Hírek, beszámolók

„ITT ÉLNED, HALNOD KELL” – ZENÉS TÖRTÉNELMI UTAZÁS A HŐSÖK TERÉN

Június 17-én és 18-án mutatják be a Hősök terén az „Itt élned, halnod kell” című produkciót, mely a magyar történelem több, mint ezer évét öleli fel, a honfoglalástól napjainkig.

Az előadásnak a Hősök tere ad otthont, ahol a szobrok, domborművek keretbe, egységbe foglalják a játékot. Az „Itt élned, halnod kell” című történelmi utazásban 20 énekes, 10 színész, 300 táncos, 100 statiszta, 40 lovas, 50 artista és 20 tűzzsonglőr vesz részt.

A főbb szerepekben Deák Bill Gyulát, Varga Miklóst és Vikidál Gyulát láthatja a közönség, de a zenés műben Csengeri Attila, Kalapács József, Hujber Ferenc, Makrai Pál, Fehér Nóra, Palcsó Tamás és Vadkerti Imre is feltűnik. A díszletet a Hősök tere teljes szoborcsoportja alkotja, amely előtt háromszintes színpadrendszer is épül. A produkciót Koltay Gábor rendezi, a benne elhangzó zenék szerzői Koltay Gergely és Szűts István.

Az “Itt élned halnod kell” a honfoglalástól a rendszerváltozásig idézi meg a magyar történelmet, annak kiemelkedő nagy időszakait, eseményeit, amelyek rövidebb, hosszabb időre befolyásolták a magyarság életét. 3-4 perces dalok segítségével, egymás után idéződnek meg olyan történelmi korok, mint a honfoglalás, István király, László király, vagy IV. Béla kora, a tatárjárás, az Anjou-lovag kor, a Dózsa parasztháború, a mohácsi csatavesztés, az 1456-os Nándorfehérvári diadal, Mátyás király kora, a 150 éves török hódoltság, Buda visszavétele 1686-ban, a Rákóczi szabadságharc, a reformkor, az 1848-as forradalom, a kiegyezés időszaka, a századforduló, az első világháború, a két világháború közötti időszak, a második világégés, az 1956-os forradalom és szabadságharc, majd pedig az 1989-90-es rendszerváltás.

Az Esztrád Színház előadása június 17-én és 18-án látható a Hősök terén.

forrás: szinhaz.hu

Kapcsolódó tartalmak

Gyermekrajzpályázatot hirdet a Szegedi Nemzeti Színház

Vincze Dániel

Musical nyerte az idei Pulitzer-díjat

admin

A Csárdáskirálynő újra a Dóm téren

Rechtenwald Kristóf

A Dal – interjú Polyák Lillával

Stern Ágnes

Manitu bocskora – meghallgatás Németországban

admin