Interjúk

Sakk – Interjú Egyházi Gézával

Hogy fogadtad a hírt, hogy a Vámpírok bálja után egy újabb főszerepet kaptál?

Külföldi rendszer szerint meg kellett felelni itt is karakterben és hangban is az elvárásoknak, ezért gőzerővel készültem rá. Első körben belső meghallgatást tartottak, és nem is sikerült teljes mértékben a vámpíros csapatból kiosztani a szerepeket, de szerencsés voltam, hogy megkaptam Anatoly szerepét. Valamennyit biztos segített az önbizalmamon, hogy egyszer már sikerre vittünk közösen egy produkciót, de ettől függetlenül a meghallgatáson ugyanúgy teljesíteni kellett, mint minden külsősnek, aki rajtam kívül bekerült a produkcióba.

Ismerted korábban a darabot?

Nem ismertem korábban a darabot, illetve csak két számot. Amióta tudom, hogy ezt fogjuk játszani, azóta készültem belőle, utánanéztem, meghallgattam régi felvételeket, és megnéztem a 2008-as Royal Albert Hallos dvd-t is.

Mi a véleményed az előadásról és az általad megformált Anatolyról?Egyházi   Géza, Cornelius Baltus, Sári Évi

Ez egy nagyon gazdag történet. Nem csak arról szól, hogy kiállunk és elénekeljük, hanem különböző helyszíneken, több szálon futva információk jutnak el a nézőhöz, a tempó gyors, a táncok elsöprőek, a kórus és a zenekar lélegzetelállító. Az előadás a hidegháborús időkben játszódik, ami már történelem, de a szerelmi szál ma is aktuális, a zene pedig csodálatos, magas színvonalú, már-már a klasszika felé hajlik. Az ABBA fiúk, ha arról volt szó, slágereket írtak, amit ontottak magukból, de hozzáteszem, slágert írni a legnehezebb. A Sakk is bizonyítja, hogy ők a slágergyártáson túl is zeneszerző óriások. Olyan nehézségeket okoztak Köteles Géza karmesternek és a Vámpírok bálja zenekarának is, hogy ez tényleg feladat volt, nem könnyűzene, hanem komoly tanulnivaló.
Anatoly egy nagyon szimpatikus fiú, aki nagy vívódásban van, hiszen egy zseniális sakkozóról van szó, aki orosz emberként a nyugati sportolókhoz képest az igazi lehetőségektől elzárva él, éppen ezért nagyon sok kísértéssel találkozik. Folyamatosan csábítják külföldre, folyamatosan szembesül azzal, hogy sikeresebb lenne a karrierje, ha ezt meg is lépné, de ott a családja a háttérben két gyerekkel. Aztán mégis enged a kísértésnek, emigrál és otthagyja a családját, de utána ettől van lelkiismeret-furdalása. Beleszeret Florence-ba, és onnantól kezdve arról szól a történet, hogy milyen döntést hoz végül.

Miben látod a koncert verzió nehézségeit?

Mint egy klasszikus zenei koncerten, itt is nagyon sok szólaméneklés van, ami még fokozottabb koncentrációt igényel, mert nem csak rólam van szó. Ha én elrontom, akkor borul minden, és mások munkáját nem szeretné az ember tönkre tenni, nagyon figyelnünk kell egymásra, ami persze meghozza a gyümölcsét. Éppen ezért a bemutatóig hátra lévő időben biztos, hogy nem telhet el úgy nap, hogy ne venném elő és ne foglalkoznék vele, mert nagyon nagy felelősség van az emberen.

Van már esetleg kedvenc dalod, vagy jeleneted a darabból?

A Forog a kerék és a Himnusz, ami Anatoly két szólója, ezeket ismertem és szerettem már korábban is. A Himnusz szerintem fantasztikusan van megszerkesztve a kórussal és a zenekarral. Nagyon megszerettem a duetteket is, amiket eddig nem ismertem.

Mit gondolsz, lesz akkora sikere a Sakknak, mint a Vámpíroknak?

Másfajta sikere lesz, szerintem nagy szakmai elismerést fog kapni az előadás. Nem olyan könnyen emészthető, mint általában a musicalek, sok benne a drámaiság, a megindító pillanat, amit persze fantasztikusan ellensúlyoz a tánckar és a vakmerően frappáns koreográfia. Aki érti és szereti a zenét, az nagyon fogja szeretni a Sakkot is.

Kiss Brigitta

Kapcsolódó tartalmak

További fellépők a Tony-gálán

admin

Önmaga rekordjait dönti sorra a Szegedi Szabadtéri

Rechtenwald Kristóf

Spamalot lovagi torna

Nagy Péter

Artisjus-díjat kapott Szabó P. Szilveszter

Volf Anna

A Vörös Pimpernel

oldadmin