Hírek, beszámolók

Ez történt idén – visszatekintés a 2009-2010-es magyar színházi évadra

Nyáron hosszabb-rövidebb időre bezárnak a kőszínházak, és átengedik a terepet a szabadtéri játszóhelyeknek. Cikkünkben a 2009-2010-es évad fontosabb, a musical műfajához kötődő eseményeit tekintjük át.

SpamalotSzokás szerint ez a kőszínházi évad is bővelkedett musical-premierekben.

A sort a Madách Színház nyitotta a Spamalot bemutatásával 2009. szeptember 26-án. A zenés előadás színpadra állítását a Viva la Musical is figyelemmel követte, a produkcióról több fotósorozat is készült – ott voltunk az olvasópróbán, a lovagi tornán, továbbá két fotós próbán (szeptember 18., szeptember 19.) -, de a musical zeneszerzőjét, John DuPrez-t is sikerült meginterjúvolnunk budapesti látogatása alkalmával.

2009. november 7-én az Operettszínházban a Musicalmesék került bemutatásra. A produkcióhoz kapcsolódó ajánlónkat itt olvashatják. Ugyanebben a hónapban, 13-án pedig a Padlás című musical premierét tartották a kaposvári Csiky Gergely Színházban.

A december hónap igen mozgalmasra sikeredett, hiszen öt musical-premiert is a karácsony előtti hetekre időzítettek.
December 4-én a Nagy Tibor, Pozsgai Zsolt és Bradányi Iván által jegyzett Kölyök került színre Mosonmagyaróváron.
11-én ismét Kaposvárra figyelt a musicalkedvelő közönség, hiszen ekkor mutatták be a West Side Story Román Sándor által rendezett és koreografált változatát a Csiky Gergely Színházban.
Ezt 17-én a Kabaré székesfehérvári premiere követte, melyben többek között Balogh Anna, Tompos Kátya, Ullmann Mónika és Farkas Gábor Gábriel lépett színpadra.
Másnap, decemeber 18-án a Debreceni Csokonai Színház Valahol Európában előadása mutatkozott be, míg 19-én Győrben az Egri csillagok musical-változata került bemutatásra többek között Sasvári Sándor, Forgács Péter és Egyházi Géza közreműködésével.

Február 2-án Fenyő Miklós és Tasnádi István Aranycsapat című musicalének premiere következett, ezúttal Szegeden.

RebeccaMárciusban ismét több musical-bemutatónak örülhettek a rajongók. 12-én Szolnokon a La Mancha lovagját, Budapesten a Vígszínházban pedig az Eszenyi Enikő által rendezett Hegedűs a háztetőnt tekinthették meg első alkalommal az érdeklődők.
Szintén ebben a hónapban, március 18-án az Operettszínházban került sor az évad egyik legjobban várt bemutatójára, a bécsi sikerek után ugyanis ekkor debütált itthon a Lévay-Kunze szerzőpáros Rebecca című musicale. A Viva la Musical külön aloldalt szentelt az előadásnak, ahol a darabbal kapcsolatos információk mellett interjúk, galériák és egyéb érdekességek is helyet kaptak.

Az évad végéhez közeledve április 16-án Eger adott otthont egy újabb musical-bemutatónak (Cigánykerék), míg júniusra a Tháliás Tizenegy perc (június 2.) és a HOPPart Társulat által bemutatott rendhagyó Chicago-premier maradt (június 20.).

Ahogy az már lenni szokott, néhány zenés előadástól idén is búcsút kellett venni.

Mi johet még?!A Magyar Színházban február 8-án utolsó alkalommal került színre a Macskafogó, míg március 2-án a Mi jöhet még?! fejezte be játszási sorozatát a teátrumban. Mindkét eseményen részt vett a Viva la Musical forgatócsoportja, a videóösszeállítások itt tekinthetők meg.
Május 29-én Sopronban ünnepelte 100. előadását az Oltári srácok produkció, mely egyúttal a korábbi előadásoknak otthont adó Thália Színháztól is búcsút vett ezen a napon.

Az Oltári srácok mellett idén több produkció is kerek előadásszámot ünnepelhetett.
2009. november 22-én a Madách Színházban a József 100. előadására került sor, míg egy hónappal később, december 29-én az Operettszínházban a Rómeó és Júliát játszották 400. alkalommal.My Fair Lady
Év elején a Madách Színházban páratlan rekordot ünnepelhetett a közönség, hiszen január 31-én 1300. alkalommal csendült fel a Macskák nyitánya a körúti teátrumban.
Február 2-án megintcsak a Madách-ban jubiláltak: Az operaház fantomja 600. előadását tekinthette meg aznap a közönség. Az előadáson készített képeinket a galériában, az interjúkat itt találják az érdeklődők.
Február 25-én a Magyar Színház My Fair Lady produkciója a 300. előadást ünnepelte, méghozzá két Elizával (galériavideó), április 28-án pedig ugyanitt a La Mancha lovagja került színre 200. alkalommal (galéria).

Az évad említésre méltó eseménye volt a Rómeó és Júlia vegyes, magyar-román szereposztásban bemutatott kétnyelvű előadása, melyet 2009. október 21-én és 22-én az Operettszínházban, 2010. február 20-án és 21-én pedig Bukarestben tekinthetett meg a közönség.
Az elmúlt évad két szerzői pályázatot is hozott: a Katona József Színház operett-, míg a Madách Színház musical-pályázatot hirdetett. Mindkét versengés végredménye a következő évadban várható.
Szintén a műfajhoz köthető fontos esemény volt a Zene az kell című műsor Duna Televíziós debütálása, valamint a haz
ai musical-produkciók számára bemutatkozási lehetőséget kínáló Kecskeméti Országos Zenés Színházi Találkozó elindulása.

A fenti áttekintésből is kiderül, hogy igazán eseménydús és változatos évadot tudhatunk magunk mögött. Remélhetőleg a néhány hét múlva induló 2010-2011-es évad hasonlóan sok bemutatót és érdekes eseményeket tartogat a műfaj rajongói számára.

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Film készül a Rock of Ages-ből

admin

Száguld az élet musical gála és Arany Kotta átadás – Békéscsaba

Buchmann-Horváth Emese

Meghallgatta Eszenyi Enikőt a szakmai bizottság

Volf Anna

Sonkamenüett

Buchmann-Horváth Emese

Barbra Streisand a Gypsy musicallel tér vissza

Sándor Petra