Hírek, beszámolók

Fantom non plus ultra

A várakozásnak vége: november 14-én, hétfőn, végre megjelenik Angliában Az operaház fantomja 25. évfordulós, Royal Albert Hallban tartott díszelőadásának felvétele DVD-n és bluray-n. Szeretném felhívni a figyelmet az utóbbira: ha az Olvasó bármikor is gondolkodott arról, érdemes-e beruháznia egy bluray lejátszóra, ez a felvétel már önmagában megéri a befektetést. A legendás musical páratlan kép- és hangminőségben, káprázatos színekben kel életre. Bár ez az írás legfőképp a dvd kiadásról és magáról a felvételről tájékoztatja az olvasókat (az előadásról szóló írásunkat megtalálod itt), ismét meg kell említenünk, milyen nagyszerű alakítást láthatunk mindenkitől, különös tekintettel Sierra Boggess-re és Ramin Karimloo-ra, akik mostanra már tulajdonképpen eggyé váltak szerepeikkel a musicallel való hosszú és gyümölcsöző kapcsolatuknak köszönhetően. És, mint a sajtóvetítésről való írásunkban említettük, a közelképek olyan bravúros nüanszokat fednek fel, melyeket még az első sorokból sem lehetett mindig látni.

A felvétel másik nagy ünnepeltje a rendezés és a vágás, amely kicsit különbözik az élő előadás mozivásznakon leadott verziójától, ha csupán apróságokban is. Ez mind azt az energiát és törődést mutatja, amit Cameron Mackintosh és Andrew Lloyd Webber a produkcióba ölt. Amint az a sajtóvetítésen elhangzott, egy ilyen volumenű produkció csupán háromszori előadással az Albert Hallban csakis ráfizetéses lehetett, de úgy érezték, tartoztak azzal a Fantomnak és a musical rajongóinak szerte a világon, hogy költségeket és időt nem kímélve, a lehető legtökéletesebb formában örökítsék meg a produkciót az örökkévalóságnak.

Ha mindez nem lenne elég, a kiadványon található egy, a kulisszák mögötti titkokat felfedő dokumentumfilm és a hasonló érdeklődéssel várt, jövő tavasszal megjelenő Love Never Dies előzetese. Holnaptól kezdve tehát az angliai rajongók vehetik a kezükbe először a musicaltörténelem eme darabját, de a magyar rajongóknak sem kell sokat várni, hiszen értesüléseink szerint hamarosan hazánkban is megjelenik a felvétel a Universal Hungary gondozásában. Aki nem szeretne addig várni, holnaptól ráteheti a kezét a dvd-re, ha megrendeli azt a Magyarországra is szállító Amazon oldalán. Jó hír, hogy a 25. évfordulós előadás hangfelvétele hazánkban is Angliával egy időben, azaz holnap kerül a boltokba!

Ennek apropójaként szóljunk pár szót a cd kiadványról is. Pár sor minimális, a korongok terjedelmi korlátainak betudható hiányzó dialógon kívül a teljes előadás felvételét élvezheti az, aki megvásárolja a kétlemezes kiadást, melyet a legkorszerűbb technológiával rögzítettek. Különlegesség, hogy ez a teljes előadás első élő felvétele, és a közönség tapsának, tetszésnyilvánításának hangja igazi ünnepi, színházi hangulatot varázsol számunkra, a cd-nek köszönhetően mostantól bárhol és bármikor. A musicalrajongók lelkesedését azonban valószínűleg semmi sem lobbantja lángra jobban, mint a tény, hogy ez az első hivatalos felvétel, amelyen Sierra Boggess és Ramin Karimloo játssza-énekli Christine és a Fantom szerepét a musical első részében. A hanganyag tökéletes kiegészítésül szolgál a DVD-hez!

Végül egy kis meglepetés látogatóinknak: két YouTube klip; az egyik Sierra Boggess igéző Think of Me-je a dvd-ről, a második pedig egy rövid montázs a kulisszák mögül. Jó szórakozást!

 

Valószínűleg nem túlzunk azzal, ha kijelentjük: a most megjelent DVD Az operaház fantomja musical eddigi legtökéletesebb változata. Minden musicalrajongónak és színházat szerető látogatónknak kötelező darab!

Vincze Dániel

Kapcsolódó tartalmak

Rendhagyó környezetben játszódik a SpongyaBob musical

Volf Anna

Kellemes Ünnepeket!

admin

Nyerj jegyet a bécsi Producerekre!

admin

Dvd-n is kiadják a Love Never Dies-t

Volf Anna

Jótékonysági Chicago Miskolcon

Vincze Dániel