Hírek, beszámolók

István, a király Balatonföldváron

Szombaton kezdődik a Kultkikötő-Balatonföldvári Szabadtéri Színház idei nyári programsorozata. A térség nyári kulturális központjává vált, idén hatodik alkalommal megrendezett Kultkikötő szeptember 4-ig várja a korábbiaknál több színházi produkcióval a vendégeket.

Nagy Viktor színművész, a rendezvény ügyvezető igazgatója az MTI-nek pénteken arról nyilatkozott, hogy a 75 millió forintos költségvetésű, támogatásokból és pályázati forrásokból megvalósuló Kultkikötő “nem haknihely”. Alapvető célja, hogy évről évre több igényes színházi előadást tartva, színvonalas, kulturális nyári központtá váljon, “nem eltávolodva a közönség igényeitől”. Idén 24 színházi előadás terveznek a nyár végéig tartó programsorozatban, köztük két olyant, amelynek Balatonföldváron lesz a premierje. Mivel a tó déli partján sok a családos nyaraló, kiemelt figyelmet fordítanak a gyerekprogramokra.

Tavaly 20-22 ezer látogatója volt a részben ingyenes, részben belépőjegyes rendezvénysorozatnak, amelynél idén jobbra számítanak a rendezők, mivel a több támogató marketingnek lehetőségnek köszönhetően a korábbinál nagyobb érdeklődést tapasztalnak az előadások iránt.
Balatonföldvár valamikor a kaposvári Csiky Gergely Színház ősi játszóhelye volt, de a 90-es évek közepén egy évtizedre bezárt a szabadtéri színház, amelyet öt évvel ezelőtt sikerült újjáéleszteni. Egy nemzetközi színházi-, filmes-, táncos ifjúsági táborból nőtte ki magát a rendezvény, amelyen a résztvevők elhatározták, hogy létrehoznak egy élményteret nyári színházként, újraélesztve a régi kulturális életet a településen. 

“Végigremegjük a nyarat” – válaszolt Nagy Viktor arra a kérdésre, mennyire kitett a rendezvénysorozat az időjárásnak. Az idei szezonban nagy előrelépésnek számít, hogy fedést kaphatott a szabadtéri színpad. Vihar vagy zápor esetén esőnapot tartanak, de a tapasztalatok szerint rossz idő estén is kitartó a közönség. 

Az idei Kultkikötő első, szombati, Gyógyír északi szélre… című ősbemutatójának a főszereplői Fullajtár Andrea és Őze Áron lesznek. A következő pénteken, július 22-én Bánfalvy Ági és Harmath Imre produkciójában látható a Jövőre, veled, ugyanitt 1. vígjáték. Másnap, szombaton Bodrogi Gyula és Voith Ági adja elő zenekari kísérettel egyéni és közös dalait.
Július utolsó szombatján, július 30-án a Nagy Négyes lép a balatonföldvári színpad deszkáira – a darabban visszavonult, egykor ünnepelt operaénekeseket játszik Molnár Piroska, Vári Éva, Benedek Miklós és Szacsvay László.
Augusztus 5-én a Kultkikötő vendégzenekara a Quimby lesz, másnap pedig a Portugál című darabot mutatja be a Kaposvári Csiky Gergely Színház
Augusztus 12-én Földes László Hobo érkezik Földvárra új lemezének színpadi változatával, a Circus Hungaricusszal. A rákövetkező napon Az Imposztor címmel színházi est látható Kovács Lajos színművész főszereplésével a Budapesti Kamaraszínház és Gyulai Várszínház közös produkciójában.
Augusztus 18-án ismét a Nagy Négyes látható, majd másnap az István, a király című rockopera bemutatója következik a Kaposvári Roxínház előadásában.

Kapcsolódó tartalmak

Tiéd a lányom, Abigél

oldadmin

Az operaház fantomja – sajtótájékoztató (Madách színház)

Czitrovszky Balázs

10 éves Az operaház fantomja – villáminterjúk

Mezőfi Orsolya

Meghallgatta Eszenyi Enikőt a szakmai bizottság

Volf Anna

Mintegy 300 előadást tartott a most záruló évadban a Győri Nemzeti Színház

József Kriszti