Hírek, beszámolók

Évadzárás 2011-2012

Júliusban zárult a 2011-2012-es kőszínházi évad. Az évad végén felelevenítjük a mögöttünk lévő mozgalmas hónapok eseményeit.

Szeptember

Szeptemberben a Budapesti Operettszínházzal kapcsolatos hírek álltak az érdeklődés középpontjában. A hónap elején a színház nemzetközi porondon elért sikerének örülhettünk, hiszen ekkor jelentették be, hogy az Operettszínház elnyerte A szépség és a szörnyeteg német nyelvterületen való játszási jogát. A szeptember elmaradhatatlan eseménye az évadnyitó Broadway Fesztivál, melyről szintén tudósítottunk. A hónap közepén tartották a pesti Broadway-n a Miss Saigon kőszínházi premierét. A bemutatóról képgalériákkal (1. galéria2. galéria) és kritikával jelentkeztünk.
A hónap másik nagyszabású musicalpremierét Győrben tartották. A Vörös pimpernel kőszínházi debütálásáról képsorozat került fel az oldalra.
Szeptember 26-án adták át a legnagyobb presztízsű magyar színházi díjat, a Színikritikusok Díját. A Broadway és a West End nagy díjaitól eltérően a hazai díjátadón nem különítenek el prózai és zenés kategóriákat, így a musicalelőadások nem sűrűn kapják meg a rangos elismerést. Idén a Centrál Színház Cabaret-jának sikerült ez a bravúr, a produkció a legjobb zenés szórakoztató előadásért járó díjat érdemelte ki.
Szeptember 27-én sajnálatos eseményről kellett hírt adnunk: életének 92. évében elhunyt Kenderesi Tibor színművész.

Október

Jeles napokkal és évfordulókkal indult a hónap. Október 1-jén a zene világnapját ünnepeltük szokásos ötrészes cikksorozatunkkal. Október 9-én Az operaház fantomja világpremierének 25., három nappal később a Jézus Krisztus Szupersztár világpremierének 40. évfordulójára emlékeztünk. Mindkét évfordulóra egy-egy extrával készültünk (Fantom 25, Szupersztár 40).
Októberben két Sondheim-premierrel foglalkoztunk kiemelten: a Sweeney Todd chichesteri és az Egy nyári éj mosolya hazai bemutatójáról is kritika jelent meg az oldalon.
Beszámoltunk a magyar operett napja alkalmából rendezett díjátadóról, ahol többek között Vágó Zsuzsit és Peller Károlyt is díjazták.
Kiemelt híreink között szerepelt az Andrádi Zsanett klippremieréről valamint a Szirtes Tamás megbízatásának meghosszabbításáról szóló beszámolónk.
Októberben interjút adott a Viva la Musical!-nek Nádasi Veronika, Rákász Dani, valamint Boncsér Gergely és Dolhai Attila.

November

Novemberben munkatársaink több zenés premiert is értékeltek. Ajánlót olvashattatok a Monte Cristo grófja budapesti, a Légy jó mindhalálig szolnoki, valamint A szépség és a szörnyeteg német turné-előadásáról, a Matilda londoni premieréről pedig kritikát közöltünk. A Légy jó mindhalálig szolnoki bemutatója kapcsán megemlékeztünk a musical 20 évvel ezelőtti világpremieréről is.
A Madách Színházban jeles évfordulót ünnepeltek ebben a hónapban: a november 16-ai Spamalot-előadás végén köszöntötték 30 éves társulati tagsága alkalmából Szerednyey Bélát.
Az Operettszínházban a Rómeó és Júlia új szereplői álltak az érdeklődés középpontjában. Debütálása előtt interjút adott nekünk Brasch Bence, Kádár Szabolcs, Kocsis Dénes és Sándor Péter.
November beszámoltunk arról, hogy lefújták a Broadway legjobban várt felújítását, a Funny Girlt. Hírt adtunk Serbán Attila klippremieréről, valamit a Wicked hazai bemutatásáról.

December

Év vége előtt több zenés és színházi díj is kiosztásra került. A Magyar Teátrum Díj a színházi háttérszakmák legjobbjait díjazta. Az előadók közül a Pepita Magazin közönségszavazásán Mészáros Árpád Zsolt és Pintér Tibor tudott nyerni, míg az Artisjus a könnyűzenei előadók között Szabó P Sziveszter munkáját tartotta kiemelkedőnek.
A decemberi premierek közül A kaukázusi krétakörről kritika, a József Attila Színház Nem tudok élni nélküled előadásáról ajánló és galéria, a szegedi Macskafogóról kritika és galéria került fel az oldalra.
Az Operettszínház közönsége december 27-én a Rebecca 100. előadását ünnepelhette, két nappal később viszont már a Szinetár-Bereczki házaspár felmondásáról szóltak a hírek.
Decemberben helyszíni tudósítást és interjúkat közöltünk a Csoportterápia cd dedikálásáról, megszólaltattuk Serbán Attilát, és figyelmetekbe ajánlottuk a Broadway világához kötődő Smash című amerikai zenés sorozatot.
Az év utolsó napján adtunk hírt róla, hogy elhunyt Garas Dezső, a Nemzet Színésze.
A 2011-es naptári év eseményeinek összefoglalója itt olvasható.

