Hírek, beszámolók

Finishben a Virágot Algernonnak

November 12-én sajtótájékoztató keretében adtak ízelítőt a Budapesti Operettszínház művészei a hamarosan debütáló kamaramusicalből.

Bár még több, mint egy hét van a november 20-i bemutatóig, nagy várakozás övezi a Budapesti Operettszínház új darabját. A csütörtöki sajtótájékoztatón két dal is elhangzott a musicalből: az Über-Charlie című tutti szám, illetve Charlie és Mrs. Donner duettje, a Más lettél című dal Kerényi Miklós Máté és Nádasi Veronika előadásában. Bemutatásra került euen kívül a mű szimbolikáját legmarkánsabban visszaadó díszlet, a fémből és plexiből készült labirintus. Az Algernont játszó egér viszont ezúttal nem lehetett jelen a sajtótájékoztatón, mert kiképzés alatt áll, hogy minél hitelesebben alakítsa majd szerepét.

Daniel Keyes Hugo-díjas regénye a szellemileg visszamaradt, majd egy kísérlet eredményeképp zsenivé váló Charlie Gordonról az elmúlt bő fél évszázadban rendre hódította meg olvasók generációit világszerte. Népszerűsége okán több feldolgozás is készült a könyvből, melyek közül az 1968-as filmadaptáció a legismertebb. A filmvásznat a színpad követte: David Rogers és Charles Strouse 1978-ban készített musicalt a regényből Charlie and Algernon címmel, melyet Kanadában mutattak be először. A mű 1979-ben debütált a West Enden a Queen’s Theatre-ben, majd két évvel később a Broadwayn. Annak ellenére, hogy a darabot Amerikában 17 előadás után levették a műsorról, 1981-ben Tony-díj jelölést kapott a legjobb eredeti musicalzene kategóriában.

Bár a nagy színpadokon nem tudott bizonyítani, Somogyi Szilárd rendező reményei szerint a Raktárszínház intim terében sokkal jobban fog működni a történet. Kiemelte, hogy a próbák remek hangulatban teltek és nagy élmény volt számára az apa-lánya duót, Földes Tamást és Földes Esztert egy színpadon látni. Lőrinczy György, a teátrum igazgatója elmondta, hogy a Virágot Algernonnak kamaszkora egyik legmeghatározóbb olvasmányélménye volt, így reméli, hogy minél több fiatalt tudnak megszólítani és be tudják bizonyítani, hogy a zenés színház képes értékeket közvetíteni. Kerényi Miklós Gábor a darab üzenetét a következőképp fogalmazta meg: „A sérült és fogyatékkal élő embereket saját magunkkal egy szinten kell kezelni, hiszen az ember ott kezdődik, hogy létezik, és ha ezt a létezést nem fogadjuk el bármilyen másság figyelembevétele miatt, akkor a saját emberségünket tagadjuk.”

A Virágot Algernonnak 2015. november 20-tól látható a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában, Kerényi Miklós Máté, Földes Eszter, Gömöri András Máté, Szabó P. Szilveszter, Nádasi Veronika, Auksz Éva, Földes Tamás, Pálfalvy Attila, Kékkovács Mara, Németh Attila, Sipos Imre és Tóth Bercel szereplésével. A darabot Galambos Attila fordította, a zenei vezető Balassa Krisztián, a koreográfus Szakál Attila, a díszlet és a jelmez pedig Gyarmathy Ágnes és Füzér Anni munkája.

Kapcsolódó tartalmak

A leggonoszabb musicalszereplő

admin

Jubileumi Karminca-bál – 30 éves a Macskák

Vincze Dániel

Jézus Krisztus Szupersztár a Madách Színházban

admin

Karmesterversenyt szervez a Budapesti Operettszínház

Volf Anna

Pesti Broadway Musical Stúdió körkép

Buchmann-Horváth Emese