Hírek, beszámolók

Tony-jelöltek: IN THE HEIGHTS

Az In The Heights sokak szerint az első valódi latin musical, amit valaha bemutattak a Broadwayn. Rengeteg zenei stílust vonultat fel a hip-hop-tól a mambón keresztül a mexikói vagy éppen dominikai dallamokig. Az előadás lelke a rendkívül sokoldalú, 28 éves Lin-Manuel Miranda, aki zeneszerzőként, szövegíróként és színészként is az In The Heights-szal debütált a Broadwayn.

Lin-Manuel Miranda

Sok szerzőhöz hasonlóan Miranda is önéletrajzi ihletésű musicallel robbant be a köztudatba. Az In The Heights helyszíne ugyanis a szerző egykori lakóhelye, New York főleg dominikaiak által lakott negyede, a Washington Heights. A környék a ’80-as években a város egyik legveszélyesebb területe volt, később a hathatós rendőri beavatkozásnak köszönhetően a bűnözés jócskán visszaesett. Az itteniek életét mutatja be az In The Heights.

Miranda 19 évesen fogott bele a musical megírásába. A Wesleyan University diákjaként egy egyetemi előadás keretében állította színpadra először a darabot, a nagy áttörést a 2007-es off-Broadway bemutató jelentette. Ez az előadás szinte egy az egyben került át egy év múlva, 2008 februárjában a Broadwayre.
New York nagy színházi díjainak sajátos szabályai miatt az In The Heights a Drama Desken és a Kritikusok Díján már a tavalyi off-Broadway premier után jelölhető volt, míg a Tony-díj mezőnyében csak idén, a Broadway-premiert követően indulhat. 2007-ben 9 Drama Desk jelölésből kettőt kapott meg (legjobb koreográfia, legjobb ensemble), a Kritikusok Díján négy jelölésből szintén kettőt váltott díjra (legjobb koreográfia, legjobb off-Broadway musical).
Az idei Tony-díj jelöltjeinek listáját 13 jelöléssel vezeti az előadás. Lin-Manuel Miranda szerzőként és főszereplőként is ott van a jelöltek között, de Thomas Kail rendező, Andy Blankenbuehler koreográfus, valamint további két szereplő (Robin De Jesús, Olga Merediz) is felkerült a jelöltek közé. Az In The Heights a „legjobb musical” kategóriában is esélyes, ennek a jelölésnek köszönhetően ráadásul a társulat felléphet a június 15.-én megrendezésre kerülő látványos és nagyszabású Tony-gálán.
Aki többet szeretne megtudni a musicalről, látogasson el az In The Heights hivatalos oldalára.

Kapcsolódó tartalmak

Félúton a Fórum felé a Thália Színházban

Buchmann-Horváth Emese

Nagy siker volt a Feke Pál koncert!

admin

CSOPORTTERÁPIA CD-DEDIKÁLÁS A MADÁCH SZÍNHÁZBAN – INTERJÚ A SZÍNÉSZEKKEL

József Kriszti

Így készült az Operaház Fantomja – 4. rész

admin

Hatvan millió forinttal segíti a Hevesi Sándor Színház munkáját Zalaegerszeg városa

Volf Anna