Hírek, beszámolók

Filmből musical!

A Madách Színház 2013. október 26-27-én mutatja be Poligamy című romantikus musical comedyjét, melynek alapjául az azonos című, 2009-ben készült film szolgált. A premierre készülve a Viva la Musical! sorra vette, mely musicalek születtek egy-egy fiilmsiker alapján.

A musicalt szerető közönség hozzászokott már, hogy a színpadon sikeres zenés produkciókból mozifilm készül. Az már kevésbé ismert, hogy a Broadway és a West End színházaiban bemutatott musical előadások közül több is nemzetközi filmsiker adaptációjából született.

Billy Wilder az 50-es években két olyan filmet is rendezett, melyek aztán az első musical feldolgozások közé kerültek. Az 1950-ben, még fekete-fehérben készített film, a Sunset Boulevard  (Alkony sugárút) az alapja Andrew Lloyd Webber azonos című musicalének. Az 1993-ban Londonban bemutatott zenés darab egy kezdő forgatókönyvíró és a némafilmek egykori sztárjának tragikusan végződő történetét meséli el. Az amerikai premier Los Angelesben volt, a főszerepet a világhírű színésznő, Glenn Close kapta. A musical hatalmas sikert aratott, és 1995-ben elnyerte a legjobb musicalért és a legjobb zenéért járó Tony-díjat.

Wilder másik feldolgozott filmje a Van, aki forrón szereti, egy 1959-ben bemutatott filmvígjáték, amelyet ma már a műfaj klasszikusaként tartanak számon. A női ruhába bújt férfiak adják a film alapvetően komikus jellegét, de a világsikerhez hozzájárult a főszerepeket alakító Marilyn Monroe, Tony Curtis és Jack Lemmon játéka is. A film szolgált alapul a Sugar című musicalhez, melyet 1972. áprilisában mutattak be a Broadwayn. A magyar rajongóknak sajnos még mindig várni kell a Sunset Boulevardra, míg a Sugart 2012. augusztusában a Turay Ida Színház már műsorára tűzte.

Szokatlan módon Bécs adott otthont egy amerikai filmklasszikus alapján készült musical bemutatójának 1997-ben. Ez musical a Vámpírok bálja, mely Roman Polanski 1967-ben készült horrorparódiája nyomán született. Magyarországra 2007-ben a PS Produkció hozta el az Erdélyben játszódó vámpírtörténetet, és azóta is töretlen sikerrel játssza. A kedvező fogadtatáshoz nagyban hozzájárult az is, hogy a filmvásznon, a televíziós sorozatokban és a könyvpiacon újra rendkívül keresettek a vámpírokról szóló történetek. 

Az 1968-ban bemutatott Jó estét, Mrs. Campbell! amerikai vígjáték olyan sztárokat vonultatott fel, mint Gina Lollobrigida és Telly Savalas. Magyar vonatkozása is van a filmnek, hiszen a forgatáson operatőrként Pogány Gábor dolgozott. A történet nem túl bonyolult: három amerikai katona tér vissza egy olaszországi veterántalálkozóra, ahol kiderül, ki is valójában a háború idején született kislány igazi apja. Ez alapján készült 1979-ben a Carmelina című színpadi musical, de nem aratott nagy sikert. A film feldolgozásának története azonban nem ért végét. Az alapötlet megmaradt, a helyszín viszont már egy csodálatos görög sziget, ahol az esküvőjére készülődő fiatal lány szeretné végre megtudni, ki az apja. Máris kész az új világsiker, és az ABBA együttes zenéjével bemutatkozik a Mamma Mia! musical 1999. április 6-án, a londoni Prince Edward Theatre színpadán.

Mel Brooks szintén 1968-as sikerfilmje a Producerek, melynek létrehozásában forgatókönyvíróként és rendezőként is közreműködött. Több mint harminc év múlva, 2001-ben a szerző újra elővette és Broadway-musicallé alakította át saját művét. A történet semmit sem vesztett aktualitásából, hiszen azt mutatja be, hogy a showbusiness területén nincsenek korlátok és gátlások, minden megengedett a siker elérése érdekében. A nézők Magyarországon is láthatták a darabot, mely 2006-ban a Madách Színházban került műsorra.

Jelenet a Madách Színház Producerek című musicaljéből

Míg az előző filmeknél akár 40 évet is kellett várni arra, hogy a musical világa felfedezze történetüket, addig a Walt Disney által készített és 1994-ben bemutatott Oroszlánkirálynak csak három évre volt szüksége, hogy megjelenjen a Broadway színpadán. Az Elton John és Tim Rice dalaival jegyzett musical hatalmas siket aratott, így Szimba, Timon és Pumba 1999-ben már a West Enden is bemutatkozhatott. Nemcsak a film, hanem a musical is bevételi csúcsot döntött, hiszen letaszította New Yorkban Az operaház fantomját a trónról, és elnyerte a minden idők legjövedelmezőbb darabja címet.

A népszerű filmekből készülő musicalek az elmúlt években egyre nagyobb számban mutatkoznak be a Broadwayn és a West Enden, hiszen a Billy Elliot, az Apáca show, a Priscilla, a sivatag királynője, a Kapj el, ha tudsz és a Pókember nemcsak a filmvásznon nagy siker. A magyar színházak próbálnak lépést tartani a külföldi bemutatókkal, igyekeznek minél hamarabb közönségük számára elhozni az itthon is nagy sikert aratott filmek átiratait. Így volt ez a Ghost musical esetében is. 2011-ben Manchesterben mutatták be az Oscar díjas film feldolgozását. Ezután következtek London és New York színpadjai, 2013. májusától pedig már a Budapesti Operettszínházban élvezheti a közönség az előadást. 

A feldolgozások sikerét látva a hazai színházak is kedvet kaptak a népszerű magyar filmek színpadi átírására. Ez év áprilisában, Győrben már láthatta a közönség  a Tímár Péter által készített Csinibaba című film zenés változatának bemutatóját, amely a film, és a 60-as évek hangulatát kívánja visszaadni. Október végén pedig egy újabb magyar film színházi feldolgozása kerül a közönség elé. A Madách Színház egy romantikus musical comedyt mutat be Poligamy címmel, amely Orosz Dénes azonos című, 2009-es romantikus vígjátéka alapján készült. Az új darabban kettős szereposztásban Nagy Sándor és Nagy Balázs alakítja a tartós párkapcsolattól és az apaságtól szorongó férfit.

A filmeket és musicaleket egyaránt szerető közönség pedig továbbra is várhatja az újabb és újabb feldolgozásokat, hiszen a hírek folyamatosan érkeznek már bemutatott musicalekről, tervbe vett ötletekről. Jöjjön hát Rocky, Bridget Jones vagy akár Amélie, mi izgatottan várjuk!

Muhr Anita

Kapcsolódó tartalmak

Eltévedt sirály – Koós Réka (Elisabeth)

Vincze Dániel

Délszláv maffiózók a Tháliában

Buchmann-Horváth Emese

Idő előtt lekerül a Marguerite

admin

Pro Cultura Hungarica díj a bukaresti Operettszínház igazgatójának

Sándor Petra

ÖRDÖGÖLŐ JÓZSIÁS – BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ, 2013.03.28. (SZERÉNYI, VÁGÓ, KOCSIS, SIMÉNFALVY, CSUHA, BRASCH, KÉKKOVÁCS, VÖRÖS, VIZI)

Buchmann-Horváth Emese