Hírek, beszámolók

Hároméves lett a Viva la Musical!

Három évvel ezelőtt, a színházi világnapon, 2008. március 27-én indult el a Viva la Musical! weboldal. Ahogyan a tavalyi évben, idén is igyekeztünk e jeles nap alkalmából összefoglalót készíteni az elmúlt év legérdekesebb írásaiból, interjúiból, ajánlóiból és multimédiás tartalmaiból.

Nagy érdeklődésre tartott számot a 2010. augusztus 7-én bemutatott Sakk musical koncert, melyhez külön aloldalt készített a Viva la Musical!. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon az eredeti darab dramatizált koncertváltozatát mutatták be a Vámpírok bálja musical sztárjaival. A Sakk újraszerkesztett, friss verziója korábban még sehol a világon nem volt látható szabadtéri színpadon.

 
Ahogy azt olvasóink megszokhatták, rendszeresen jelentkezünk külföldi premierekről és gálaelőadásokról is. Így volt ez 2010. áprilisában is, amikor Molnár Róbert tudósítását olvashatták New York-ból, a Stephen Sondheim tiszteletére rendezett gálaestről. A brit Tony-díjként is emlegetett Olivier-díjátadó legfontosabb momentumairól is kaphattak beszámolót, illetve Andrew Lloyd Webber legújabb produkciójáról, a The Wizard of Oz című musicalről már a bemutató másnapján olvashatták kritikánkat. Három fiatal magyar szerző műve, a Better than sex! óriási siker volt Londonban, erről is megemlékeztünk híreink között.
 
Az elmúlt egy évben hazánk musicalközönsége is tucatnyi magas színvonalú premiert üdvözölhetett. 2010. nyarán a Szegedi Szabadtéri Színpadról tudósított munkatársunk, Rechtenwald Kristóf, aki a Tompos Kátya főszereplésével készült My fair lady-ről és a Hair-ről szóló írásaival örvendeztetett meg minket, utóbbi előadás címszerepében Dolhai Attilát láthattuk. Exkluzív képanyaggal is szolgáltunk erről a két produkcióról, a My fair lady egyik próbájáról és főpróbájáról, illetve a Hair főpróbájáról és premierjéről is nézhettek fotókat galériáinkban.
Az ősz nem kevésbé nagy volumenű bemutatókat hozott. A Pesti Magyar Színház Fellini: Cabiria éjszakái című művén alapuló Sweet Charity musicalt mutatta be, míg Kecskeméten A nyomorultak című előadás debütált Feke Pállal és Egyházi Gézával Jean Valjean szerepében. A Madách Színházban pedig hármas szereposztásban mutatták be Andrew Lloyd Webber klasszikusát, a Jézus Krisztus Szupersztárt, melynek próbájáról videós tudósítással és képanyaggal jelentkeztünk, illetve a premieren is ott voltunk, a három szereposztásról pedig exkluzív képgalériát nézhetnek meg (Csengeri, Feke, Tóth).
 
Ajánló rovatunkban míves írásokat olvashattak az egyik legkiemelkedőbb új magyar musicalről,  a Zrínyi 1566-ról, a Komáromi Lovas Színház Trója című nagyszabású bemutatójáról, valamint az István, a király nemzeti rockoperánk kétszázadik előadásáról is.
 
Augusztus 28-án hazánkban is debütált az Egyesült Államokban nagy sikerrel futó Glee musical sorozat, melynek apropóján egy ajánlót olvashattak tőlünk illetve Musical-szótárat is indítottunk az egyes epizódok musicalekre vonatkozó háttérinformációival.
 
Hírek rovatunk a külföldi és hazai musicalek legfrisebb információit hozza el immár harmadik éve Olvasóinknak. Az aktualitások mellett végig figyelemmel kísértünk a Madách Színház Musicalpályázatát, melynek elődöntőjéről, középdöntőjéről (videók) és döntőjéről is tudósítottunk. Egy hosszabb írást olvashattak a Magyar Színházban 200. előadását megért La Mancha lovagja című musicalről, valamint A zene világnapja alkalmából neves musicalszerzők ismert dallamaiből készítettünk egy összeállítást. Szokásunkhoz híven közzétettünk a Legtöbbet játszott fővárosi musicalek aktuális évi listáját is, valamint az elmúlt évad, 2009/2010 bemutatóiról és főbb eseményeiről is megemlékeztünk. A magyar színháztörtének több nagy alakjától kellett idén is búcsút vennünk: Ádám Ottótól, a Madách Színház egykori igazgatójától és Bánffy Györgytől a József Attila Színház művészétől. Külföldi vonatkozásban Jerry Bock zeneszerző, a Hegedűs a háztetőn szerzője távozásának hírét kellett közülnünk. 
 < /div>

Az eltelt egy év alatt a magyar színházi élet jeles szereplőit sikerült ismét megszólaltatnunk. Többek között Szabó P. Szilveszterrel, Egyházi Gézával, Köteles Géza karmesterrel, Kiss Ernő Zsolttal, Sári Évával, Sólya Ádám táncossal, Bakos-Kiss Gáborral, Kecskés Tímeával és Rákász Dániellel beszélgettünk, de a Sakk koreográfusát, Karen Bruce-t is sikerült meginterjúvolnunk. 
 
Természetesen a multimédiás tartalmak sem maradhatnak ki a válogatásból, hiszen rengeteg sajtótájékoztatón, próbán és premieren jártunk ebben az évben is, így ismét bepillantást nyerhettek a kulisszák mögé. Jártunk többek között a Jézus Krisztus Szupersztár  és a Miss Saigon sajtótájékoztatóján, a Sakk, az Aida, a Cabaret, a Szegény gazdagok és a Robin Hood próbáin, Tabáni István és Bereczki Zoltán lemezbemutató koncertjén, a Rebecca cd dedikálásán, Vámpírok bálja kulisszabejáráson, a Lehár Ferenc Énekverseny Gálaestjén, vagy A nyomorultak, a Koldusopera, a Márió és a Varázsló, a Szerelemkoncert és az Egy éj Velencében című előadásokon. 
Videós tudósításaink segítségével elvittük Önöket a My fair lady 300. előadására,  a Sakk musical koncert premierjére, vagy épp a Vámpírok bálja 150. előadására.
 
Valamint szeretnénk figyelmükbe ajánlani Jegyvásárlás oldalunkat, hiszen már a Viva la Musical! oldaláról is tudnak kényelmesen jegyet foglalni illetve kifizetni, rögtön azután, hogy olvastak kedvenc musicaljükről.
 
Összegzésünk végére érve szeretnénk megköszönni, hogy az elmúlt évben is kitüntettek minket figyelmükkel. Mától megújult külsővel és belső tartalommal jelentkezik a Viva la Musical! weboldal és várjuk Önöket friss hírekkel, nyereményjátékokkal, interjúkkal,  ajánlókkal és képgalériákkal a jövőben is. 
Addig is keressenek bennünket Facebook-on, Iwiw-en, Youtube-on és Twitteren, vagy szemezgessenek a honlapon az elmúlt három év terméséből!
Üdvözlettel: VLM Team

Utasi Nikolett

Kapcsolódó tartalmak

MASZK gála az Operettszínházban

admin

Soul Men – Szívvel-lélekkel

Buchmann-Horváth Emese

"Operettsztárok Budán" – Feke Pál és Serbán Attila

Buchmann-Horváth Emese

A Pókember-musicalt januárban leveszik a Broadwayn

Volf Anna

Csoportterápia cd decemberben

Volf Anna