Hírek, beszámolók

Glee musical-szótár: 1. évad 6. rész

A 6. rész nem bővelkedett musicales utalásokban. A szemfüles néző Rachel szobájának falán fedezhetett fel két musical-plakátot, ezekről ejtünk most néhány szót.

Jerry Bock, Sheldon Harnick és Joseph Stein musicalét, a Hegedűs a háztetőnt 1964-ben mutatták be a Broadway-n. A produkció rendezője és koreográfusa a West Side Story koreográfiával világhírűvé vált Jerome Robbins volt, akinek a Hegedűs volt az utolsó munkája a Broadway-n. Tevje szerepét Zero Mostel alakította, aki első Tony-díját 1962-ben Stephen Sondheim A Funny Thing Happened on the Way to the Forum című musicalében nyújtott alakításáért kapta. A Hegedűs a háztetőn az évad végi Tony-gálán 9 kategóriában tudott nyerni: a legjobb jelmezért, a legjobb koreográfiáért, a legjobb rendezésért, a legjobb produceri munkáért, a legjobb szövegkönyvért, valamint a legjobb zenéért és szövegért járó Tony-t is megkapták. Díjazták továbbá a két főszereplőt (Zero Mostelt és Maria Karnilovát), de a „díjak díját”, a legjobb új musicalért járó Tony-t is ez a produkció kapta. A musical több, mint 3000 előadást ért meg a Broadway-n, ezzel az előadásszámmal a 14. a játszási toplistán.

Fiddler on the RoofA Hegedűst eddig 3 felújításban vitték vissza a Broadway-re, legutóbb 2004-ben. A Glee-ben ennek a produkciónak a plakátja látható Rachel szobájának falán. Nem véltetlenül, hiszen a Rachel szerepét alakító Lea Michele is színpadra lépett ebben a felújításban. A 2004-es produkciót 6 kategóriában jelölték Tony-díjra, de végül egyetlen kategóriában sem nyertek. A musical 3 felújítása összesen 1 Tony-díjat tudott nyerni, az 1991-es produkciót a legjobb musical-felújítás kategóriában díjazták.
A Hegedűs a háztetőn moziváltozata 1971-ben készült el Topol főszereplésével, a filmet a Jézus Krisztus Szupersztár későbbi rendezője, Norman Jewison rendezte. A produkciót 8 kategóriában jelölték Oscar-díjra, melyből végül hármat nyert meg (legjobb operatőr, filmzene és hangmérnöki munka).
Magyarországon először 1973-ban az Operettszínházban mutatták be a musicalt Bessenyei Ferenc főszereplésével. A Madách Színházban 1996-ban került színre a Hegedűs, a produkcióban Tevje szerepét Dunai Tamás és Huszti Péter alakította. Jelenleg a Vígszínház színpadán látható a musical, ahol a főszerepen Hegedűs D. Géza és Reviczky Gábor osztozik.

A 2004-es Broadway-felújítás szereplői a Tony-gálán

A Chorus LineAz A Chorus Line (A tánckar) Marvin Hamlisch és Edward Kleban musicale, amely egy táncos meghallgatásról szól. A zenés-táncos előadás 1975 májusában az off-Broadway-n kezdte pályafutását, a rendező és a koreográfus is Michael Bennett volt. A közönségsiker vezetett oda, hogy 2 hónap múlva a darab átkerült a Broadway-re, ahol 6000-nél több előadást játszottak belőle. Az évad végén a 12 Tony-jelölésükből 9-et váltottak díjra. Természetesen az összes „nagy” díjat (legjobb musical, zene és szöveg, szövegkönyv, rendezés, koreográfia) besöpörték, a színészek közül a Cassie szerepét játszó Donna McKechnie-t, valamint Sammy Williams-et díjazták. 1976-ban a díjeső megkoronázásaként a legjobb drámáért járó Pulitzer-díjat is ez a musical nyerte el.
Egy szerencsétlen időzítésnek köszönhetően szintén 1975 nyarán debütált a Broadway-n egy másik világhírű koreográfus legendás produkciója, a Chicago. A Bob Fosse által rendezett és koreografált előadás a Chorus Line mellett nem tudott labdába rúgni, körülbelül 900 előadást játszottak belőle, és a 10 Tony-jelölés ellenére a produkció az évad végén díj nélkül maradt. A felújításokat tekintve viszont kiegyenlítettebbnek tűnik a „verseny”. A Chorus Line-t 2007-ben újították fel, bár a felújítás szó ezesetben csak részben állja meg a helyét: az eredeti produkciót vitték színre változatlan formában, az eredeti rendezésben és az eredeti koreográfiákkal. (Rachel szobájában ennek a produkciónk a plakátja díszeleg.) A Chicago 1996-ban került vissza a Broadway-re Fosse egykori táncosa és munkatársa, Ann Reinking újragondolásában. Az eredeti Fosse-koreográfiák felhasználásával színpadra állított produkció 5 Tony-díjat nyert, és jelenleg is fut mind a Broadway-n mind Londonban.
A Chorus Line filmváltozata 1985-ben készült el Richard Attenborough rendezésében, Michael Douglas, Alyson Reed (Kabaré) és Terrence Mann (Nyomorultak, A vörös pimpernel, A szépség és a szörnyeteg) főszereplésével. Michael Bennett nem kívánt részt venni a film elkészítésében, így a filmváltozatban Jeffrey Hornaday (Flashdance) koreográfiáit táncolják a szereplők. A film nem tudta megismételni a színpadi változat sikerét, mindössze 3 kategóriában jelölték Oscarra, de egy kategóriában sem nyert.

A Chorus Line az 1976-os Tony-gálán

A Chorus Line a 2007-es Tony-gálán

 

Volf Anna

Előző: 1. évad 5. rész
Következő: 

Kapcsolódó tartalmak

Sörfesztivál promóció a Starfactory szereplőivel (Budapest, 2013. június 6.)

Czibulka Stella

Nyerj jegyet A nyomorultak film zártkörű vetítésére!

Vincze Dániel

Kozma Orsi – Saját hangon énekelni

Buchmann-Horváth Emese

Fantom 25 Premier – Interjú Magyar Bálinttal

Liga Mihály

Marie Antoinette fotóspróba – Budapesti Operettszínház (2016.03.02 – Vágó B. – Vágó Zs. – Homonnay)

Stern Ágnes