Hírek, beszámolók

Gyenge évad után musical-dömping a Broadway-n

Bár a Broadway a musicalvilág fővárosa, ez nem jelenti azt, hogy ott nem csúszik be egy-egy halványabb évad. Musical-szempontból a tavalyi kétségtelenül ezek közé tartozott. A zenés évad erősségét elsősorban az új musicalek jelzik. A tavalyi felhozatalból mindössze az Addams Family, azAmerican Idiot, a Fela!, a Million Dollar Quartet és a Tony-gálán a legjobb musicalnek járó díjat elnyerő Memphis említhető, ám ezek közül is csak azAddams Family és a Memphis büszkélkedhetett eredeti zenével. Így eshetett meg az a szégyen, hogy a legjobb eredeti zenének járó Tony-díj jelöltjeit tavaly nem tudták musicalekkel feltölteni, az Addams Family és a Memphis mellett két prózai előadás, a Fences és az Enron zenéjét voltak kénytelenek jelölni. 

Az évad felidézésekor a teljesség kedvéért a tavalyi évad felújításairól is ejtsünk szót. A legjobb felújításnak járó Tony-t az Őrült nők ketrece vihette haza, míg Catherine Zeta-Jones illetve Katie Finneran révén az A Little Night Music és a Promises, Promises felújítását is díjazták. A jelöltek között volt továbbá a Finian’s Rainbow és a Ragtime felújítása is.

A 2010-2011-es Broadway-évad az új musicalek tekintetében a tavalyinál jóval erősebbnek ígérkezik.

Mormons2011 márciusában debütál a Broadway-n a The Book of Mormon, az Avenue Q-s Robert Lopez és a South Park alkotóinak musicale. A rendező a szintén az Avenue Q kapcsán ismert Jason Moore illetve a South Parkos Trey Parker lesz. A történet két fiatal mormonról szól, akik elindulnak téríteni Ugandába. A szereposztást egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de a 2008-as workshopon Cheyenne Jackson alakította az egyik főszerepet.
Kapcsolódó cikkek:
Musicalt írnak a South Park alkotói

Musicalek előkészületben

Eredetileg 2009-ben debütált volna a Pókember (Spider-Man: Turn off the Dark) nagyszabású musical-változata a Broadway-n. A zenét Bono és David Howell Evans írja, Julie Taymor rendező pedig soha nem látott látványt (és költségvetést) ígért. A hírek először sztárok szerződtetéséről, majd a pénzforrások elapadásáról és a produkció leállításáról szóltak. Ám most úgy tűnik, hogy több év késéssel ugyan, de ebben az évadban mégiscsak megérkezik a képregényhős New Yorkba.
A musical november 14-én kerül színre első alkalommal a Broadway-n, a premier időpontja december 21. Augusztus közepén kihirdették a szereposztást is: a címszerepet Reeve Carney játssza, rajta kívül többek között Jennifer Damiano (Next to Normal) és Patrick Page (The Lion King) is szerepel majd az előadásban.
Kapcsolódó cikkeink:
Pókember 2009-ben a Broadway-n

Pókember: hírek a szereposztásról

2010-ben Pókember a Broadway-n

Alakul a Pókember musical szereposztása

Spiderman: a Broadway legnagyobb bukása?

Women on the VergeAz Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén (Women on the Verge of a Nervous Breakdown) című Almodóvar-filmből készült musical első preview-előadását 2010. október 2-án láthatja a Broadway közönsége, míg a premiert a tervek szerint november 4-én tartják. A musicalben színpadra lép többek között Patti LuPone (Nyomorultak, Evita, Anything Goes, Sunset Boulevard, Gypsy, Sweeney Todd), Laura Benanti (Nine, Gypsy), Sherie Renee Scott (Aida, The Little Mermaid) és Brian Stokes Mitchell (Kiss Me Kate, Man of La Mancha, Sweeney Todd). A musical dalait az Alul semmi és a Dirty Rotten Scoundrels (A riviéra vadorzói) színpadi változatának zeneszerzője, David Yazbek írta.
Kapcsolódó cikk:
Almodóvar-filmből musical

