Hírek, beszámolók

Glee musical-szótár: 1. évad 1. rész

Az első évad állandó szereplői között három Broadway-színészt találunk. Ez nem véletlen, hiszen a Glee alkotója, Ryan Murphy három hónapot töltött a Broadway-n, hogy megfelelő karaktereket keressen a sorozathoz.

Lea Michele (Rachel) meglehetősen korán kezdte színpadi pályafutását. 1995-ben 9 évesen, élete első Broadway-meghallgatása után megkapta a Nyomorultakban a kis Cosette szerepét. Ezt 1998-ban a Ragtime (Little Girl), 2004-ben pedig a Hegedűs a háztetőn (Sprince, Cháva) követte. A nagy áttörést a Spring Awakening (Tavaszébredés) Wendlája hozta meg a színésznő számára. Michele először 14 évesen játszotta a szerepet a Spring Awakening első workshop-előadásában, később az off-Broadway-n és a Broadway-n is ő alakíthatta Wendlát. 2005-ben karriere szempontjából fontos döntést hozott. Felajánlották neki Eponine szerepét a Nyomorultak 2006-os Broadway-felújításában, Michele azonban álomszerepe helyett a Spring Awakeninget választotta. Jutalma Drama Desk jelölés lett 2007-ben a legjobb musicalszínésznő kategóriában. 2008-ban a Hollywood Bowlban rendezett Nyomorultak koncerten végül Eponine szerepét is eljátszhatta.

Mama Who Bore Me (Spring Awakening) a 2007-es Drama Desk díjátadó gálán:

Jenna Ushkowitz 10 évesen debütált a Broadway-n a King and I felújításában. A középiskola és a főiskola alatt számtalan iskolai  musical-produkcióban kapott szerepet, majd az ensemble tagjaként csatlakozott a Broadway-n a Spring Awakening szereplőgárdájához. A musicalben második szereposztásban megkapta Anna, Martha, Thea és Ilse szerepét.

Matthew Morrison a Footloose és a Rocky Horror Show ensemble-jának tagjaként kezdte Broadway-pályafutását mindössze 20 évesen.  Élete első főszerepét a Hairspray eredeti szereposztásában kapta. (Jó társaságba került, hiszen többek között a későbbi Elphaba, Shoshana Bean, és a Broadway első Doktor Szöszije, Laura Bell Bundy is a Hairspray eredeti szereposztásában debütált a Broadway-n.)
2006-ban a The Light in the Piazza következett. Az évad végén Fabrizio Naccarelli megformálásáért a legjobb férfi musical-mellékszereplő kategóriában Morrisont Tony-díjra jelölték. 2008-ban beválogatták a South Pacific felújításának szereplőgárdájába. Az előadás az évad végén 7 Tony-díjat nyert, Morrison 2009 januárjában távozott a produkcióból.

You Can’t Stop the Beat – Hairspray, eredeti Broadway-szereposztás:

Az 1. részben legalább néhány sor erejéig meglehetősen sok musical-dal csendült fel.

Where Is Love Lionel Bart Oliver! című musicalében hangzik el a címszereplő előadásában. A musicalt 1960-ban mutatták be a West Enden, a filmváltozat 1969-ben készült el. A színpadi változatban Fagin szerepében többek között Jonathan Pryce, Jim Dale és Rowan Atkinson, Nancy-ként pedig Patti LuPone, Ruthie Henshall, Kerry Ellis, Sally Dexter, és Webber casting show-jának győztese, Jodie Prenger lépett közönség elé. Magyarországon a Madách Színházban, Győrben, Pécsen, Zalaegerszegen, Tatabányán és Szolnokon is színre került Bart musicale.

