Hírek, beszámolók

Ezüstbojtár: eljutunk-e Tündérországba? – Ősbemutató az Esztergomi Várszínházban

Jantyik Zsolt és a PG Csoport: Ezüstbojtár című zenés meséjének ősbemutatóját tekintheti meg a közönség július 31-én este 9 órakor az Esztergomi Várszínházban.

Az Esztergomi Várszínházban az Évfordulók Évadában újabb jubileumot köszöntenek, ugyanis 170 éve jelent meg először nyomtatásban a Pesti Divatlapban a János vitéz, a magyar irodalom emblematikus költeménye. Ősbemutatóval ünneplik ezt, a debreceni Jantyik Zsolt és a PG Csoport Ezüstbojtár című produkcióját hívták meg. A formáció a nagy magyar költő műve alapján készült mesét adja elő, Horányi László színművész narrációjával, mai üzenettel.

“Az Ezüstbojtárral szeretnénk tisztelegni a János vitéz megszületése előtt, úgy, hogy közben a máról és az elmúlt negyed századról beszéljünk, zenéljünk. A mi részünkről ez lesz Kukorica János második eljövetele” – mondta Jantyik Zsolt, a PG Csoport frontembere, szövegíró, akitől megtudtuk: az eredeti műhöz hasonlóan verses formában követik nyomon János vitéz történetét, aki ezúttal Tündérországból tekint le ifjúkori, 1989-es önmagára, a harcban álló világra, az emberekre. Közben, akár Petőfi klasszikus meséjében átél sok kalandot.

A szerző szerint a legfőbb üzenete ennek a rendhagyó, 12 új dalt és látványos vetítést felvonultató időutazásnak az, hogy merjünk beszélni és együtt gondolkodni a problémákról, mert azok egy része nem változott. “A PG Csoport jövőre lesz harminc éves, és azt vettük észre, hogy olyan fiatalok éneklik a régi számainkat, idézik dalszövegeinket azonosulva azokkal, akik meg sem születtek akkor, amikor mi azokat megírtuk. Úgy tűnik, bizonyos körülmények és élethelyzetek között a trendek, szavak, gondolatok ma is elgondolkodtatnak. Nekünk a zenéléssel nem a feszültségteremtés, hanem a kibeszélés, a párbeszéd lehetőségének a megteremtése a fontos. Az Ezüstbojtár esztergomi ősbemutatóján így közösen kereshetjük a választ arra is: eljutunk-e Tündérországba?”

Forrás: Esztergomi Várszínház

Kapcsolódó tartalmak

Nyolc új tag szerződik a székesfehérvári Vörösmarty Színházhoz

jambor.dorottya

Csaknem 90 ezer néző a Katona József Színház jubileumi évadában

Volf Anna

B.Ú.É.K!

Vincze Dániel

Délszláv maffiózók a Tháliában

Buchmann-Horváth Emese

Feke Pál Kecskeméten vehette át aranylemezét

admin