Hírek, beszámolók

Itt a helyem! – meghirdette 2016/2017-es évadát a Miskolci Nemzeti Színház

Műfaji sokszínűség, kortársak és klasszikusok, illetve 16 új bemutató. Ez az, ami a miskolci közönségre vár a teátrum 193.évadában.

A pénteki sajtótájékoztatón Béres Attila, a színház igazgatója izgalommal és várakozással telinek nevezte a következő évadot, majd ismertette a művészeti tanács közös elképzelésein alapuló műsortervet, ami elég változatos, hiszen a város egyetlen színházaként minden korosztály számára biztosítaniuk kell előadásokat.

A nagyszínház hat premiert is tart: Keszég László viszi színre Az ember tragédiája című drámai költeményt és a La Mancha lovagja című musicalt, melynek főbb szerepeit Harsányi Attila, Ullmann Mónika és Lajos András fogja alakítani.

A zenés műfajnál maradva idén szilveszterkor is látható lesz egy, a tavalyi Primadonnákhoz hasonló gálaest, a Téli musical gála, mely olyan sikerdarabok slágereit sorakoztatja fel, mint az Elisabeth, a Rebecca, Az operaház fantomja, vagy a Marie Antoinette. Az előadásban közreműködik az Operettszínház művésze, Homonnay Zsolt is. Az estet Szőcs Artur rendezi, ahogyan A hülyéje című bohózatot is.

Azonban nem a gála lesz az egyetlen produkció, aminek köze van az Operettszínházhoz. A Béres Attila által Dolhai Attilával színre vitt Viktória című operettet hosszú távú együttműködés részeként tűzi műsorára a teátrum, Szabó Máténak köszönhetően pedig a Szegedi Szabadtéri Játékokon idén nyáron bemutatásra kerülő A bolygó hollandi című opera is látható majd Miskolcon a következő évadban.

A Kamaraszínházban Rusznyák Gábor Móricz Zsigmond Kivilágos kivirradtig című művével dolgozik, míg Tadeusz Słobodzianek a Katona József Színházban is játszott darabját, A mi osztályunkat Béres Attila állítja színpadra.

A gyerekeket Fodor Sándor Csipke az óriástörpe című meséje várja (rendező: Szabó Máté), míg a fiatalokhoz egy kortárs angol szerző, Mark Haddson A kutya különös esete az éjszakában című darabja szól majd Lukáts Andor rendezésében. Hamarosan Miskolcra érkeznek a Mohácsi testvérek is, hogy színre vigyék Molnár Ferenc Játék a kastélyban című komédiáját.

A vezetőség pályázatában szerepelt, hogy minden évadban bemutatnak egy görög drámát. Először Szőcs Artur „zenés bacchanáliájára” kerül sor a Játékszínben, ami Euripidész Bakkhánsnők című tragédiáján alapul.

Szintén itt Harangi Mária rendezi Parti Nagy Lajos A Bandy-lányok című zenés komédiáját, de látható lesz a k2 Színházból ismert Benkó Bence és Fábián Péter kortárs darabja, A ma esti előadás is.

Az idén negyedik születésnapját ünneplő Miskolci Balett új arcokkal, koreográfusokkal és stílusokkal dolgozik majd. Velekei László koreográfus vezetésével bemutatják az Anna Kareninát, Gergye Krisztiánnal pedig a Harlequinade című darabot készítik el.

Ezentúl is megrendezik a színház két hagyományossá vált fesztiválját, azonban időpontjaik felcserélődnek: a következő évadban a Határtalan Napokra februárban, míg a SZEM-re (Színművészeti Egyetemek Miskolcon) áprilisban kerül sor.  

Kiss Gábor alpolgármester az igazgató szavaihoz hozzátette, hogy a miskolci közönség nagyon szereti a színházát, ezért igényli a minőséget, amit meg is kap, valamint szólt a beavató színházi események fontosságáról is.

A társulat két nemrégiben elhunyt művészéről, Bősze Györgyről és Csapó Jánosról munkásságuk előtt tisztelegve bérletet neveztek el.

A résztvevők felhívták a figyelmet az Észak-Magyarország nevezetű napilap által szervezett az évad színésze szavazásra is, melynek keretein belül a közönség az interneten adhatja le voksát kedvenc művésze egyik alakítására.

A 2016/2017-es évad népszerűsítésére május 7-én a színház szabadtéri eseményeket szervez a Déryné-kertben, melyekről Szabó Máté művészeti vezető beszélt.

Délelőtt gyerekprogramok, az évad karkötője és az évad tortája várja a színház környékére látogatókat, míg sötétedés után fényfestés és örömkoncert lesz a társulattal. A közönség ízelítőt kaphat a következő évad darabjaiból, többek között a Viktóriából és a La Mancha lovagjából is. Fellép a színház házi zenekara és sztárvendégként Dolhai Attila

Kapcsolódó tartalmak

15 éves a Lion King musical

Sándor Petra

Abigél

Rechtenwald Kristóf

Új évad kezdődik Baján

admin

A Vörös Pimpernel tökéletes választásnak bizonyult

Vincze Dániel

A Monte Cristo grófját mutatja be a Békés Megyei Jókai Színház

Volf Anna