Hírek, beszámolók

Január 4: a Broadway fekete napja

Az elmúlt tíz évet tekintve példa nélküli január hónapnak néz elébe a Broadway: 13 előadás kerül le a műsorról az év első hónapjában. Ebből kilenc – valószínűleg Broadway-történelmet írva – ugyanazon a napon.

BroadwayA gazdasági elemzők megfigyelése szerint a nyár vége és a karácsonyi ünnepek utáni néhány hónap a Broadway-évad legnehezebb időszaka. Ekkor visszaesik a nézőszám, és észrevehetően csökken a bevétel, így a “gyengélkedő” előadások általában ilyenkor kerülnek le a műsorról. A gazdasági helyzet miatt ez a hatás idén fokozottabban jelentkezik.

A ma búcsúzó előadások között számos prózai mű is található, a teljesség kedvéért néhány szó essen róluk is.
Lekerül a Boeing-Boeing, mely nyáron megkapta a legjobb prózai felújításért járó Tony-díjat. A 2008 áprilisa óta műsoron lévő produkció pénzügyileg is sikeresnek mondható, hiszen visszahozta a befektetett 2,6 milllió dollárt. 2009-ben az Egyesült Államok többi nagyvárosában szeretnék megismételni a sikert, ugyanis turnéra viszik az előadást.
Lekerül a mai napon a Dividing the Estate, mely csak egy rövid limitált szériára érkezett a Broadway-re 2008 novemberében. Májustól Hartfordba kerül át a produkció.
Ma búcsúzik a szintén limitált szériás, a karácsonyi ünnepek alatt játszott Slava’s Snowshow is.

White ChristmasA zenés előadások közül két limitált produkció is ma kerül le a műsorról.
Az egyik Liza Minnelli új koncertműsora, a Liza’s at the Palace. A hatalmas siker miatt kétszer hosszabbították a szériát, a koncert hanganyaga cd formájában is megjelent.
Az Irving Berlin zenéivel tarkított White Christmas című musical is a karácsonyi időszakra érkezett a Broadway-re. Korábban évekig sikerrel turnézott Amerikában, a Broadway-n az idei szezonban mutatkozott be nagy sikerrel. A producerek szívesen hosszabbították volna a játszási sorozatot, ám a színház már leszerződött a következő produkcióra (Soul of Shaolin) január 13-tól.

Lekerül a Volt öt évünk szerzőjének, Jason Robert Brownnak a 13 című gyerekmusicale is. A produkciónak nem jósoltak nagy sikert, hiszen kis költségvetésű előadásról van szó, ismeretlen gyerekszereplők részvételével. A közönség 2008 szeptemberétől láthatta a musicalt New Yorkban. A producerek bejelentése szerint külföldről is érdeklődés mutatkozik a darab iránt, és valószínűleg egy amerikai turnét is elindítanak a közeljövőben.

Hairspray

Ma látható utoljára Mel Brooks második musicale, a nagy költségvetésű, látványos Young Frankenstein. Az előadás a producerek pénzügyi döntései miatt került az érdeklődés középpontjába. A Broadway-n egyedüliként úgy döntöttek, hogy nem hozzák nyilvánosságra heti bevételeiket, továbbá a premierkor 450 dollárban állapították meg a legmagasabb jegyárat, ami a Broadway-n irreálisnak számít. Utólag ezt rossz döntésnek nevezték, és lejjebb is vitték a jegyárakat. Biztos információk a bevételekről nincsenek, de a producerek részéről elmaradt az arra vonatkozó bejelentés, hogy a show behozta volna a befektetett milliókat, így valószínűleg veszteséggel zárják a Broadway-szériát. 2009-ben elindulhat a produkció amerikai turnéja.

Búcsúzik a Grease felújítása is. Az előadás arról lett híres, hogy ez volt az első olyan Broadway-produkció, amelyhez televízióműsorban választották ki a két főszereplőt. A producerek a gazdasági helyzettel indolokták a levételt, és inkább a nemrég elindított, sikeres turnéra koncentrálnak.

A musicalrajongók számára talán a Hairspray váratlan búcsúja okozza a legnagyobb szomorúságot a mai napon. A 8 Tony-díjas musical több, mint 2600 előadást tudhat maga mögött a Broadway-n. A búcsúelőadáson több egykori szereplő is színpadra lép majd, de a szerzők, valamint a koreográfus és a rendező is tiszteletét teszi az eseményen. Az utolsó néhány hónapra visszatért a produkcióba az eredeti szereposztás két Tony-díjas főszereplője, Harvey Fierstein (Edna) és Marissa Jaret Winokur (Tracy) is.

A ma lekerülő musicaleket két héten belül három “nagyágyú”, a Gypsy, a Spring Awakening és a Spamalot követi.

Volf Anna

Kapcsolódó tartalmak

Szabadtéri Webber-koncert Londonban

admin

A Tháliában vendégeskedett a Leányvásár

admin

Mária evangéliuma – Győr, 2011. január 29.

Rechtenwald Kristóf

Riviera girl a Kálmán Imre Teátrumban

Sándor Petra

Kerry Ellis újra Londonban

admin