Hírek, beszámolók

Így lett világsiker A nyomorultak – 5. rész

A nyomorultak hazánkban

Ahogy korábban láthattuk, A nyomorultak útját Párizstól Londonig egy kedves ismerős egyengette, aki a színházi berkekben megpróbált új lehetőségeket keresni a musical számára. De nem Peter Farago volt az egyetlen, aki a ‘80-as évek elején Schönberg musicalének hangfelvételét színházi szakemberek figyelmébe ajánlotta.

Ahogy a Musical! című könyvből megtudhattuk, a magyar származású zeneszerző egyik rokona 1984-ben Miklós Tiborhoz is eljuttatta a francia konceptalbumot. Ahogy Mackintosh, úgy Miklós Tibor is figyelemre méltónak találta a zenei anyagot, és szerette volna bemutatni a művet. Ám a játszási jogok ekkor már az angol producer kezében voltak, aki a világpremierig senkivel nem tárgyalt az esetleges újabb produkciókról.

Az 1986-os világpremier után a Rock Színház művészei – köztük Miklós Tibor – megnézték a londoni előadást, és ismét a játszási jogokért folyamodtak. Ezzel nem voltak egyedül, további 4 magyar társulat jelezte az angolok felé, hogy bemutatná Magyarországon A nyomorultakat. Mackintosh személyes élmények alapján szeretett volna döntést hozni, így hazánkba utazott, és mindegyik aspiráns társulattal megnézett egy-egy zenés előadást, végül a Rock Színház Jézus Krisztus Szupersztár produkciója alapján ezt a társulatot választotta. Kikötötte, hogy csak olyan rendezőnek adja oda a művet, aki operát is rendezett már, így esett a választás Szinetár Miklósra. A fordítást Miklós Tibor készítette el. Mackintosh a megtekintett előadás alapján azt is eldöntötte, hogy Eponine szerepét Nagy Anikó, Mariust pedig Sasvári Sándor játszhatja majd el.

Egy nap még – Rock Színház (1987)

A magyarországi premiert 1987. augusztus 14-én tartották a Szegedi Szabadtéri Játékokon. A Rock Színház társulatának teltházas játszási sorozata később (saját színházépület híján) a budapesti Vígszínházban és a Tháliában folytatódott. A premieren – ahogy később a lemezfelvételen is – Valjean szerepét Vikidál Gyula, Javert szerepét Makray Pál alakította. A musical főbb szerepeiben rajtuk kívül Kaszás Attilát (Enjolras), Szombathy Gyulát (Thenardier), Hámori Ildikót (Mme Thenardier), Csarnóy Zsuzsát (Cosette), Kútvölgyi Erzsébetet (Fantine) és Szinetár Dórát (kis Cosette) láthatta a közönség. A Rock Színház produkciójában később lehetőséget kapott többek között Földes Tamás (Valjean), Bardóczy Attila (Javert), Kováts Kriszta (Fantine), Pápai Erika (Fantine), Malek Andrea (Fantine), Csuha Lajos (Thenardier), Prókai Éva (Mme Thenardier), Papadimitriu Athina (Mme Thenardier) és Ulmann Zsuzsa (Cosette) is.

A ház ura – Csuha Lajos és Hámori Ildikó

A nyomorultak magyarországi sikersorozata a Rock Színház felszámolása után néhány évig szünetelt, aztán 1999. november 20-án a Madách Színház tűzte műsorra újra a művet Szirtes Tamás rendezésében. Valjeant Sasvári Sándor és Földes Tamás, Javert-t Vikidál Gyula és Barabás Kiss Zoltán, Fantine-t Koós Réka és Molnár Szilvia, Mariust Bereczki Zoltán és Miller Zoltán, Eponine-t pedig Szinetár Dóra és Ladinek Judit alakította.

2010. szeptember 24-én mutatta be a musicalt a kecskeméti Katona József Színház. A nagyszabású produkció rendezője a 2001-es győri előadást is jegyző Korcsmáros György volt, a díszleteket Kentaur, a jelmezeket Rományi Nóra tervezte, a főbb szerepeket Feke Pál, Egyházi Géza, Miller Zoltán, Koós Réka, Puskás Péter, Mahó Andrea és A Társulat című showműsor számos felfedezettje játszotta. 2011 nyarán az előadás a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is bemutatkozott. A Miskolci Nemzeti Színház 2012. március 2-tól játszotta a darabot Sasvári Sándor, Homonnay Zsolt, Szabó P. Szilveszter és Molnár Erik főszereplésével.

2015- nyarán, pontosan 28 évvel a magyarországi ősbemutató után, a Madách Színház produkciójában tér vissza A nyomorultak a magyarországi premier helyszínére, Szegedre, a kőszínházi premiert pedig 2016 áprilisában tartják majd a budapesti teátrumban. A korábbi produkciókból többen is feltűnnek majd a Madách Színház előadásában. Miller Zoltán Marius, Enjolras és Javert szerepe után Jean Valjeant is eljátszhatja a musicalben. Az augusztusi, szegedi előadásokon egy másik egykori Javert, Tóth Attila, valamint Zöld Csaba alakítja majd a szerepet. Javert szerepén a korábban már Enjorlas-ként és Mariusként is látott Debreczeny Csaba, és 2016. áprilisától a két kecskeméti Valjean, Egyházi Géza és Feke Pál osztozik majd. Mariust Borbély Richárd és Solti Ádám, Eponine-t Simon Boglárka és Tóth Andrea, Cosette-et Foki Veronika és Tóth Angelika, Fantine-t pedig Baranyai Annamária és Vágó Bernadett alakítja. A Thenardier-házaspár komikus dalait Szegeden Nagy Sándor és Sáfár Mónika, a Madách Színházban pedig már Weil Róbert és Balogh Anna előadásában is hallhatja majd a nagyérdemű. Az eredeti produkció Valjean-ja, Vikidál GyulaCsengeri Attila mellett – a püspök szerepében lesz látható az új produkcióban.

A nyomorultak világsikerig és azon túl vezető útját bemutató sorozatunkat a számtalan musical megszül
etésénél bábáskodó Cameron Mackintosh szavaival zárjuk: “A nyomorultak mindannyiunkat túlél majd.”

Források: lesmis.com, musicalworld-boublil-schonberg.com, Wikipédia, Színházi adattár, Miklós Tibor: Musical!, Viva la Musical!, The Telegraph, broadwayworld.com

Kapcsolódó tartalmak

Tim Rice: 'A Szupersztárnak nincs szüksége ízléstelen tehetségkutatóra'

Volf Anna

Jekyll és Hyde Siófokon

admin

Az utolsó Rent dvd-n is!

admin

Színházak éjszakája szeptemberben

Volf Anna

Musicalkoncert könyvbemutatóval

admin