Hírek, beszámolók

Így lett világsiker A nyomorultak – 4. rész

Siker a filmvásznon

Rögtön a Broadway-siker után, 1988-ban megszületett az elhatározás A nyomorultak megfilmesítésére. Cameron Mackintosh Alan Parker rendezővel tárgyalt, aki el is fogadta a felkérést, de mivel a film előkészületei elhúzódtak, végül más projektekhez kötelezte el magát. 1991-ben Bruce Beresford rendezővel szerződtek le, egy évvel később pedig azt is bejelentették, hogy a TriStar Pictures társproducerként beszáll a film elkészítésébe. A megvalósítás azonban elmaradt, legközelebb 2005-ben került szóba ismét a filmváltozat ötlete.

2009-ben Eric Fellner producer jelentkezett a filmváltozat jogaiért, a tárgyalások 2011-ben fejeződtek be. Ekkor kérték fel William Nicholsont a forgatókönyv megírására. Márciusban szerződtették Tom Hooper rendezőt, majd elkezdődtek a szereplőválogatások. Szeptemberben Hugh Jackman (Valjean) és Russell Crowe (Javert) szereplése vált biztossá, októberben a Jackman által javasolt Anne Hathaway (Fantine) szerződtetését jelentették be, novemberben peddig Eddie Redmayne (Marius) csatlakozott a szereplőgárdához. A következő év elején szerződtették Samantha Barksot (Eponine), Amanda Seyfriedet (Cosette), Helena Bonham Cartert (Mme Thenardier), legvégül Sacha Baron Cohen (Thenardier) és Aaron Tweit (Enjolras) nevét jelentették be. Kisebb szerepekre az eredeti szereposztás két tagját (Colm Wilkinson, Frances Ruffelle), és a londoni előadás több szereplőjét is meghívták.

Vidd haza – Hugh Jackman, mint Jean Valjean a filmben

A film készítői a megfelelő szereplőgárda kiválasztásában látták a siker egyik kulcsát. Számtalan színész és énekes vett részt a meghallgatásokon. A legkorábbi nem hivatalos értesülések Hugh Jackman és Anne Hathaway szerződtetéséről szóltak. Hathaway többek között  Amy Adams, Jessica Biel, Tammy Blanchard, Kristin Kreuk, Marion Cotillard, Kate Winslet, Scarlett Johansson és Rebecca Hall elől “halászta el” Fantine szerepét. A színésznő több kilót fogyott a szerep kedvéért, és hosszú hajától is kénytelen volt megválni az Álmodtam egy álmot forgatása közben.

Sok szerepre nyílt meghallgatást tartottak több helyszínen is. Az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy Cosette szerepére a New York-i meghallgatás egyik ismeretlen tehetségét fogják szerződtetni, ám végül Amanda Seyfried mellett döntöttek a producerek.Eponine-t is sok híresség szerette volna eljátszani a filmvásznon. Scarlett Johansson, Lea Michele, Taylor Swift és Evan Rachel Wood is elment a meghallgatásra.

A sajtóban 2012. januárjában jelent meg a hír, miszerint a szerepet felajánlották Taylor Swiftnek, ám hamarosan cáfolták ezt az értesülést. Eponine szerepét a 25. évfordulós koncerten és több Mackintosh-produkcióban is fellépő, a többi aspiránshoz képest kevésbé ismert Samantha Barks kapta. Mackintosh az Oliver! angliai turnéján a meghajlásnál ment ki a színpadra, és jelentette be a nagy hírt a teljesen gyanútlan színésznőnek. A producer később egy interjúban elmondta, hogy végül azért döntöttek Barks és nem pedig Taylor Swift mellett, mert a meghallgatások során úgy látták, hogy vele működött legjobban a Marius-Cosette-Eponine kémia.

Helena Bonham Carter és Sacha Baron Cohen a Sweeney Todd filmváltozatában nyújtott teljesítményével hívta fel magára Mackintosh figyelmét. (Talán kevéssé ismert tény, hogy Sacha Baron Cohen a Sweeney-filmhez azzal a feltétellel szerződött, hogy a forgatáson élőben énekelheti fel a dalokat, mivel nem akarta egy korábban felvett stúdiófelvételhez igazítani az alakítását.) A színész egyébként a Djungo Unchained egyik szerepét mondta vissza A nyomorultak kedvéért.

A próbák 2011. januárjában kezdődtek, a forgatás áprilistól júniusig tartott. Tom Hooper ragaszkodott hozzá, hogy mindenki élőben énekeljen. A színészek zongorakísérettel énekelték el a dalaikat, ez alapján készült el később a zenekari kíséret egy 70 fős szimfonikus zenekar közreműködésével. (A széles körben hangoztatott kijelentéssel ellentétben nem ez volt az első zenés film, ami ezzel az eljárással készült, de a széles körben ismert, nagy költségvetésű musicalfilmek között valóban A nyomorultaké az úttörő szerep.)

A film első trailerét 2012. májusában mutatták be, a díszbemutatót 2012. december 5-én tartották Londonban. Az angol és amerikai mozik 2012. december 25-én kezdték vetíteni a filmet. (Az eredeti, december 14-ei premierdátumot azért módosították, mert ugyanekkor került a londoni mozikba A hobbit.) Már az első hétvégi bevételekből látszott, hogy pénzügyileg biztosan sikeres lesz a produkció. Az Egyesült Államokban az első napi bevételt tekintetében lett listavezető a musicalfilmek között, míg Angliában az első hétvégi bevétellel döntött rekordot a zenés filmek között.

Az Oscart érő álom – Anne Hathaway nagyjelenete A nyomorultak filmből

A kritikusok vegyesen fogadták a filmet, egycsillagostól ötcsillagosig mindenféle értékelés előfordult. Sok dicséretet kapott a szereplőgárda – különösen Anne Hathaway, akit már ekkor Oscar-várományosként tartottak számon. A legtöbb kritika az énekesi teljesítményeket, a vágást és a már-már kényelmetlenül közeli képeket érte. Ahogy a következő évad végi Tony-gálán Neil Patrick Harris is megjegyezte a “Tom Hooper-féle Nyomorultak-közeliről”: “A Broadwayn nincs szükségünk extrém közeli felvételekre, hogy bizonyítsuk, hogy élőben éneklünk.”

A közönség viszont ismét egyöntetűen A nyomorultak mellé állt, a film végül hatalmas nyereséggel, 450 millió dolláros bevétellel zárt. 2013. februárjában 8 kategóriában jelölték Oscar-díjra, melyből hármat nyert el. A smink és a hangkeverés mellett Anne Hathaway alakítását díjazta a Filmakadémia.

3. rész – Bemutatók világszerte

Kapcsolódó tartalmak

Októberben érkezik a Sakk dupla CD

Buchmann-Horváth Emese

Barbra Streisand a világ legismertebb musicaljéből is énekel új lemezén

halasi.vivien

Elfújta a szél próba – Gubik Petra

Liga Mihály

Vámpírok bálja fan fiction: A nyertes alkotás

Vincze Dániel

Sakk: hamarosan dvd-n

admin