Január

Az új évet visszaemlékezésekkel indítottuk. Művészeink körkérdésünkre válaszolva leírták, mi volt számukra a 2011-es év legemlékezetesebb musical-élménye, majd az óévet a West End és a Broadway viszonylatában is értékeltük. Szintén 2011-hez kapcsolódva rendszeresen beszámoltunk a Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán felmondása után az Operettszínházzal kapcsolatban megjelent hírekről.
Munkatársaink részt vettek A dzsungel könyve pécsi premierén (ajánlógalériainterjú) valamint a miskolci Nyomorultak sajtótájékoztatóján, Londonból pedig Ramin Karimloo londoni lemezbemutató sajtótájékoztatójáról tudósítottunk.
Híreink között olvashattatok attól, hogy idén Kútvölgyi Erzsébet kapta a Páger-gyűrűt. Beszámoltunk Hugh Jackman következő musicalszerepéről és a Szupersztár jubileumi aréna-turnéjával kapcsolatban felvetődött kérdésekről.

Február

A Viva la Musical!-nél az évad egyik legmozgalmasabb hónapja a február volt.
A Madách Színház bemutatta a Musical Pályázat kapcsán megismert Én, József Attila című musicalt (ajánlógaléria), Miskolcon pedig sztárszereposztással debütált A nyomorultak (galéria). A hónap során készített interjúink is elsősorban ezekhez a premierekhez kapcsolódtak. Nyilatkozott nekünk Nagy Sándor, Polyák Lilla, Homonnay Zsolt és Szabó P Szilveszter, a Kocsák Tiborral készített interjúnk pedig az élő legendák rovatban kapott helyet.
Az Operettszínházban 100. alkalommal került színre a Szép nyári napSzinetár Miklóst 80. születésnapja alkalmából köszöntötték a teátrumban, az Erdei kalamajkából pedig jótékonysági előadást tartottak februárban.
Tudósítottunk a Toldi sajtótájékoztatójáról, írtunk Szinetár Dóra legújabb szerepéről, a készülőben lévő Több mint testőr musicalről és Webber musical-tervéről.
Februárban a Viva la Musical! szervezésében került sor a jubileumi Operaház fantomja koncert hazai mozipremierére. Az eseményhez kapcsolódó anyagainkat a VLM Live menüpontban gyűjtöttük össze.

Március

A márciusi premierek közül kiemelten foglalkoztunk az Operettszínház Veled, Uram! című előadásával. A musicalhez stábunk extrát készített. Szintén ebben a hónapban mutatták be a Toldit a RAM Colosseumban. A produkcióról
kritika, galéria és interjú került fel az oldalra. A Madách Színházban is jártunk márciusban: az Úgy élj, mint a szél előadásról ajánlót és galériát láthattatok nálunk.
Kitüntetésekben és díjakban is bővelkedett ez a hónap. Március 15-én állami kitüntetésben részesült többek között Szerednyey Béla, Deák Bill Gyula, Balázs Péter és Miklósa Erika. A Magyar Zeneszerzők Egyesülete által odaítélt Orszáczky-díjat idén egy musicalszínész, a József Attila Színház művésze, Zöld Csaba kapta. A Transilvanian Music Awards-on az év női hangja az Operettszínház művésznője, Dancs Annamari lett. Londonban a legnagyobb színházi díj, az Olivier jelöltjeit március 15-én hirdették ki. A listát a Matilda rekordszámú, 10 jelöléssel vezette.
Minden évben március 27-én tartják a színházi világnapot. A Viva la Musical! ilyenkor duplán ünnepel, hiszen a weblap elindulása is a színházi világnaphoz köthető. Szokás szerint 2012-ben is visszatekintettünk a születésnapon az előző évre. Idén első alkalommal – szintén március 27-én – került megrendezésre a Színházak éjszakája. A szervezők sikeresnek ítélték a rendezvényt, így bízhatunk benne, hogy jövőre is sort kerítenek rá.
Márciusban hozták nyilvánosságra A nyomorultak készülőben lévő filmváltozatának teljes szereposztását (galéria). A filmben a világsztárok mellett sok londoni musicalszínész is szerepet kapott. Egy másik musicalfilmről is érkezett hír ebben a hónapban: Barbra Streisand a tervek szerint a Gypsy főszerpében tér majd vissza a filmvászonra.
Márciusban nem csak a Veled, Uram! szereplőivel, hanem Mahó Andreával, és – jubielumi koncertje alkalmából – Tunyogi Bernadettel is készítettünk interjút.

