Hírek, beszámolók

Jubilál A dzsungel könyve

Új dallal ünnepli ezredik előadását a Pesti Színházban 17 éve futó musical. A dzsungel könyve a magyar színpadi darabok között igazi kuriózumnak számít, ugyanis az első olyan zenés színpadi mű, mely ugyanazon a színpadon, valamint ugyanazzal a rendezéssel éli meg az ezredik előadását. Az alkotók – Dés László és Geszti Péter – egy új Maugli-dallal ünneplik a jeles eseményt.

A Pesti Színház négy alkotónak köszönheti igazán A dzsungel könyve megszületését: Békés Pál szövegkönyve, Dés László zeneszerző dalai, valamint Geszti Péter dalszövege kiváló alapanyaggal szolgált Hegedűs D. Géza rendezőnek, aki a szakma legjobbjaival keltette életre Rudyard Kipling novelláskötetének szereplőit; Kútvölgyi Erzsébet, Gryllus Dorka, Reviczky Gábor, Szervét Tibor, valamint Oroszlán Szonja játékával vált igazán ismertté a musical. Ezt a stafétát a újabb generáció vette át olyan színészek személyében, mint Józan László, Bata Éva, Majsai-Nyilas Tünde, Igó Éva, Molnár Áron, Karácsonyi Zoltán, Fesztbaum Béla, Lázár Balázs, illetve Rajhona Ádám. Két olyan színész is szerepel a darabban, akik már a kezdetektől részesei A dzsungel könyve csapatának. Borbiczki Ferenc Akelát, a farkast, míg Méhes László Kát, a kígyót formálja meg a színpadon.

A dzsungel könyve musical születésében Hegedűs D. Géza jelentős szerepet játszott; akkoriban olvasta a novelláskötetet gyermekeinek, ínnen kapta az ihletet, hogyfelkérje Dés Lászlót, írjon egy igazán jó zenés színpadi művet Kipling novelláiból. Dés úgy vélte, hogy a dalaihoz frappáns szövegekre van szükség, ezért felkereste az akkor még Rapülőkben alkotó Geszti Pétert, aki a zeneszerző nem kis meglepetésére nem csupán a könnyedebb daloknál találta el a szövegek hangulatát, hanem a bensőségesebb daraboknál is.

Megünnepelendő, hogy A dzsungel könyve 17 év után is ekkora sikernek örvend, a Dés-Geszti szerzőpáros a közönséget valamint az alkotókat egyaránt megajándékozva megírta Maugli dalát, mely az első felvonás fináléjaként kerül be a darabba. A darabban már szereplő dalt a közönség 2013. április 19-én csodálhatja meg először a Pesti Színházban. A Maugli-dal nem új ötlet: „A bemutató óta motoszkál bennünk a gondolat, hogy jó lenne egyszer megírni A dzsungel könyve első felvonásának fináléját, már csak azért is, hogy a főszereplőnek legyen végre egy önálló dala” – mesélte Dés László, aki azonban nem ezt az indokot tartja a dal megírása legfőbb motiváló erejének. 17 évvel ezelőtt a zeneszerzőnek választania kellett; vagy Bagira, vagy Maugli dalát írja meg. Mivel azonban az akkoriban Bagirát alakító Kútvölgyi Erzsébet kedves barátja volt, míg Mauglit egy színiiskolás hallgató alakította, egyértelmű volt a választás, hogy kinek a dalát vesse papírra.

Az első felvonást záró Maugli-daI a „Csak egy út van!” címet viseli. A jelenetben a farkasok kitaszítják az eddig testvérként kezelt Mauglit, miután a fiú „nevelőapja”, Balu meghal. A dallam „A mi emberünk” melódiájához hasonló, azonban a tempó lassabb, illetve a gitárszóló Sir Kán dalából való.

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója a musical 17 évnyi töretlen sikerével kapcsolatban elmondta, hogy szerinte az lenne igazgatóként a legfontosabb feladata, hogy rávegye A dzsungel könyve alkotóit egy újabb zenés színpadi mű megalkotására, amit ehhez a musicalhez hasonlóan sokáig játszhatna a teátrum társulata.

Kapcsolódó tartalmak

„Az ezerarcú Fantom” – közönségtalálkozó és zenés beszélgetés Posta Victorral

Buchmann-Horváth Emese

Jövőre Kylie Minogue musical Londonban?

Utasi Nikolett

Monte Cristo grófja az Aida főszereplőivel

Volf Anna

Apáca Show-ból nincs olyan, hogy elég!

Sándor Petra

Musicalek előkészületben

admin