Hírek, beszámolók

Félúton a fórum felé – Magyarországi ősbemutató a Tháliában

Látványos sajtótájékoztatóval harangozta be a Thália Színház következő bemutatóját, a június 12-én érkező Félúton a fórum felé című Sondheim-musicalt.

A magyar színházi palettán párját ritkító komédia Vida Péter, Szombathy Gyula, Molnár Piroska, Szabó Győző és Pindroch Csaba főszereplésével kerül bemutatásra a Thália Színház idei évadának utolsó premierjeként – jelentette be a darabot színre állító Réthly Attila az Aquincum Múzeumban megtartott keddi sajtóeseményen, ahol a résztvevők zenés ízelítőt kaptak a Broadway-klasszikusból.

Réthly Attila – aki tógában állt színpadra – elmondta, hogy a darab azért nagy kihívás számukra, mert a Thália Színház nem elsősorban zenés színház. A szereplők, szintén jelmezben, előadták a darab zenés keresztmetszetét, majd a direktor röviden beszámolt a következő évad tervezett bemutatóiról is.

A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen Sondheim műve az ókori Rómában játszódik, és három Plautus vígjáték különleges újragondolásán alapszik. Servulus, az agyafúrt rabszolga különös tervvel kívánja boldoggá tenni gazdáját Herót, hogy jutalmát elnyerve végre szabad római polgár lehessen. Hőn áhított szabadságához azonban nevetéssel kikövezett, rögös út vezet, a derék rabszolgának túl kell járnia még a Hetvenkedő katona eszén is, meg kell szereznie tőle Philia, a gyönyörű szűz kurtizán lány birtoklevelét, hogy a lány szerelméé, Heróé lehessen.

A Félúton a fórum felé Stephen Sondheim első musicale, vérbeli komédia, amely a szerzőre jellemző izgalmas zeneiségével és különleges humorával meghódította a világot: bemutatásának évében öt Tony-díjat nyert – többek között az év legjobb musicalének járó trófeát is –  1966-ban pedig film is készült belőle. A darab a Broadway-n összesen 964 előadást él meg, a West Enden pedig 762 alkalommal játszották. 1972-ben és 1996-ban felújították és ismét műsorra tűzték New Yorkban – ez utóbbi változatban Nathan Lane és Whoopi Goldberg is színpadra lépett – formabontó módon ugyanabban a szerepben. Azóta is gyakran játsszák, elsősorban operaházakban. 2011-ben például ez volt az első Sondheim-mű, amelyet a bécsi Volksoper műsorra tűzött.

A július 12-i premier egyúttal a musical magyarországi ősbemutatója is. A darabot a Thália Színház főrendezője, Réthly Attila állítja színpadra, Kocsis Tamás koreográfiáival. A jelmezek Velich Rita, a díszletek Cziegler Balázs tervei alapján készülnek. A produkció zenei vezetője és karmestere Silló István, a hangszerelést Leszkovszki Albin készíti, aki 12 fős élőzenekarra hagszerelte át a darabot.

Forrás: Thália Színház/Viva la Musical!

 

elmeztervező: Velich Rita
díszlettervező: Cziegler Balázs
koreográfus: Kocsis Tamás
zenei vezető – karmester:
Silló István
hangszerelés: Leszkovszki Albin – See more at: http://www.thalia.hu/index.php/main/program/feluton-a-forum-fele_3126#sthash.arXaSMM9.dpuf
elmeztervező: Velich Rita
díszlettervező: Cziegler Balázs
koreográfus: Kocsis Tamás
zenei vezető – karmester:
Silló István
hangszerelés: Leszkovszki Albin – See more at: http://www.thalia.hu/index.php/main/program/feluton-a-forum-fele_3126#sthash.arXaSMM9.dpuf

Kapcsolódó tartalmak

József extra – május 11.

Schmidt Barbara

Sybill – Jacobi újra hódít az Operettszínházban

Buchmann-Horváth Emese

Egyházi Géza szólólemez – megjelenés és dedikálás

admin

Aranypálca 2012 – Kálmán Imre nemzetközi operett-musical karmesterverseny – Döntő gála

Czitrovszky Balázs

Ének az esőben – Városmajori Szabadtéri Színpad

Kiss Brigitta