Interjúk

Sakk – Interjú Karen Bruce koreográfussal

Elég sok helyen dolgozott már a világban. Milyen most itt Magyarországon?

Nagyon jól éreztem magam, és ami a leginkább meglepő volt, hogy milyen magas színvonalon dolgoznak és léteznek az itteni művészek. Ez megejtő és bámulatos volt számomra. Nagyon boldog vagyok, hogy itt tölthettem el ezt az időt.

Mi a véleménye a táncosainkról? Mi alapján választották ki őket a Sakkra?

Nagyon sokan közülük benne voltak már a Vámpírok báljában is, de a követelmény, a kívánalom az volt, hogy meglegyen a megfelelő technika, és természetesen a szenvedély, amit tudnak közölni a tánccal. Valamint nekem van egy saját stílusom, amit át kellett tudni venni. De úgy gondolom, hogy tényleg kivételesek mindannyian, és legszívesebben elvinném őket magammal Angliába.

Mivel ez egy koncert változat, milyen szerepe lesz benne a táncoknak? Milyen táncokra számíthatunk?

Teljes és valódi előadást szerettünk volna létrehozni, annak ellenére, hogy ez egy koncert változat. Az előadáson belül, mivel ez egy dramatizált koncert változat, megvannak azok a pontok, amik egyébként is táncot, mozgást igényelnek. Ezek a Bangkok, a Bíró száma és a sakk játszmák. Úgy gondolom, pontosan megtaláltuk azt a megfelelő egyensúlyt a zene, a dalok és a mozgás, tánc között, amitől tökéletes lesz ez az előadás.

Mennyiben tér el a Sakk a korábbi munkáitól?

Nagyon régóta vagyok a pályán, nagyon sok mindent csináltam már, kisebb produkciókat, nagyokat, különböző stílusokban is dolgoztam, de azt gondolom, a Sakk amiatt is nagyon különleges, mert a zenéjének a minősége, egyedisége nemzetközi szinten is elismert. Igazából megtiszteltetésnek vettem, hogy felkérést kaptam erre a produkcióra.

Mennyire tudnak együtt dolgozni a rendezővel, Cornelius Baltus-szal, mennyire egyezik az elképzelésük?

Szerencsére nagyon! Ha lehet így mondani, teljesen kompatibilisek vagyunk, ugyan azt gondoljuk a művészetről, a tehetségről. Mivel Corneliusnak nagyon tiszta és konkrét elképzelése volt az előadásról, ez az én dolgomat is megkönnyítette, mert nekem ehhez képest kellett megcsinálni a koreográfiákat. Ráadásul még a humorunk is egyezik. Nagyon örülök, hogy együtt dolgozhatunk.

Kiss Brigitta

Kapcsolódó tartalmak

Valahol Európában – Interjú Mahó Andreával

halasi.vivien

Színházak éjszakája – A Budapesti Kamaraszínház is csatlakozik az eseményhez

Volf Anna

A Love Never Dies Magyarországon?

admin

Évzárás, évkezdet a Broadway-n (2011/12)

Volf Anna

Sybill az Operettszínházban

Czitrovszky Balázs