Hírek, beszámolók

Hello, Dolly! a Turay Ida Színházban

2015. október 17. szombat, 19.00 órakor mutatják be a Wilder-Stewart klasszikust a Kálvária téren, Détár Enikő főszereplésével.

A komédia, amely befutott New Yorkban a Broadway-n világhírűvé tette az 1969-es mozifilm és ahányszor játszották már Budapest vagy az ország színházaiban, annyiszor szerettünk bele Mrs. Dolly Levi házasságközvetítői praktikába.

Dolly, a középkorú, amúgy életteli özvegyasszony addig-addig szervezi másoknak a vágyott partnert, amíg fel nem ismeri, hogy az egyik házasodni szándékozó idősebb – és mellesleg igen gazdag – jelölt számára épp ő maga lenne a legmegfelelőbb. Elkezdődik hát a férjfogás Dolly Levi módra.

„Ez a darab arról szól, hogy a boldogság csak a szabadság érzésével együtt jöhet létre” – mondja a musical rendezője, Verebes István. – „Ezt, a boldogsághoz vezető utat találja meg a darabban Dolly, s a címszerepet alakító Détár Enikővel is ezt, a vívódásokkal teli utat kívánjuk megmutatni. Hogyan találjunk férjet, ráadásul olyat, aki bármennyire is tetszik nekünk, azt el is kell érnünk, hogy minket válasszon? Esszenciájában nem volt ez másként régen és nincs ez másként ma sem. Nincs más dolgunk a nézőtéren, mint tanulni, „ellesni” Dolly praktikáit – különösen manapság, az ismerkedési gondokkal küszködő fiatalabb korosztályokat elnézve. Hiszen ismét tanúi lehetünk a házasság/partner/közvetítés virágzásának, csak az internet korának megfelelő formában…. A darab, a Turay Ida Színház kisebb színpadán több, mint egy nagyszabású, látványos musical. A párbeszédek, a prózai részek nagyobb hangsúlyt kapnak az előadásban, s mindehhez Détár Enikő irgalmatlan munkabírással, hatalmas tempót diktál a társulatnak és persze nekem” – teszi hozzá Verebes István.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a színházba járó közönség mást kapna, mint amit vár. Hiszen Dolly, amellett hogy igyekszik megnyerni magának a gazdag Horace Vandergeldert, folyamatosan ügyködik azon, hogy a gyönyörű, fiatalon özvegyen maradt Mollyt összehozza Cornéliusszal, Vandergelder titkárával. Sőt azon is, hogy az összes rokon és jó barát, aki feltűnik, megtalálja a párját. S mindez azért, hogy a darab dramaturgiai csúcspontján, az összesereglett népes társaság kíséretében Mrs. Dolly Levi elénekelhesse a musicalirodalom egyik legismertebb dalát.

 

SZÍNLAP

 

Wilder-Stewart:

 

Hello, Dolly!

(musical)

 

Magyar változat: Böhm György és Korcsmáros György

Mrs. Dolly Levi: DÉTÁR ENIKŐ
Horace Vandergelder: VEREBES ISTVÁN Jászai Mari-díjas / GYŐRI PÉTER 
Cornelius Hackl: SÖVEGJÁRTÓ ÁRON
Barnaby Tucker: KURKÓ J. KRISTÓF / RUBÓCZKI MÁRKÓ
Mrs. Irene Molloy: GERMÁN LÍVIA 
Miss Minnie Fay: BÓDI BARBARA / RÁRÓSI ANITA
Ambrose Kemper: PÁSZTOR MÁTÉ
Ermengarde: KIRÁLY KITTI 
Ernestina: TOPOLCSÁNYI LAURA 
Rudolf, főpincér: BOROS ZOLTÁN

Továbbá:
BORBÉLY KRISZTINA, CSISZÁR KATI, FAGGYAS ALEXANDRA, KOVÁCS DÉZI, GULYA ISTVÁN, KOVÁCS OLIVÉR, MERK LÁSZLÓ, RUBÓCZKI MÁRKÓ / TÓTH ALEX

Zenei vezető: Berkes Gábor 
Korrepetítor: Félix Györgyi 
Koreográfus: Borbély Krisztina

Díszlettervező: Darvasi Ilona 
Jelmeztervező: KYDI

Rendező asszisztens: Merk László

Rendező: VEREBES ISTVÁN Jászai Mari-díjas

Kapcsolódó tartalmak

Almodóvar-filmből musical

admin

Lekerül A kis hableány

admin

Újabb musical-remake a láthatáron

admin

A muzsika hangja Egerben

Sándor Petra

Császári musicalgála a siófoki Szabadtéri Színpadon

admin