Hírek, beszámolók

Debrecenben a jubileumi István, a király

Debrecenben, a Főnix Csarnokban láthatja a közönség az István, a király rockopera 25 éves jubileumi előadását. A produkciót az m1 Társulat című nagy sikerű tehetségkutató versenyéből megismert énekesek közreműködésével Szikora János rendező állítja színpadra. A Hajdú-Bihar megyei közönség körében is óriási érdeklődésre számíthatnak a novemberi előadások.

A debreceni előadások a Főnix Rendezvényszervező Kht. és a Szegedi Szabadtéri Játékok közreműködésével jön létre. Az idei Dóm téri fesztivál egyik legnagyobb sikere, a minden este teltházas közönség előtt játszott István, a király volt, melynek születését már a szereplőválogatáskor hatalmas érdeklődés kísérte, így nem csoda, ha a nagy igényre való tekintettel az eredeti három szegedi időpontot kiegészítették további két előadással.
A debreceni Főnix Csarnok színpadán három alkalommal, november 21-én, 22-én és 23-án lesz látható.

Szörényi Levente és Bródy János műve 25 éve töretlen népszerűségnek örvend. Ezt a jubileumot ünnepeli az előadás, melyet most Szikora János rendezésében, Zsuráfszky Zoltán koreográfiájával, Csikós Attila különleges díszleteivel és Kovács Yvette Alida gyönyörű, korhű jelmezeivel láthatnak a nézők.

A produkció szereplői a közszolgálati televízió népszerű szereplőválogató show-műsorából, a Társulatból ismert fiatal énekesek. A közkedvelt dalok – mint a Te kit választanál, az Oly távol vagy tőlem, vagy éppen a Szállj fel szabad madár – többek között Feke Pál, Simon Boglárka, Derzsi György, Vadkerti Imre, Herczeg Flóra és Fejes Szandra előadásában szólalnak meg. István szerepében Feke Pált láthatja a közönség, aki ugyan nagy színpadi múlttal rendelkezik, ennek ellenére jelentkezett a megmérettetésre. „Sokáig gondolkodtam rajta, hogy elinduljak-e a versenyen. Nehéz döntés volt, mert sokan ellenezték a barátaim, kollégáim közül, de nem bántam meg, hogy nem rájuk hallgattam, sőt örülök, mert megváltoztatta az életem.” – mondja Feke Pál. Simon Boglárka – aki Gizella szerepét nyerte el a Társulat című műsorban – az egyik szereplő, aki az István, a királyban lépett először színpadra. Ő így vall a megmérettetésről: „Aggódtam, hogy megállom-e a helyem. Úgy tűnik, sikerült. Ez a több mint fél év egy színművészetivel ért fel.” Szikora János is hasonlóan vélekedik, szerinte nagyszerű tanárok segítették a fiatalokat. Rengeteg olyan dolgot kellett elsajátítaniuk, amit a főiskolán évekig tanulnak.

A debreceni előadások legnagyobb közönségkedvence várhatóan a város sztárja, Koroknai Árpád lesz: az énekes több évtizedes zenei múlttal rendelkezik, hiszen Debrecen két népszerű együttesében, a Szfinxben és a legendás P.Box-ban is énekelt. A Társulatról azt vallja, rendkívüli lehetőséget biztosított számára ahhoz, hogy megmutassa, mit tud. „Elég régóta foglalkozom zenével, a P.Box énekeseként hat éven át léptem fel kisebb-nagyobb helyeken, az azonban teljesen más kategória, hiszen ott egy zenekart mint egész produkciót értékel a közönség, nem kell megküzdeni senkivel. A verseny alatt viszont hétről-hétre a maximumot kellett nyújtanom, a számomra teljesen ismeretlen, színházi környezetben” – mondja Koroknai, akit a műsor nagy veszteseként értékeltek a nézők – kiindulva abból, hogy a zsűri mind a négy férfi főszerep – Laborc, Torda, Koppány és István – döntőjére jelölte, kétszer párbajozhatott is, végül egyiket sem kapta meg. A Pázmány német lovag szerepét elnyerő énekes azonban nem vereségként értékeli a történteket: „Rendkívül megtisztelő, hogy mind a négy alak megformálására felkért a zsűri – vallja Koroknai. – Először persze úgy éreztem, ők sem tudják, melyikre vagyok igazán alkalmas. Ám kiderült: azért döntöttek így, mert jól ismerem a darabot – hiszen a debreceni Zeneteátrumban több mint harmincszor játszottam Istvánt –, így minden szerepet el tudok énekelni. A döntő után Szikora János azt ígérte, mind a négy főszerepet fogom énekelni a későbbiekben.”

A rockoperát november 21-én és 22-én 19 órától, 23-án pedig 17 órától láthatja a közönség a debreceni Főnix Csarnokban.

Jegyárak:

I.    kategória: 11.000 Ft
II.    kategória: 9000 Ft
III.    kategória: 7000 Ft
IV.    kategória: 5000 Ft
V.    kategória: 3000 Ft

 

Jegyértékesítési pontok:

Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft., Batthyány u. 2/b.

Tourinform Debrecen,  Piac u. 20.

Apolló Mozi, Miklós u. 1.

IBUSZ Debrecen, Révész tér 2.

OTP Travel, Piac u. 69.

Kölcsey Központ, Hunyadi u. 1-3.

Start Utazási Iroda, Bethlen u. 10-12

Főnix Csarnok, Kassai út 28

CORA Áruház, Kishatár u.7

A fent felsorolt jegyértékesítési pontokon kívül az előadásokra jegyeket vásárolni országosan az IBUSZ- és Tourinform-irodákban, valamint az Interticket hálózatán keresztül lehet.

Kapcsolódó tartalmak

Miller Zoltán zenés esttel készül az Erkelben

Vincze Dániel

Uwe Kröger hamarosan búcsúzik a berlini Elisabethtől

admin

Meghallgatás Kaposváron

admin

A varieté örök

Buchmann-Horváth Emese

József extra – május 26. – Kosztümös kiadás

Nagy Péter