Where Is Love? (film)

 

Mister Cellophane-t a Kurt szerepére szerződtetett Chris Colfer énekelte a meghallgatáson, és Ryan Murphy úgy döntött, hogy a New Directions meghallgatásán is hangozzék el a Chicago ismert slágere. A Kander-Ebb szerzőpáros darabja 1975-ben debütált a Boradway-n a koreográfus-legenda, Bob Fosse rendezésében. A musical számára az igazi sikert az 1996-os Broadway-felújítás hozta meg, amelyben szintén Fosse koreográfiáit táncolja a tánckar. A Chicago jelenleg is fut mind a Broadway-n mind a West Enden, a Broadway-n ráadásul ez a legrégebb óta műsoron lévő felújítás. A mozi-változat is elkészült 2002-ben – nem Bob Fosse koreográfiáival Catherine Zeta-JonesRenee Zellweger és Richard Gere főszereplésével. A filmben Amos szerepét John C. Reilly játszotta.

Mister Cellophane (film)

Az On My Own hasonló módon került az epizódba, mint a Mister Cellophane, azzal a különbséggel, hogy ezt a dalt Lea Michele vitte a Glee-meghallgatásra. A nyomorultak számtalan szebbnél szebb dala közül Eponine szólója az egyik legismertebb. Az eredeti West End és Broadway-szereposztásban Frances Ruffelle énekelhette ezt a dalt, Magyarországon a Rock Színház produkciójában Nagy Anikó, a Madách Színházban Szinetár Dóra és Ladinek Judit, míg Győrben Csonka Tünde játszotta Eponine szerepét. A nemsokára bemutatásra kerülő kecskeméti előadásban Simon Boglárka és Réthy Zsazsa előadásában hangzik majd el az On My Own.

On My Own – Lea Salonga a Nyomorultak 10. évfordulós koncertjén

Sit Down, You’re Rockin’ the Boat a nálunk egyelőre be nem mutatott Guys and Dolls (Macsók és macák) című musical egyik dala. Az 1950-es Broadway-musical New Yorkban négy, a londoni West Enden eddig három produkciót ért meg. Az 1955-ös filmváltozatban Frank Sinatra és Marlon Brando szerepelt.

Sit Down, You’re Rockin’ the
Boat (film)

A glee-klub életben tartásához szükséges egy fiú-szólista. Mi mással is fogadhatnák az énekkarban, mint a Grease You’re the One That I Want című dalával?
Az 1971-ben bemutatott musicalt a John Travolta és Olivia Newton-John főszereplésével elkészített 1978-as filmváltozat tette világhírűvé. A Grease azóta is rendszeresen visszatér a musicalszínpadokra, legutóbb 2007-ben állították színpadra a Broadway-n és a West Enden. A számtalan színpadi produkcióban Danny Zuko szerepét többek között Treat Williams, Patrick Swayze, David Hasselhoff és Richard Gere is eljátszotta.

You’re the One That I Want – John Travolta és Olivia Newton-John (2002)

Don’t Stop Believin’ kilóg a musical-dalok sorából, hiszen nem musicalhez íródott, de végül mégiscsak belekerült egybe. 2009-ben mutatták be a Broadway-n a Rock of Ages című, a ’80-as évek rockegyütteseinek dalaiból építkező előadást, melyben többek között a Don’t Stop Believin’ is felcsendül. A produkció sikerét bizonyítja, hogy a musicalt már Kanadába és Ausztráliába is ’exportálták’, sőt, a tervek között a filmváltozat elkészítése is szerepel.

Don’t Stop Believin’ – Rock of Ages eredeti Broadway-szereposztás (2009-es Tony-gála)

Volf Anna

Következő: 1. évad 3. rész

Kapcsolódó tartalmak

A nyomorultak (Margitszigeti Szabadtéri Színpad)

Schmidt Barbara

Ismét sokan látogattak el a Pesti Broadway Fesztiválra

Utasi Nikolett

Miss Saigon főpróba, Baja, 2012. 08. 23.

Tóth Barbara

A MADE IN HUNGÁRIÁVAL ZÁRUL A GYULAI VÁRSZÍNHÁZ ÉVADA

halasi.vivien

Peller Károly Lemezbemutató Sajtótájékoztató (Orfeum Mulató)

Schmidt Barbara