Kitekintő

Játsszunk Krúdyt!

2017. február 4-én mutatja be a Spirit Színház Galambos Attila Play Krúdy! című színművét, a Szindbád novellák elemeinek felhasználásával.

Olyan népszerű musicalek, mint a Rómeó és Júlia vagy Az Operaház Fantomja fordítójaként, illetve a Csoportterápia, a Poligamy és a Meseautó musicalek társszerzőjeként ismert Galambos Attila most saját prózai darabbal jelentkezik, Play Krúdy! – avagy az Ember, aki Szindbád akart lenni címmel. Az író elmondta, hogy már tíz éve készül egy saját színmű megírására, és az elhangzó dalok zenéjét és szövegét is ő szerezte. Az előadás rendezője Jantyik Csaba, a szerepeket Csizmadia Gergely, Nagy Enikő és Lazók Mátyás játsszák.

A mű középppontjában egy negyvenes üzletember, a nagyra törő, autodidakta zeneszerző és egy valaha szebb napokat látott színésznő találkozása áll. A férfi musicalt ír Krúdy életéről, míg a nő már azzal is megelégedne, ha otthon a fiával sikerülne szót érteni.

A színésznőt alakító Nagy Enikő hangsúlyozta, hogy bátorság volt Galambos Attilától ilyen darabot írni, hiszen már a címválasztás is ijesztő lehet egyesek számára. A színészek is nagy izgalommal vágtak bele a munkába. A felkészülés alatt újraolvasták a Szinbdád műveket, megnézték a belőle készült kultikus filmet, és mind közelebb kerültek Krúdy világához, beleszerettek ebbe a korba. “Borzasztóan izgalmas és szép élmény volt, és nagyon szeretnénk ezt átadni a nézőknek, ha jönnének velünk erre a kalandra”– mondta a művésznő.

Ízelítő a darabból: az “Egy úr” c. dalt Nagy Enikő énekli.

Csizmadia Gergely szerint Krúdy világa olyan, mint egy impresszionista kép: hangulatokat, színeket fest, amit Galambos Attila is igyekezett művében megjeleníteni. Nagy kihívás volt, hogy hogyan lehet egy lírikus, epikus történetet színpadra állítani, dramatizálni. “Komoly vállakozás ma, a XXI.században, Magyarországon megmutatni Krúdyt, izgalmassá tenni mindezt a nézők számára”. Csizmadia hozzátette, hogy ugyanakkor kicsit a színészek, a színház életébe is bepillantást nyer a darab által a közönség.

Lazók Mátyás azt emelte ki, hogy a mi világunkból már kiveszett a romantika, a becsület, a tiszta érzések. Az alkotók arra törekszenek, hogy ebben a darabban olyan miliőt teremtsenek, ami visszahozza azt a kort, azt az értékrendet, amikor az embernek van egy tiszta gondolata, és akarata, hogy azt valahogy végigvigye. “Ha élünk, akkor igenis vannak bizonyos céljaink, amikért érdemes élnünk”. Sok nehézség állja utunkat, amin vagy túljutunk, vagy nem. Az általa megjelenített karakter, pont egy buktató a történetben, ugyanis a zeneszerző egy olyan karakter, akinek van egy ilyen nemes célja, ám a színésznő fia pont az ellentéte, akinél csak a pénz számít. Kettejük szembenállása a mű fontos eleme.

“Ez a darab részben az újrakezdésről szól” – mutatott rá a rendező, Jantyik Csaba. “Arról, hogy negyven fölött is van élet és keresni kell az új lehetőségeket. Nagyon fontos, hogy nyitottak és kíváncsiak maradjunk.”

Galambos Attila színműve, a Play Krúdy! című izgalmas előadás 2017. február 4-én és 6-án látható a Spirit Színházban. Jegyek a színház weboldalán illetve a jegy.hu hálózatában kaphatók.

Kapcsolódó tartalmak

JÓTÉKONYSÁGI AKCIÓ AZ ŐRÜLT NŐK KETRECE FÉNYKÉPEIVEL

halasi.vivien

Macskadémonból Ludas Matyi

oldadmin

A Padlás Miskolcon – interjú Rusznyák Gáborral

orosz.petra

Mozi a színházban

Buchmann-Horváth Emese

Édes Anna musical országos őszi turné

halasi.vivien