Hírek, beszámolók

Így született a Sakk – 3. rész

A Sakk 1992 óta látható a hazai színpadokon különböző változatokban. Cikksorozatunk harmadik részének témája a musical magyarországi története.

A Sakk a rendszerváltás után, 1992-ben érkezett Magyarországra. Először május 31-én, az Arizona Színházban mutatták be az előadást Ferkai Tamás rendezésében. A főbb karaktereket kettős szereposztásban játszották: Anatolijt Kaszás Attila és Forgács Péter, Fredericket Mikó István és Makrai Pál, Florence szerepét Malek Andrea és Kováts Adél, Szvetlanát Détár Enikő és Keresztes Ildikó, Molokovot Szombathy Gyula és Vikidál Gyula, Waltert Incze József, a bírót Földes Tamás és Csuha Lajos alakították. A darabhoz László Péter koreográfiáját és Götz Béla díszleteit, illetve Horváth Kata jelmezeit használták.

A Rock Színház/Rock Színsátor Chess című Sakk-felújítására 1995. október 6-án került sor. A rendező Ferkai Tamás maradt, a szereposztás viszont néhány helyen módosult: Anatolijt Forgács Péter alakította, míg Frederick-ként a szerepét újra eljátszó Makrai Pál mellett Csengeri Attilát is láthatta a közönség. Florence-ként Détár Enikő mellett Nagy Anikó is bemutatkozott, míg bíróként Csuha Lajos mellett Bodor Attila is színre lépett. Molokov G. Szabó Sándor lett, Waltert Bardóczy Attila és Fekete Zoltán formálta meg, Szvetlanát pedig hárman is játszották: Ullmann Zsuzsa, Papadimitriu Athina és Sz. Nagy Ildikó.

2010. augusztusában a Szabad Tér Színház produkciójában is bemutatkozott a musical. A margitszigeti előadást Cornelius Baltus holland rendező állította színpadra Karen Bruce koreográfiájával, Romhányi Ágnes fordítását felhasználva, Kentaur díszletével. Az előadás művészeti vezetője Póka Balázs, karmestere az Operaházban dolgozó Köteles Géza volt. Producere – akárcsak az 1992-es és 1995-ös előadások esetében – Simon Edit, a Rock Színház egyik alapító tagja, akinek a Sakk mellett többek között olyan musicalek hazai előadásai fűződnek a nevéhez, mint a Miss Saigon, a Jézus Krisztus Szupersztár, az Evita, A nyomorultak, a Hair, a West Side Story, az Anna Karenina vagy a Vámpírok bálja.

Az előadás női főszerepét Sári Éva és Kecskés Tímea, Anatolijt Egyházi Géza és Bot Gábor, Fredericket pedig Szemenyei János és Csordás Levente játszotta. Molokovot Gábor Géza, Svetlanát Kecskés Tímea és Koós Réka, a bírót Kiss Ernő Zsolt és Bot Gábor, Waltert Pavletits Béla alakította.

A margitszigeti előadás cselekményében a londoni változatot követte, és – ellentétben a világszerte színre vitt bemutatókkal – nem vette át az amerikai feldolgozás sikerszámait sem. Néhány dalt kihúztak illetve rövidítettek a produkcióhoz. Karen Bruce koreográfus szerint sikerült megtalálni a hangsúlyt a színpadi musical és a koncertváltozat között. Maga a szerző, Tim Rice is elégedett volt a budapesti előadással.

Az előadás 2010 októberétől a Pesti Magyar Színházban volt látható, 2014. március 27-én pedig ugyanez a produkció a Bálnában is bemutatkozott.

2013 őszén Forgács Péter rendezésében a Győri Nemzeti Színházban is bemutatásra került a Sakk. Anatolijt Győrben Nagy Balázs és Molnár László, Florence-t Baranyai Annamária és Molnár Ágnes, Freddie-t Sándor Péter és Vanya Róbert, Molokovot Gesztesi Károly és Molnár Erik, Svetlanát Mózes Anita és Tunyogi Bernadett, a bírót Mohácsi Attila és Török Tamás játszotta, Walter Vincze Gábor Péter volt.

A Sakk hazai sikerszériája 2016-ban is folytatódik, az előadás ugyanis Budapest szívében, a Pesti Vigadó Dísztermében mutatkozik be április 2-án és 3-án. Visszatér a produkcióba Gábor Géza, a Magyar Állami Operaház kiváló basszistája is, aki a Sakk margitszigeti és kőszínházi premierein bújt Molokov bőrébe. A Vigadóban Anatolij szerepében Egyházi Gézát, Florence-ként Sári Évát, Freddie-ként Szemenyei Jánost láthatja a közönség, Molokovot Molnár Erik és Csórics Balázs, Svetlanát Kecskés Tímea, a bírót Kiss Ernő Zsolt, Waltert Pavletits Béla, Leonyidot Jenei Gábor alakítja, míg a polgármester szerepét Sándor Dávid fogja énekelni.

Halasi Vivien

Felhasznált források: sakkmusical.com, chessinconcert.com, Wikipédia, Viva la Musical!, Színházi adattár

Kapcsolódó tartalmak

MEGALAKULT A MUSICALNEKED MUSICAL-IMPROVIZÁCIÓS FORMÁCIÓ

Buchmann-Horváth Emese

Mamma Mia! – világpremier

Nagy Péter

Jézus Krisztus Szupersztár – CD dedikálás

Schmidt Barbara

Hogyan születik egy musical fordítás? – Interjú Bárány Ferenccel

Stern Ágnes

Hattyúdal ráadás Republic ünneppel a József Attila Színházban

Sándor Petra