Hírek, beszámolók

Helen Mirren Laurence Olivier-díjat nyert színházi alakításáért

A legjobb színésznő díjával koronázták meg a II. Erzsébetet alakító Helen Mirrent a Laurence Olivier-díjak vasárnapi londoni gálaestjén.

Az Oscar-díjas sztár, aki A királynő című filmben korábban már sikerrel játszotta a brit uralkodót, ezúttal Peter Morgan The Audience (Az audiencia) című darabjában vívta ki a közönség és a kritika elismerését – ismertette a BBC online kiadása hétfőn. “A királynő nyújtotta a 20. és valószínűleg a 21. század legkiegyensúlyozottabb és legelkötelezettebb alakítását” – fogalmazott Mirren köszönőbeszédében.

Az est legnagyobb nyertese a The Curious Incident of the Dog in the Night-Time című darab lett, amely összesen hét trófeát vitt el. A Mark Haddon bűnügyi regényéből a National Theatre produkciójában színpadra állított adaptáció többek között elnyerte a legjobb színmű, és Marianne Elliott munkája nyomán a legjobb rendező díját, főszereplője, a 28 éves Luke Treadaway pedig a legjobb színész elismerését kapta. Treadaway egy fiatal Asperger-szindrómás matekzseni fiút alakít a darabban, aki ki akarja deríteni, ki ölte meg a szomszédja kutyáját.

A Sweeney Todd – A démoni borbély című musical sztárjai, Michael Ball és Imelda Staunton a legjobb musical színész és színésznő díját vehették át. A londoni Adelphi Színházban tavaly bemutatott zenés darab a legjobb felújítás díját is kiérdemelte. Az új musicalek mezőnyében a Top Hat győzött. Az Aldwych Színházban futó mű a harmincas-negyvenes évek zenéivel és táncaival hódította meg a közönséget.

A londoni Királyi Operaházban megrendezett díjátadó gála házigazdája a kétszeres Olivier-díjas Sheridan Smith és a Downton Abbey sztárja, Hugh Bonneville volt. A nagy presztízsű Laurence Olivier-díjat a hetvenes évek közepe óta a Londoni Színházi Társaság osztja ki évente.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Bond dalok szimfonikus köntösben a Margitszigeten

Buchmann-Horváth Emese

Chicago fotóspróba (Centrál Színház)

Stern Ágnes

5 éves a vivalamusical.hu!

Sándor Petra

Színházak éjszakája, Bepasiztunk (Madách Színház)

Motyovszki Márton

Béres Attila rendezésében érkezik A chicagói hercegnő a Budapesti Operettszínházba

Buchmann-Horváth Emese