Interjúk

Interjú Mahó Andreával

Májusban lesz látható a StarDust: A Musical Show című előadás a SYMA-ban. Mahó Andival erről és az eddigi pályájáról beszélgettünk.

Prózai színészként indult a pályád. Hogyan kerültél végül a musical és operett színpadokra?

Tanulmányaim során nagy hangsúlyt fektettem a prózára, de mikor elkezdtem énekelni tanulni, az énektanárom azt javasolta, hogy mégiscsak az énekes műfajjal kellene foglalkoznom. Mikor lekerültem a Győri Nemzeti Színházba, először ott is prózai szerepet játszottam Molnár Ferenc Liliom című darabjában, de a második szerep, amit megkaptam, az már A nyomorultakban volt. Innentől kezdve nem is nagyon kaptam már prózai szerepeket.

Sokáig egyszerre játszottál a Budapesti Operettszínházban és a Madáchban. Milyen volt ez az időszaka az életednek?

Nagyon élveztem ezt az időszakot. Úgy éreztem – akkor még fiatal lányként – hogy nagyon hamar teljesült az az álmom, hogy Budapesten játszhassak, ráadásul Budapest két vezető zenés színházában egyszerre. Sajnos egy idő után választanom kellett a két színház között, ami akkor nagyon nehéz volt fiatal, kezdő színészként. Csak remélni tudom, hogy jó döntést hoztam, amikor a Madách Színházat választottam.

Az operaház fantomja hozta meg számodra a nagy lehetőséget. Hogyan kaptad meg Christine szerepét?

Meghallgatást írtak ki a szerepre, amit Győrben a színházi faliújságon láttam meg. Mivel tudtam hogy nekem megvan az a hangmagasság, ami ki volt írva a szerephez, felutaztam a meghallgatásra, amin rengetegen vettek részt. Szerencsémre már az első fordulón felfigyeltek rám, és végül én lettem az egyik a több száz jelentkező közül, aki megkapta a szerepet.

Mit jelent számodra ez a darab?

MINDENT. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy már a pályám elején megtalált az a szerep, ami igazán én vagyok. Sokaknak ez a lehetőség csak sokkal később jön el. Nekem a harmadik nagy szerepem volt Az operaház fantomja. Azóta nagyon sok csodálatos szerepet eljátszhattam és elénekelhettem, de a mai napig úgy érzem, hogy Christine szerepe az, ami leginkább passzol hozzám, a legjobban hasonlít Mahó Andira.

Milyen érzés volt Andrew Lloyd Webberrel találkozni, hisz több darabjában is játszottál már?

Nagyon nagy büszkeség. A mai nehéz világban, amikor könnyen elkenődik az ember, mikor szóba kerülnek ezek a történetek, akkor döbbenek rá hogy milyen szerencsésnek is mondhatom magam, hogy velem megtörténtek ezek a dolgok. Nem mindenki mondhatja el magáról, hogy találkozott Webberrel, ráadásul én énekelhettem is előtte. Úgy vélem, ma ő az egyik legnagyobb musical zeneszerző a világon. Nagyon szeretem a munkáit, az első lemezem dalai is mind az ő darabjaiból lettek válogatva.

A próza, a musical vagy az operett műfaja áll hozzád közelebb?

Természetesen a musical, mivel azt játszom a legtöbbet. De nagyon közel áll hozzám az operett is, amin sokan meglepődnek, mert nem feltétlen az én korosztályomnak a műfaja. Mindig hangsúlyozom, hogy szerintem ez egy nagyon igényes műfaj, ami nagyon komoly énektudást igényel. A történetek pedig általában mesék, és én nagyon szeretem a meséket. Úgy kell megcsinálni ezeket az operetteket, hogy ne legyenek túl csöpögősek, emberből kell játszani, és akkor hiteles lesz még akkor is, ha egy mese.

Prózát szeretnék többet játszani, és remélem lesz is még lehetőségem rá. Tavaly Győrben a Fekete Péterben kaptam szerepet, Magyar Attila és Oroszlán Szonja mellett, amiben lubickoltam, nagyon élveztem minden előadást.

Május 18-án lesz látható a StarDust: A Musical Show a SYMA Rendezvényközpontban. Erről mit érdemes tudni?

Négyen leszünk benne, Szűcs Kinga, Csengeri Attila, Egyházi Géza és én. Nagyon régóta ismerjük egymást, mind a hárman többször voltak partnereim különböző előadásokban. Mind a négyen különböző karakterek vagyunk, de úgy gondolom, hogy a musicalirodalom ránk vonatkozó nagy karakterei közül már elég sokat eljátszhattunk. A különlegessége ennek a shownak, hogy a Győri Filharmonikusok fognak minket kísérni, továbbá hatalmas tánckar, vokalisták, és ötven fős kórus lesz körülöttünk, illetve a látványra is nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a szervezők. Annyit elárulhatok, hogy sok meglepetésben lesz részük a nézőknek. Ismert musicaldalok fognak elhangozni például a Macskákból, a Fantomból, az Evitából. Ami még érdekes, hogy lesznek olyan dalok, amik bár szólónak vannak megírva, mi mégis négyen fogjuk énekelni. Várkonyi Mátyás lesz a karmesterünk, ő fogja össze a zenei részét a produkciónak.

Mik a jövőbeni tervek, és miben vagy mostanában látható?

Úgy néz ki hogy jövőre lesz egy új bemutatóm Győrben – a János Vitézben számítanak rám -, illetve a Madách Színházban is készülünk egy nagy bemutatóra: a Mary Poppinsban a címszereplőt fogom alakítani.

Ezen kívül mostanában Miller Zoltánnal szoktam fellépni az ország nagy városaiban, valamint Erdélyben is. Mellette pedig továbbra is játszom Az operaház fantomjában.

Kiss Brigi 

 

Kapcsolódó tartalmak

10 éves a Wicked – érdekességek a musicalről

Volf Anna

Később kerül megrendezésre az árvízkárosultak javára tartandó Hotel Menthol előadás

admin

Made in Hungária jövőre Szolnokon

Volf Anna

21 éves csongrádi lány énekel a hollywoodi sikerszerző budapesti koncertjén

Buchmann-Horváth Emese

Légy jó mindhalálig a Pécsi Szabadtéri Játékok programján

admin