Interjúk

Interjú Bot Gáborral

Bot Gábor a közelmúltban nagysikerű önálló koncertet adott az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A sokoldalú művésszel a koncertről és jövőbeli terveiről beszélgetett a Viva la Musical!

Mióta volt tervben a koncert?

A terv már régóta megvolt, de augusztus környékén kezdtek körvonalazódni a konkrétumok. Inkább a helykeresés, a résztvevők összeegyeztetése és a szervezési feladatok igényeltek sok időt. Amikor már megvolt az időpont, fontos volt a zenészek felkutatása, hiszen a koncert egyik blokkjában tízfős zenekar szolgáltatta a kíséretet.

Számos vendéged volt a koncerten. Milyen koncepció alapján hívtad meg a többi művészt?

Tulajdonképpen az egész koncertben nem volt koncepció, illetve az volt a koncepció, hogy nekem mi tetszik, én mit szeretek. Igyekeztem a barátaimat meghívni vendégnek.

Ezek szerint Iván Ozhoginnal is ismertétek már egymást?

Nem, Iván a kivétel. Vele most találkoztunk először. Ő úgy csöppent a történetbe, hogy van egy orosz hölgy, aki rendszeresen jár a Vámpírok bálja előadásokra. Ő Szentpétervárott megismerkedett Ivánnal, és tulajdonképpen ő közvetített össze minket.

Ez külső szemlélőként nem így hatott. Milyen volt vele együtt dolgozni?

Nagyon jó, élveztem. Ez is egy jó példa arra, hogy a zene mindenkit összehoz.

Sokoldalú művészként ismernek a szakmában, és ez a koncerteden is meglátszott, hisz igen eklektikus volt a műsor.

Mondhatni, nagyon bátor vállalkozás volt részemről, hogy a koncert első felében csak klasszikusok és operettek hangozzanak el, míg a második felvonásban az élő zenekarral populárisabb dalokat és musicalfeldolgozásokat játsszunk. Remélem, hogy minden néző talált valami kedvére valót, amit emlékül vihetett az estéből.

Van olyan műfaj, ami közelebb áll valamiért a szívedhez, mint a többi?

Nem mondanám, hogy van ilyen. Természetesen olyan műfajokat választottam, amiben már dolgoztam. Mostanában inkább musicalekben és operettekben játszom, a klasszikus vonalon annyira nem mozgok, de az önálló estemen mindenképp szerettem volna, ha a közönség ezt az oldalamat is látja, és hall egy pár olyan áriát tőlem, mint a Kacagj, bajazzo! vagy a Hazám, hazám.

Nem gondolkoztál soha azon, hogy a klasszikus irány felé is nyiss?

Bár szeretek klasszikusokat énekelni, nem hiszem, hogy abból az igen csöppnyi tortából kéne nekem is egy szeletet kihasítani. Úgy gondolom, hogy abban a műfajban vannak nálam sokkal jobbak is, akik méltán vannak a helyükön, mi több, sokan vannak, akiknek ott lene a helyük, mégsincsenek ott. Ráadásul az egy teljesen más életformát követelő, más világ. Szerencsére az operett és musical műfaj ad nekem annyi munkát, hogy nincs bennem hiányérzet, hogy nem tevékenykedek az opera terén is.

Régi álmod vált valóra az önálló esttel. Vannak még hasonló terveid?

A zeneakadémiai, konzervatóriumi évek óta élt bennem ez a vágy, hogy egyszer jó lenne egy ilyen est. De szerintem minden előadóművészben benne van, hogy szeretné megmutatni magát. És hogy mi a következő tervem? Szeretnék még több hasonló, önálló koncertet.

Horváth Emese

Kapcsolódó tartalmak

A Nagyerdei Szabadtéri Színpadon mutatkozik be Bolba Tamás, Szente Vajk és Galambos Attila új musicale

Buchmann-Horváth Emese

József Attila a nagyszínpadon

Krista Adrienn

Évadnyitó akció a Magyar Színházban

admin

Visszatér a Macskák a Broadwayre

Volf Anna

Tízezer néző Baján

Sándor Petra