Kitekintő

Hamarosan Cigányszerelem premier a Budapesti Operettszínházban

Lehár Ferenc harmadik nagysikerű operettje A víg özvegy és a Luxemburg grófja után a Cigányszerelem, melyet 1910. január 8-án mutattak be az osztrák Carl-Theaterben. A művet kettős szereposztásban állítja színpadra a Budapesti Operettszínház október 20-án és 21-én többek között Frankó Tünde, Kalocsai Zsuzsa, Dolhai Attila, Vadász Dániel, Fischl Mónika, Lukács Anita, Lehoczky Zsuzsa, Szulák Andrea, Boncsér Gergely, Vadász Zsolt, Csonka András, Kerényi Miklós Máté, Szendy Szilvi és Peller Anna főszereplésével.

Lehár még a Luxemburg grófja előtt alkotta meg a Cigányszerelem zenei anyagát. Két osztrák szövegíró, Alfred Maria Willner és Robert Bodanzky ugyan egyszerre nyújtotta át neki a darabok librettóját, ő mégis Zórika történetéhez érzett több kedvet. 1909. májusában már le is adta a kész zenei anyagot a Carl-Theaternek, azonban úgy alakult, hogy a Luxemburg grófja mégis előbb került színre a Theater an der Wienben. A bemutató utáni kritikák kiemelték: Lehár úrnak a zenekari eszközök bőséges bevetésével — melyek olykor szinte operai szintet képviselnek — sikerült hatalmas fokozásokat elérnie. (Neues Wiener Journal)

Az operai igényű zenei világ grandiózus tablókban, nagyívű szólókban és duettekben bontakozik ki. A darabból különösen ismert áriák a Messze a nagy erdő vagy a Vad cigánylegény vagyok. Zeneileg érdekesség, hogy két tenor és két szoprán szerep van a darabban a megszokott szubrett és táncoskomikus pár mellett.

A mű története Erdélyben játszódik, egy olyan területen, ahol magyarok, cigányok és románok is élnek. Dragoján Péter (Faragó András/Benkóczy Zoltán) földbirtokos lánya, Zórika (Fischl Mónika/Lukács Anita) esküvőre készül a szomszéd gazdag paraszt fiával, Gáborral (Boncsér Gergely/Vadász Zsolt). A ceremóniát azonban megszakítja a váratlanul betoppanó Józsi (Dolhai Attila/Vadász Dániel), Zórika gyermekkori szerelme, aki a cigánysorról küzdötte fel magát egy vidéki város elsőszámú prímásává. Zórika csapot-papot otthagyva megszökik Józsival, hogy kövesse őt a cigánytáborba. Ezt természetesen sem Zórika apja, sem faképnél hagyott vőlegénye nem hagyja szó nélkül. De felbukkan még Ilona is, a vidéki primadonna (Frankó Tünde/Kalocsai Zsuzsa), aki Józsi korábbi szeretőjeként szintén nem nézi jó szemmel a fiatalok vad románcát…

A darab sajtótájékoztatóját október 14-én tartották a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában, ahol Peller Anna és Kerényi Miklós Máté műsorvezetésével mintegy keresztmetszetet láthattak a megjelent újságírók. Hallhattuk énekelni Fischl Mónikát és Vadász Dánielt, Frankó Tündét és Kalocsai Zsuzsát, Szendy Szilvit és Kerényi Miklós Mátét, valamit előadta Vad cigánylegény vagyok átdolgozását Dolhai Attila és a Gipsyland. Jelen volt Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, Kerényi Miklós Gábor a Budapesti Operettszínház igazgatója, a Hungarikum Szövetség alelnöke, valamint Béres Attila, a Cigányszerelem rendezője, a Budapesti Operettszínház főrendezője.

Béres Attila harmadjára rendezi meg a darabot a jekatyerinburgi Sverdlovsk Zenés Színház, illetve a Szegedi Szabadtéri Játékok után. A marosvásárhelyi születésű rendező a sajtótájékoztatón elmondta, a darabnak egy új megközelítésével dolgoznak, más lesz az alapkoncepció. Főleg arról a perzselő szerelemről szeretne szólni, ami Zórika és Józsi között játszódik le, amit elmondása szerint meg kell élnie a párnak ahhoz, hogy tovább tudjanak lépni az úton. Nem kívánja a cigányság jelenkori helyzetét beleszőni a darabba, hiszen ez a történet emberekről szól, nem etnikumokról.

Oldalunkon hamarosan interjút olvashatnak a darab két főszereplő tenorjával, Dolhai Attilával és Boncsér Gergellyel, akik beszélnek a darabhoz fűződő gondolataikról, szóba kerül az őszinteség kérdése és egymástól is kérdez a két művész. A premiert megelőzően pedig képgalériát is megtekinthetnek majd az előadásról. Figyeljenek minket!

Utasi Nikolett

Kapcsolódó tartalmak

Visszatér Londonba az Aspects of Love

admin

Pierre Hoppé az Aranypálca Nemzetközi Karmesterverseny fináléjában

Buchmann-Horváth Emese

Arany Kotta 2014

Buchmann-Horváth Emese

A High School Musicalből a Broadway-re

admin

Spring Awakening: váratlan búcsú Londonban

admin