2011 áprilisában érkezik a Broadway-re az Unchain My Heart címet viselő Ray Charles-musical, amely a zenész életének fontosabb eseményeit dolgozza fel. Az előadásban elhangzik többek között a Georgia on My Mind, a What’d I Say, a Mess Around és a Hit The Road, Jack című sláger is.
Kapcsolódó cikk:
Musicalek előkészületben

Egy háromhónapos limitált széria erejéig lesz látható a Broadway-n októbertől a RAIN című Beatles-emlékkoncert, melyben korabeli felvételek segítségével ismerheti meg a közönség a világhírű zenekar történetét, de természetesen a legnagyobb Beatles-slágerek is felcsendülnek majd a RAIN zenekar (Joey Curatolo, Joe Bithorn, Ralph Castelli, Steve Landes, Mark Lewis) előadásában.

Andrew JacksonAz off-Broadway-ről érkezik a Broadway-re a Bloody, Bloody Andrew Jackson című rock-musical, amely a 7. amerikai elnök ténykedéséről szól. Michael Friedman musicale 2010. szeptember 21-én debütál a Broadway-n, méghozzá az off-Broadway-n már bizonyított Benjamin Walker főszereplésével.

Szintén tavaly mutatták be az off-Broadway-n a Kander-Ebb szerzőpáros utolsó közös művének tartott The Scottsboro Boys című musicalt. A Susan Stroman (Producerek) által rendezett és koreografált előadás 2010. október 7-én a Lyceum Színházban kezdi meg Broadway-pályafutását, a premier időpontja október 31.
Kapcsolódó cikk:
A New York-i színházi díjak jelöltjei – az új musicalek

Londonból kerül át idén a Broadway-re az Alan Menken zeneszerző által jegyzett Apácashow (Sister Act) című musical, mely az azonos című film nyomán készült. A produceri csapat is különleges, hiszen az elsősorban német és holland területen működő Stage Entertainment fo
gott össze a film egykori sztárjával, Whoopi Goldberggel, hogy előteremtsék a fedezetet a musical színpadra állításához. A főszereplő Patina Millert a Broadway-ről „importálták”, a színésznő így London után New Yorkban is eljátszhatja majd Deloris szerepét.
A londonihoz képest az amerikai közönség egy némiképp eltérő változatot láthat majd, ugyanis a tapasztalt amerikai rendező, Jerry Zaks néhány hete csatlakozott a produkció kreatív csapatához, feladata pedig az előadás tökéletesítése lesz. A musicalt 2011 márciusában mutatják be a Broadway-n.
Kapcsolódó cikkek:
Az Apácashow Londonban
Mától látható az Apácashow musical-változata Londonban

Hallelujjah a West Enden!

Whoopi Goldberg a londoni Apácashow-ban
Priscilla

A Sister Act mellett legalább még egy londoni import  színre kerül az idei évadban a Broadway-n. A Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai (Priscilla Queen of the Destert) Ausztráliából érkezett Londonba, a Broadway-premiert pedig egy rövid torontói sorozat előzi majd meg a Broadway-szereposztással. Az ausztrál és a londoni előadásban Bernadette szerepét alakító Tony Sheldon a Broadway-n is lehetőséget kap, mellette a Hair-felújítás sztárja, Will Swenson lép majd színpadra. A musical 2010 októberétől látható Torontóban, a Broadway-premier időpontja egyelőre nem ismert.
Kapcsolódó cikkek:
Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai – Londonba tart a musical-változat

Priscilla a Broadway-n

WonderlandA Jekyll és Hyde és a The Scarlet Pimpernel után ismét Wildhorn-musical kerül színre a Broadway-n. A Wonderland korábban már több alkalommal bemutatásra került az Egyesült Államok különböző pontjain, a Broadway-premier bejelentése mégis meglepte a rajongókat. A preview-sorozat 2011. március 21-én kezdődik, a premiert április 17-én tartják.
Kapcsolódó cikkek:
Wildhorn-premier Amerikában

Hamarosan Wildhorn-premier a Broadway-n

A fenti musicalek azok, amelyek egészen biztosan színre kerülnek az idei évadban a Broadway-n. Ezeken kívül van még néhány előadás, amelynek a Broadway-premierét erre az évadra tervezték, de konkrét dátumokat velük kapcsolatban még nem hoztak nyilvánosságra.

