Hírek, beszámolók

Évadzárás a Broadway-n

A 2010-2011-es Broadway-évad ugyan hivatalosan már lezárult, a pont az i-re viszont csak a ma esti Tony-gálán kerül fel. 

Ami a musicaleket illeti, idén a tavalyihoz képest jóval mozgalmasabb évadra tekinthetünk vissza. Első írásunkban az elmúlt év legfontosabb bemutatóit, érdekességeit vesszük sorra, a folytatásban pedig a Tony-jelölteket mutatjuk be.

Az egy évvel ezelőtti zenés felhozatalt két írásunkban (új musicalekfelújítások) foglaltuk össze. Tavaly június 13-án, a Memphis című musical győzelmével zárult az évad. Ezt követően a sokkal izgalmasabbnak ígérkező 2010-2011-es évad felvezetéseként a tervben lévő zenés bemutatókról is írtunk. Látható, hogy nem mindegyik musical számára alakult az előzetes tervek szerint az évad.

A Tony-gála utáni hónapok általában viszonylag eseménytelenül telnek a Broadway-n, hiszen az új bemutatókat inkább az évad végére, tavaszra időzítik. (Kivételek természetesen mindig vannak.) A nyár említésre méltó eseménye Sondheim A Little Night Music (Egy kis éji zene) című musicalének főszereplőcseréje volt, hiszen az eredeti szereplőgárda sztárjai – Catherine Zeta-Jones és Angela Lansbury – után a Broadway-n hasonló hírnévnek és ismertségnek örvendő Bernadette Peters és Elaine Stritch vette át a két főszerepet. (A musicalt hamarosan nálunk is felújítja a Centrál Színház: a Broadway-előadás replika-változata kerül színre a budapesti teátrumban.)
 
Az első fontosabb premierre 2010 októberéig kellett várni, ekkor mutatták be a Rain című Beatles show-t.
Október 13-án a tavalyi évad egyik off-Broadway sikere, a Bloody, Bloody Andrew Jackson (képünkön) debütált a Broadway-n. A rockmusical kevés nézőt vonzott, még a Broadway-n rendkívül kevésnek számító 4,5 milllió dolláros befektetést sem tudta kitermelni, így január 2-án veszteséggel zárt.
A hónap végén, október 31-én került sor az utolsó Kander-Ebb musical, a The Scottsboro Boys bemutatójára. Az off-Broadway-ről áthozott előadás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mindössze 6 hétig volt műsoron.
Hasonló sors várt a november 4-én bemutatott Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén című musicalre is. A világhírű film és a neves szereplőgárda sem volt elég a nézők becsalogatására, az előadás 2 hónap után került le a Broadway-n.
A következő fontos dátum november 28., ekkor kezdődött ugyanis a minden idők legdrágább előadásának tartott Pókember vesszőfutása. A leghosszabb preview-sorozat rekordját tartó musical színpadra állításának kalandos történetéről mi is beszámoltunk. Az első preview-t követő több mint 6 hónap alatt lecserélték a rendezőt, a szövegírót és a főszereplőt, a premiert pedig a következő évadra tolták át. (A bemutató időpontja jelen állás szerint június 14.)
 
Január első hétvégéje több musical számára is az utolsó játszási napot jelentette. A West Side Story felújítása majd’ 2 év után, a Fela! nagyjából másfél év után, az In the Heights 1200 előadás után búcsúzott. Szintén ekkor került le a mindössze néhány hónapos sorozatot megért Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, a Bloody, Bloody Andrew Jackson és a The Scottsboro Boys is.
 
Február 13-án osztották ki 53. alkalommal a Grammy-díjakat. A zenés színházi kategória jelöltjei közül az American Idiot kapta a rangos elismerést.
 
A tavasz első musical-bemutatója a Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai (Priscilla Queen of the Desert) volt. Az előadást és a főszereplőt Londonból hozták át, Tony Sheldon mellé a Hair felújításából ismert Will Swensont szerződtették.
Március 24-én tartották Matt Stone (South Park), Trey Parker (South Park) és Robert Lopez (Avenue Q) The Book of Mormon című musicalének premierét. A darab azonnal közönségsikert aratott, a jegyek hónapokra előre elkeltek. A szakma elismerését a 14 Tony-jelölés mutatja.
Három nappal később mutatták be a How To Succeed in Business Without Really Trying című musical felújítását Daniel Radcliffe (képünkön) főszereplésével. A színész a New York-i közönség előtt debütált zenés szerepben.
 
Az áprilisi bemutatók között az Anything Goes (Mi jöhet még?) felújítása volt az első. Cole Porter klasszikusát ezúttal a fiatal generáció egyik legnagyobb tehetségének tartott Sutton Foster, valamint a Broadway-legenda Joel Grey (Cabaret) főszereplésével állították színpadra.
Április 10-én a Hairspray szerzőinek új musicale, a Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can) debütált. A darab főbb szerepeiben Norbert Leo Bu
tz
(Wicked), Aaron Tveit (Next to Normal), Tom Wopat (Sondheim on Sondheim) és Kerry Butler (Xanadu) látható.
Április 17-én mutatták be a Wonderland című Wildhorn-musicalt. A sorozat nem tartott sokáig, hiszen a darab egy hónap múlva búcsúzott.
Április 20-ra időzítették az Apácashow Broadway-premierét. A londoni előadás átírt-átrendezett változata New Yorkban is Patina Miller főszereplésével került színpadra.
Április 24-én lekerült a tavalyi évadban bemutatott American Idiot. A musicalt még a Green Day frontembere, Billie Joe Armstrong sem tudta megmenteni, pedig több alkalommal is átvette St. Jimmy szerepét. Az előadás 1 évig volt műsoron, a tervek szerint decemberben elindul az amerikai turné.
Április 27-én Beth Leavel (The Drowsy Chaperone) főszereplésével került színre a Baby It’s You! című jukebox-musical. A előadás Florence Greenberg zenei producer életét mutatja be az általa felfedezett popcsapat, a The Shirelles zenéjével.
Az évad utolsó musicalpremierét április 28-án tartották. A The People in the Picture egy amerikai nagymamáról szól, aki fiatalon Európában egy zsidó színházi társulat tagjaként élte át a Holokausztot. A darab főszerepét a Tony-díjas Donna Murphy (Passion) alakítja.
 
Az idei évadban két legendás szerzőtől kellett örökre búcsút vennünk: a zeneszerző Jerry Bock (Hegedűs a háztetőn) 2010 novemberében, a szövegkönyvíró Arthur Laurents (West Side Story) 2011 májusában hunyt el.
 
Folytatás: Tony-jelöltek
Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Vanities az Off-Broadway-n

admin

Budapesti Nyári Fesztivál 2012 – sajtótájékoztató

Tóth Barbara

Love Never Dies premier jövőre

admin

Fantom 25 Premier – Interjú Fonyó Barbarával

Liga Mihály

Díjátadó a Magyar Operett Napja alkalmából (Operettszínház, 2012. október 24.)

Czibulka Stella