Hírek, beszámolók

Jó eséllyel Rátóti Zoltán marad a kaposvári színház igazgatója

Kaposvár polgármestere jó esélyt lát arra, hogy Rátóti Zoltán maradjon a Csiky Gergely Színház igazgatója. Szita Károly (Fidesz-KDNP) erről a csütörtöki évadnyitó társulati ülésen beszélt.

“Nem előlegezhetem meg a közgyűlés jövő keddi döntését, de nagyon nagy esélyt látok arra, hogy a következő igazgatói ciklust is Rátóti Zoltán töltse be” – mondta a polgármester. Rátóti Zoltánt egyedüli pályázóként csütörtök délelőtt hallgatta meg a szakmai bizottság, melynek tagjai – Szita Károly elmondása szerint – egybehangzóan támogatják kinevezését. Rátóti Zoltán az évadnyitón is megerősítette, hogy szeretné folytatni a megkezdett munkát, a mikéntről azonban a közgyűlés döntése előtt nem akart beszélni.

A kaposvári társulat 12 bemutatót tervez az új évadban, ebből négy előadást másfél hónapon belül bemutatnak, ezért a próbák már az évadnyitó napján elkezdődtek – mondta az igazgató a társulati ülésen. Hozzátette, hogy vendégjátékokon is részt vesznek, A király beszédét például most szombaton Balatonfüreden láthatja a közönség, de ezzel a darabbal szerepelnek majd a Vidéki Színházak Fesztiválján Budapesten, a Bányavakságot pedig Kassán mutatják be.

Az évadnyitón 40. alkalommal adták át a teátrum legendás igazgatójáról elnevezett díjat, a Komor István-gyűrűt, és most először a Fogaskerék-díjat. Mindkét elismerésről titkos szavazással döntöttek. Előbbit – 2001 és 2008 után immár harmadszor – Sarkadi Kiss János vehette át, aki kollégái szerint az előző évadban a legjobban képviselte a színház művészeti szellemiségét. A háttérben dolgozók elismerésére alapított Fogaskerék-díjat elsőként Szabó István zsinóros-díszítőnek ítélték oda.

A kaposvári színház társulata az új évadban – a már korábban ismertetett tervek szerint – a nagyszínpadon öt bemutatót tervez. Heinrich von Kleist Az eltört korsó című vígjátékát Valló Péter rendezi, Bornemisza Péter tragédiáját, a Magyar Elektrát Horváth Csaba állítja színpadra, Ábrahám Pál Bál a Savoyban című operettjét Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönségi, Tracy Letts Augusztus Oklahomában című művét Guelmino Sándor rendezi. Stendhal Vörös és fekete című regényéből Müller Péter Sziámi készít színdarabot, a zenéjét Tolcsvay László írja és Kuntek Frigyes rendezi.
Ugyancsak a nagyszínpadon mutatják be – bérleten kívüli előadásban – Bohumil Hrabal megfilmesített alkotásából, a Szigorúan ellenőrzött vonatok című kisregényből készült tragikomédiát Bérczes László rendezésében.
A korábbiaktól eltérően nem a stúdióban, hanem a nagyszínpadon mutatják be az évad két új gyerek-, illetve ifjúsági előadását. A Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényéből készült musicalt Pesty-Nagy Katalin rendezi, Fésűs Éva Ajnácska című mesejátékát Tóth Géza állítja színpadra.
A stúdióban a Shakespeare Összes Rövidítve, azaz a S.Ö.R. című komédiáját Zakariás Zalán rendezi, Gareth Armstrong Shylock című monodrámáját Kővári Katalin rendezésében láthatja a közönség, William Nicholson Árnyország című drámáját a budapesti Nemzeti Színházzal közös produkcióban mutatják be Dér András rendezésében, Kerékgyártó István Kaposvárról szóló történetét, a Rükverc című regényből készült darabot Lendvai Zoltán rendezi. 

forrás: MTI

Kapcsolódó tartalmak

Egy nyári éj mosolya – A Centrál Színház előbemutatója Keszthelyen Törőcsik Marival

Volf Anna

Fogyatékkal élőket vár a Margitszigeti Szabadtéri Színház a Zorba főpróbájára

Buchmann-Horváth Emese

Kálmán Imre: A chicagói hercegnő – Operettszínház

Czitrovszky Balázs

Bot Gábor önálló nagykoncert az Urániában

Buchmann-Horváth Emese

Évadzáró a Centrál Színházban – Jön a Chicago

Stern Ágnes