüsztár, ugyanebben a női börtönben ül, kettős gyilkosság vádjával. Ő az elsőszámú híresség, az olvasók kedvence – mindaddig, amíg Roxie és a friss sztori le nem söpri nevét a pletykalapok címoldaláról. A két nő elkeseredett harcba kezd a sajtó és Billy Flynn, a dörzsölt sztárügyvéd kegyeiért. A tét ugyanis nem más, mint a felmentő ítélet és a nyomában járó országos hírnév. A Chicago a világ musicalirodalmának egyik legtöbbet játszott darabja, melyből 2002-ben több Oscar-díjjal jutalmazott film is készült. A mű népszerűségét a jazz, a revü és az amerikai showbiznisz legjobb hagyományait ötvöző zenéjén kívül elévülhetetlen aktualitású témájának is köszönheti. A húszas évek Chicagójában játszódó történet kíméletlen pontossággal mutatja be a folyamatot, ahogyan az igazság helyét átveszi a manipulált közvélemény, a megérdemelt hírnév helyét pedig a mesterségesen felépített celeb-lét.

Főbb szerepekben: Schell Judit, Jordán Adél, Kulka János, Stohl András

Bemutató: még nem ismert

 

Tatabányai Jászai Mari Színház

La Mancha lovagja – musical

Rendező: Szűcs Gábor

Mi a valóság? Vajon minden dolog csak önmaga? Nem lehet elsődleges, szokott értelmén túl újabb létezéssel felruházni a körülöttünk létezőket? Valóban beteges az a fantázia, amely a valóságon túl, valóságot bír felfedezni? A szélmalmok tényleg csak szélmalmok lennének? A réz borbélytál nem lehet varázserővel bíró aranysisak? Nem lapulhat akár egy gebében is a délceg paripa, vagy egy parasztlányban a múzsák múzsája? Bolond az a nemesember, aki lovagi olvasmányai közepébe ringatja magát, kalandot keresve minden soron következő útkanyarban? Bolondok azok, akik mindezért bolondnak nézik őt? Tényleg nincs szüksége a világnak lovagokra, még ha habókosak is?
Létezik egyértelmű válasz ezekre a kérdésekre?
Kell egyértelmű válasz ezekre a kérdésekre?

Főbb szerepekben: Barát Attila, Fésűs Nelly, Jegercsik Csaba, Vikidál Gyula

Bemutató: 2013. október 12.

 

Győri Nemzeti Színház

Benny Andersson-Björn Ulvaeus-Tim Rice: Sakk – musical

Szövegét Tim Rice írta, zenéjét a két volt ABBA-tag Björn Ulvaeus és Benny Andersson szerezte. A történet a hidegháború légkörében, a sakkvilágbajnokságon kibontakozó szerelmi háromszög története, mely az amerikai és az orosz sakkmester, valamint egy magyar születésű nő között fonódik, aki ez előbbi menedzsere, de az utóbbiba szeret bele. Mind az USA, mind a Szovjetunió mindent megtesz azért, hogy propagandacélokra használja fel a világbajnokság alakulását. Bár a szereplők nem valós személyek, az amerikai játékos személye Bobby Fischer nagymester alakjából ered, míg a cselekmény elemei Viktor Korcsnoj és Anatolij Karpov nagymesterek pályafutására emlékeztetnek.

Főbb szerepekben: Gesztesi Károly

Bemutató dátuma: még nem ismert.

Bolba Tamás-Szente Vajk-Galambos Attila: Csoportterápia – mjuzikelkámedi

Madách Musical Pályázat győztes műve.

Hat vadidegen, három férfi és három nő érkezik egy csoportterápiára. Kezdetét venné az analízis annak rendje és módja szerint, azonban egy apró hiányosság hátráltatja a dolgok szokásos menetét. Hol lehet az orvos?

A váratlan fordulatokban, felismerésekben és mulatságos epizódokban bővelkedő történet során további kérdések merülnek fel. Milyen problémákkal küzd egy operaházi balett-táncos, meddig lehet bírni 10 méterrel a felszín alatt a jeges Dunában búvárfelszerelés nélkül, vagy hogy mi történt Velencében ’85 nyarán…

Szereposztás és a bemutató dátuma még nem ismert.

 

Weöres Sándor Színház, Szombathely

Dés László-Geszti Péter-Békés Pál: A dzsungel könyve – musical

Rendező: Horgas Ádám

Ki ne ismerné a magyar musicalt, amely Rudyard Kipling azonos című könyve alapján készült. A darab szövegét Békés Pál, a dalszövegeket Geszti Péter írta, a zenéket Dés László szerezte. A darabot 1996-ban mutatta be a Pesti Színház, Hegedűs D. Géza ötletgazda rendezésében. 1996-ban elnyerte a Színházi Kritikusok Díját, mint az év zenés darabja. A darab azóta több, mint 1000 előadást ért meg, és az ország számos színháza bemutatta.