Catch Me If You CanEzek közé tartozik a Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can) című musical a Hairspray szerzőinek tollából, melyet Norbert Leo Butz, Tom Wopat és Aaron Tveit főszereplésével mutattak be Seattle-ben. Ezt a 2009-es sorozatot előbemutatóként tartották számon a Broadway-premier előtt, a musical 2011 tavaszán debütálhat a Broadway-n.
Kapcsolódó cikk:
Kapj el, ha tudsz: készül a musical-változat

Szintén egy 2011 tavaszi Broadway-premier szerepelt Webber elképzelései között a Love Never Dies kapcsán, ám az utóbbi időben a zeneszerző nem beszélt New York-i terveiről. Webbert ismerve ez nem jelenti azt, hogy letett volna a darab New York-i bemutatásáról, de az lehetséges, hogy megvárja a következő, talán kevésbé erős évadot.
Kapcsolódó cikk:
Bajban a Love Never Dies?

Leap of FaithAlan Menken számára zsúfolt évad lehet az idei, ha a Sister Act mellett esetleg a Páratlan prédikátor (The Leap of Faith) is idén kerül a Broadway-re. A musicalt Raúl Esparza (Company, Taboo) és Brooke Shields (Cabaret) főszereplésével Los Angelesben játsszák 2010. szeptember 5. és október 17. között. A rövid sorozat és a két főszereplő szakmai múltja is azt sejteti, hogy végállomásként a Broadway-t képzelik el az alkotók.

A Yank! című musicalt tavaly mutatták be az off-Broadway-n. A nagy sikerre való tekintettel a producerek bejelentették, hogy 2010 végén vagy 2011 elején átkerülhet a Broadway-re az előadás. Azóta nem látott napvilágot új hír ezzel a musicallel kapcsolatban.
Kapcsolódó cikk:
A New York-i színházi díjak jelöltjei – az új musicalek

Londonban a Menier Chocolate Factory színpadán játszották nyáron a Paradise Found című zenés előadást. A londoni sorozatot előbemutatónak szánták a tervezett Broadway-premier előtt, ám úgy tűnik, a musical még átdolgozásra szorul, így nem biztos, hogy ebben az évadban megvalósulhat a Broadway-premier.
Kapcsolódó cikk:
‘Paradise Found’: Hal Prince újra rendez

Robin and the 7 HoodsJohn Cameron Mitchell Hedwig and the Angry Inch című off-Broadway sikere is a Broadway-re kerülhet. Egy márciusi bejelentés szerint őszi premier várható, viszont mivel egyelőre semmi hír a bemutatóról, elképzelhető, hogy nem, vagy csak később fog megvalósulni.

A Robin és a 7 gengszter (Robin and the 7 Hoods) című Sinatra-film zenés színpadi változatát nyáron mutatták be San Diegóban Amy Spanger (Rock of Ages, tick tick… BOOM) és Will Chase (Lennon, Rent) főszereplésével. A Broadway-transzfer ennél a musicalnél is benne van a pakliban, bár egyelőre nincs kitűzve az esetleges Broadway-premier dátuma.

A 2010-2011-es évad tehát számtalan izgalmas musical-bemutatót hoz majd a Broadway-n. És akinek ez kevés lenne, az még hozzáteheti a listához a felújításokat: lesz Anything Goes Sutton Fosterrel, How To Succeed in Business Without Really Trying Daniel Radcliffe főszereplésével, összecsaphat
Pókember és Superman az It’s a Bird… It’s a Plane… It’s Superman felújításának köszönhetően, és ha minden igaz, a Zorba – és a címszerepben Antonio Banderas – is ebben az évadban érkezik.

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Újra színpadon Shakespeare élete

admin

Tony-díj 2011: a jelöltek

Volf Anna

Rebecca musical Sopronban

Sándor Petra

A chicagói hercegnő bemutató az Operettszínházban

Volf Anna

Az Újvilág passióval indul a következő színházi évad Kecskeméten

Krista Adrienn