Belföld Hírek, beszámolók

Hódítások éve az Operettszínházban

Május 3-án a Kálmán Imre Teátrumban tartott sajtótájékoztatón a Budapesti Operettszínház vezetősége nyilvánosságra hozta a 2017/18-as évad műsorát.

A 2017/18-as évad a Hódítások Éve címet kapta a Budapesti Operettszínházban. A sajtótájékoztatón Lőrinczy György főigazgató kifejtette, hogy miután idén sikeresen meghódították a Kálmán Imre Teátrumot, a továbbiakban új közönségrétegeket is meg szeretnének szólítani, amellett, hogy a régi nézőket is megbecsülik és megtartják. Kerényi Miklós Gábor ezt azzal egészítette ki, hogy céljuk, hogy művészeik egyre izgalmasabbak, kifejezőbbek – „mindenevők” legyenek, azaz sok műfajban alkossanak. “Az a legfontosabb, hogy hogyan hódítják meg ők a közönséget, a sajtót, a világot.” – mondta. „Mert ez a legfontosabb része ma a színháznak, hogy nagyon komoly, fontos dolgokat, érzéseket úgy tudjunk elmondani, hogy az eljusson azokhoz, akiknek szánjuk. Ne csak kevesekhez, hanem sokakhoz!” Ennek szellemében készült az új műsorterv.

Az igazgató és a művészeti vezető sorra bemutatta a következő évadban színre kerülő előadásokat, ismertette az alkotókat és a főbb szereplőket. Fischl Mónika és György-Rózsa Sándor a Luxemburg grófjából, Gubik Petra A Notre Dame-i toronyőrből, Peller Anna és Kocsis Dénes a Kékszakállból, Müller Péter Sziámi pedig A Farmerkirályból adott elő egy-egy részletet.

Az első premier 2017. szeptember 22-én A Notre Dame-i toronyőr lesz, a Szegedi Szabadtéri Játékokkal együttműködve. Kerényi Miklós Gábor a darab rendezőjeként hangsúlyozta, hogy ez picit más lesz, mint a rajzfilm, inkább az eredeti Victor Hugo regényhez hasonlatos, komoly, drámai, nagyon erős előadás, ugyanakkor sok nevetéssel, tánccal, csodaszép zenével. Alcíme alapján igen aktuális ma is: Ima az emberért – az egyenlőekért, a kitaszítottakért és a szerelmesekért. A főbb szerepeket Veréb Tamás, Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter, Mészáros Árpád Zsolt, Kocsis Dénes és Gömöri András Máté játssza.

Ezután jön Párizs meghódítása, a Luxemburg grófja Somogyi Szilárd rendezésében, Fischl Mónikával, Dolhai Attilával, György-Rózsa Sándorral, Lukács Anitával és Kálloy Molnár Péter vendégjátékával. A rendkívül mulatságos Lehár-operett egy igazi szerelmi történet, varázslatos muzsikával, és természetesen sok különlegességgel. Nem egy szokványos előadás lesz, ígérik az alkotók. A darab a kaposvári Csiky Gergely Színházzal koprodukcióban november 4-től látható.

Decemberben is egy izgalmas feladat előtt áll az Operettszínház: Rossini A sevillai borbély című operáját mutatják be a Győri Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Szentendrei Teátrum és a Co-opera összefogásával.  Fischl Mónika, Frankó Tünde, Boncsér Gergely és Kendi Lajos mellett Molnár Levente, a New Yorki Metropolitan sztárja is közreműködik az előadásban, amely egy 25 évvel ezelőtti produkció felújítása lesz.

A másik fontos decemberi esemény, hogy hosszas várakozás után visszatér Lévay Szilveszter és Michael Kunze nagysikerű musicalje, a Rebecca, hiszen a szereplők is borzasztóan szerették és a közönség is folyamatosan követelte ezt a különösen izgalmas, nagy lehetőségeket kínáló, színész-centrikus darabot.

Ízelítő a Kékszakállból

2018. január 19-én pedig a Kálmán Imre Teátrumban végre színre kerül a Dorian Gray, amire már régóta készül az Operettszínház. Az Oscar Wilde híres regényéből készült musicalt Réthly Attila rendezi, főszereplői Kocsis Dénes, Homonnay Zsolt, Janza Kata, Gubik Petra, Kalocsai Zsuzsa és Szomor György.

Nagy vállalkozás a Kékszakáll című vígopera bemutatása, amivel céljuk, hogy bebizonyítsák, hogy egy Offenbach-műnek is lehet sikere Magyarországon. A dallamos, pezsgő, modern darab Székely Kriszta rendezésben, Bordás Barbara, Vadász Zsolt, Boncsér Gergely, Dolhai Attila, Peller Károly, Lévai Enikő és Kállai Bori szereplésével lesz látható, február 23-tól.

Az újdonságok sorát A Farmerkirály zárja, április 13-án. Müller Péter Sziámi és Jávori Ferenc „Fegya” új klezmer musicalje Levi Strauss, a farmer feltalálójának történetét mutatja be, a kaliforniai aranyláz idején Kero rendezésében, Kerényi Miklós Máté, Peller Anna, Szulák Andrea, Németh Attila és Földes Tamás segítségével.

A rendezvény zárásaként a főigazgató kihirdette, hogy az Operettszínház bérleteinek megújítására május 8-tól, újak vásárlására pedig 18-tól van lehetőség, összesen 17 féle kombinációban, 2.400 és 33.000 Ft között. Mindez összefügg a 2017/18-as évad azon célkitűzésével, hogy minél szélesebb réteghez eljussanak az előadások. Emellett továbbra is szerveznek zárt diákelőadásokat, nagy kedvezményekkel és a színház is sokat látogat majd vidékre (Debrecenbe, Kaposvárra, Szegedre, Bajára, Hódmezővásárhelyre, Fertőrákosra, stb.) és külföldre is. 

Addig azonban még az idei évadban is számos program várja a nézőket. Mindenek előtt az Orfeum Fesztivál a felújított Kálmán Imre Teátrumban május 4. és június 25. között, Swingoperettel, Két díva rendel– és Fényes Szabolcs-esttel valamint mese előadással.

Kapcsolódó tartalmak

Tom Sawyer és Huckleberry Finn kalandjai családi musical a Magyar Színházban

József Kriszti

Addams Family a Broadway-n

admin

Sweeney Todd újra beköltözött a Fleet streetre

Vincze Dániel

La Mancha lovagja a József Attila Színházban

halasi.vivien

Serbán Attila koncert a Madách Színházban

admin