Április

Áprilisban adták át az Olivier-díjakat. A Matilda 7 díjat nyert, ezzel az örökranglista élére ugrott.
A hónap végén a Jekyll és Hyde Broadway-premierének 15. évfordulójára egy visszatekintő írással emlékeztünk, április 29-én pedig a Tánc világnapja alkalmából a Musical Ensemble tagjait interjúvolták meg munkatársaink.
Áprilisban Szente Vajk és Pásztor Ádám is nyilatkozott a VLM-nek.

Május

Májusban premierek helyett lekerülő előadásokról adhattunk hírt. Búcsúzott az István, a király a Magyar Színházban (galéria), ahogy lekerült a József Attila Színház Made in Hungária előadása is.
Szép jubileumot ünnepelhetett A szépség és a szörnyeteg: az Operettszínház produkciója 300. alkalommal került színre (galéria) májusban. Szintén az Operetthez kapcsolódó hír, hogy bejelentették: Dolhai Attila játssza a jövő évad nagy dobásának ígérkező Ghost címszerepét. Az Operettszínház színésznője, Siménfalvy Ágota májusi Jó estét, nyár című koncertjéről ajánló és galéria került fel az oldalra, a művésznővel munkatársunk interjút is készített.
A Broadway-n a május a színházi díjak jegyében telik. Szokás szerint idén is külön írást szenteltünk a legnagyobb díj, a Tony jelöltjeinek bemutatására. Hazai színházi díjakról is beszámolhattunk májusban: Kentaur Dömötör-díjat kapott, míg a győri Aranycsapatot Taps-díjjal jutalmazták.
Május 8-án a VLM Live második mozipremierét tartottuk, olvasóink ezúttal a Love Never Dies-t tekinthették meg mozivásznon.
Ebben a hónapban volt a We Will Rock You világpremierének 10. évfordulója. A VLM a Queen-musical keletkezéséről szóló cikkel készült a jubileumra.
Külföldi híreink között a Jézus Krisztus Szupersztár aréna-turnéjának szereposztásáról is beszámoltunk. Júdás szerepében Tim Minchin, Mária Magdolnaként Melanie C lép majd a közönség elé.
Sjanos május végén is hírt kellett adnunk egy halálesetről: elhunyt a Macskák és Az operaház fantomja koreográfusa, Seregi László.

Június

A június hónap legnagyobb musicales eseménye minden évben a Tony-díjak átadása. Idén a Broadway-évad zenés bemutatóiról szóló összefoglalónkkal segítettünk olvasóinknak abban, hogy megismerjék a díj jelöltjeit, majd a gála eseményeiről és a díjak sorsáról is beszámoltunk.
Az Operettszínház is díjátadással zárta az évadot: a közönség által megszavazott Csillag-díjat az évadzáró sajtótájékoztatón adták át.
Az évad végén a Madách Színház ismét meghirdette a Musical Pályázatot. Az előző pályázat pályaművei közül a Csoportterápia és az Én, József Attila került fel a Madách Színház műsorára.
Júniusban tettük közzé a Magyarországon legtöbbet játszott musicalek listáját, és megemlékeztünk a koreográfus-legenda, Bob Fosse születésének 85. évfordulójáról. Hírt adtunk a Rock of Ages mozipremieréről, és beszámoltunk arról is, hogy Náray Erika távozik az Operettszínháztól.

Július

Júliusban a kőszínházak többsége – a RAM Colosseum kivételével – bezárta kapuit. A Madách Színházban viszont még ekkor is folyt a munka, hiszen zajlottak  a szeptemberben bemutatásra kerülő Mary Poppins próbái (galériavideó).

A következő évadban is interjúkkal, írásokkal, kép- és videóanyagokkal várjuk kedves olvasóinkat.

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

A nyomorultak (Homonnay Zsolt – Szabó P. Szilveszter, Miskolci Nemzeti Színház)

Czibulka Stella

Rómeó és Júlia – Új generáció a színpadon

Buchmann-Horváth Emese

Alt duett a Pécsi Harmadik Színházban

Sándor Petra

Búcsúzó előadások Londonban

admin

Lépésről lépésre szombaton a Városmajorban

Volf Anna