Főbb szerepekben: Balogh János, Mertz Tibor, Nagy Cili, Németh Judit, Fekete Linda, Endrődy Krisztián, Kelemen Zoltán, Szabó Tibor, Varga Dóra

Bemutató: 2014. tavasz

 

Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg

Bolba Tamás – Szente Vajk – Galambos Attila: Csopoertterápia – mjuzikelkámedi

Rendező: Sztarenki Pál

Hat vadidegen, három férfi és három nő érkezik egy csoportterápiára. Kezdetét venné az analízis annak rendje és módja szerint, azonban egy apró hiányosság hátráltatja a dolgok szokásos menetét. Hol lehet az orvos? A váratlan fordulatokban, felismerésekben és mulatságos epizódokban bővelkedő történet során további kérdések merülnek fel. Milyen problémákkal küzd egy operaházi balett-táncos? Meddig lehet bírni 10 méterrel a felszín alatt a jeges Dunában búvárfelszerelés nélkül? Mi történt Velencében ’85 nyarán? És még sorolhatnánk…
Vígjáték a lélekről, esendőségről, vágyakozásról, útkeresésről… azaz rólunk.

Főbb szerepekben: Magyar Cecília, Barsi Márton, Jónás Andrea, Urházy Gábor László, Hertelendy Attila, Debrei Zsuzsanna/Foki Veronika

Bemutató: 2014. március 14.

 

Veszprémi Petőfi Színház

Légy jó mindhalálig – musical

Móricz Zsigmond egyik nagyon híres, 1920-ban kiadott regényéből készült musical. Zenéjét Kocsák Tibor szerezte, a librettót Miklós Tibor írta, az összekötő jeleneteket Pinczés István. Az ősbemutatót a Debreceni Csokonai Színházban, 1991. április 19-én tartották, ezzel ünnepelve a színház megalakulásának 150. évfordulóját. A művet csaknem minden nagyobb színház bemutatta Magyarországon. Sikerét annak is köszönheti, hogy az átdolgozás a mai gyerekek életérzését, gondjait is érinti, zenei stílus
a, szófordulatai közelebb hozzák a történetet és a szereplőket a mai kor nézőihez.

Szereposztás és bemutató dátuma még nem ismert.

 

Miskolci Nemzeti Színház

My fair lady – musical

Rendező: Béres Attila

London, este 11 óra, a Covent Gardenből kiözönlik az operakedvelő nézők tömege. Egy nagyszájú virágáruslány a tolongásban éktelen patáliát csap. Henry Higgins, a fonetika professzora felfigyel a lányra, és fogadást köt Pickering ezredessel, hogy hat hónap alatt hercegnőt varázsol a „csatornatöltelékből” csupán azáltal, hogy megtanítja helyesen beszélni. Az órák megkezdődnek, és Eliza Doolittle-ről kiderül, hogy elbűvölő egyéniség, de legalább annyira makacs, mint tanára, a megszállott Higgins.
Ma éjjel táncolnék, Csudijó, Jártam-keltem én… és még sok nagy sláger a klasszikus Pygmalion-történet világhírű musicalváltozatában.

Főbb szerepekben: Görög László, Czakó Julianna, Szabó Irén, Szegedi Dezső, Seres Ildikó, Szatmári György, Máhr Ági

Bemutató: 2013. október 18.

 

C’est la vie – zenés parfé

Rendező: Seres Ildikó

1950., Párizs. Valahol a Montmartre szélén, egy lerobbant kabaré, a Chez Leplée színpadán Fatiguée, egy hajdani színésznő (Szirbik Bernadett) és Dominique, egy volt balett táncosnő (Jancsó Dóra) estéről estére Edith Piaf sanzonokat énekelnek – nem túl nagy lelkesedéssel. Minden vágyuk, hogy egyszer saját műsorukat adhassák elő. Hűséges, ám ritkán józan zongorakísérőjük, Jean-Paul-Pierre (Regős Zsolt) már meg is komponálta számukra az igen csak testhez álló, pikáns dalokat. Egy este, a tulajdonost egy jól megszervezett akcióval eltávolítják a kabaréból és kezdetét veszi az örömzenélés. A hangulat egyre forróbb lesz, ám a finálé előtt váratlanul kiderül, hogy a kabaré tulajdonosa végig jelen volt… Gregg Opelka „zenés parféjának” ősbemutatója 2002-ben volt Chicagoban. A szellemesen franciás fordítás Galambos Attila munkája.

Főbb szerepekben: Szirbik Bernadett, Jancsó Dóra

Bemutató: 2013. október 3.

 

A színházak a műsor és szereplőváltoztatás jogát fenntartják.

Kapcsolódó tartalmak

Elkezdődött a jegyértékesítés a 2017-es Szegedi Szabadtéri Játékokra

Volf Anna

MI JÖHET MÉG? – Nyerj belépőjegyet az Anything Goes-ra!

admin

Csoportterápia cd decemberben

Volf Anna

Én, József Attila a Magyar Televízióban

Sándor Petra

Veled, Uram! – Új Szörényi-Bródy mű az Operettszínházban!

Krista Adrienn