Hírek, beszámolók

Jézusok csatája a Broadway-n

1971-ben két Jézusról szóló musical világpremierének helyszíne volt New York. Májusban az off-Broadway-n Stephen Schwartz és John-Michael Tebelak Godspellje került színre, októberben pedig a Mark Hellinger Színházban debütált Webber és Tim Rice remekműve, a Jézus Krisztus Szupersztár. A két musical története párhuzamosan folytatódott: filmváltozat 1973-ban – Victor Garber illetve Ted Neeley és Carl Anderson főszereplésével -, felújítás 2000-ben – a Godspell az off-Broadway-n, a Szupersztár a Broadway-n futott -, végül újabb felújítás 2011-2012-ben a Broadway-n.

A Godspell-felújítás az eredeti tervek szerint 2008-ban érkezett volna a Broadway-re Gavin Creel főszereplésével, a gazdasági válság miatt azonban lefújták a tervezett bemutatót. A musical felújítása így 2011 októberétő lesz látható a Broadway-n, a premier időpontja november 7.
Jézus szerepére a Spring Awakening és a Weeds (Nancy ül a fűben) című sorozat sztárját, Hunter Parrish-t szerződtették, a rendező  Daniel Goldstein (All Shook Up), a koreográfus Christopher Gattelli (South Pacific, Altar Boyz) lesz. A teljes szereposztást és a kreatív csapat többi tagjának nevét később hozzák nyilvánosságra.

A Jézus Krisztus Szupersztár meglepő módon eddig nem tudott sikeres lenni a Broadway-n. A Tom O’Horgan (Hair) sztár-rendező által színpadra állított 1971-es világpremier és a 2000-es Gale Edwards-féle felújítás is megbukott. (Utóbbi rendezés a New York-itól eltérő szereposztással dvd-n is megjelent.) Számtalanszor állították színpadra az Egyesült Államokban a musicalt, de egyszer sem merült fel a Broadway-transzfer lehetősége, egészen mostanáig.
A kanadai Stratford Shakespeare Festival keretében került színre a kétszeres Tony-díjas Des McAnuff (Jersey Boys, Tommy) rendezésében a Jézus Krisztus Szupersztár 2011 májusában. A kritikusok által magasztalt produkció Webber és Tim Rice tetszését is elnyerte. (A nagy Webber-produkciókat személyesen felügyelő zeneszerző a New York Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy az utóbbi időben két tökéletes, és a kritikusok által is nagyra tartott előadás született a műveiből: az ausztrál Love Never Dies és a kanadai Szupersztár. Ő maga egyik esetben sem vett részt az előkészületekben, így arra a döntésre jutott, hogy a jövőben is ezt a gyakorlatot folytatja: marad a zeneszerzés, a színre vitelből pedig amennyire lehet, kivonja magát.)
A McAnuff-féle Szupersztár az eredeti stratfordi szereposztással (Paul Nolan – Jézus, Josh Young – Júdás, Chilina Kennedy – Mária Magdolna) novemberben és decemberben San Diegóba költözik, a következő állomás pedig a hírek szerint a Broadway lesz. A tárgyalásokat már megkezdték a Broadway-transzferről. A New York Post úgy tudja, hogy a rendező megkérte a társulat tagjait, hogy ne írjanak alá más produkciókhoz a jövő évre. Azaz valószínű, hogy amennyiben megvalósul a Broadway-premier (és ha az amerikai színész szakszervezet is úgy akarja), a kanadai szereplőgárda kap lehetőséget a Broadway-n.

Ha megvalósul a Broadway-transzfer, akkor az évad végén a legjobb felújításnak járó címért a Szupersztár nem csak a Godspell-lel, hanem a Ricky Martin főszereplésével bemutatásra kerülő másik Webber-művel, az Evitával is csatázhat a Tony-díjért.

Részletek a stratfordi Jézus Krisztus Szupersztár előadásból:

Kapcsolódó tartalmak

A Hello, Dolly című musicallel kezdődik a Vidéki Színházak Fesztiválja

Volf Anna

Filmvásznon az elmúlt két év legjobb musicalei?

admin

A legendák éve sajtótájékoztató – Budapesti Operettszínház

Stern Ágnes

A New York-i színházi díjak jelöltjei

admin

Marica grófnő

Stern Ágnes