Hírek, beszámolók Rendezvények

Jubileumi gálaesttel ünnepli Toldy Mária 80. születésnapját

Toldy Mária, a hatvanas évek ünnepelt előadója idén májusban lesz nyolcvan éves. A kerek évfordulót nagyszabású színpadi show keretében vele ünneplik neves tanítványai és családtagjai is az Erkel színházban, május 7-én.

A gálán – többek között – fellép Bereczki Zoltán, Feke Pál, Malek Andrea, Ifj. Malek Miklós, Szulák Andrea, Vágó Zsuzsi, az Octovoice énekegyüttes és a Stúdió 11 zenekar. Az estet moderálja Csonka András, a rendezői feladatokat Jantyik Csaba látja el, a karmester és zenei rendező Malek Miklós lesz.

Túlzás nélkül állítható, hogy a mai magyar zenés színpad / musical / művészeinek döntő hányada Toldy Mária kezei közül került ki, de tanítványainak száma az Európai színpadokon is jelentős. Előadói népszerűsége csúcsán a 70-es évek közepétől a tanítás felé fordult, felismerve a kor akkor még gyerekcipőben járó, de nagy jövő előtt álló új zenei műfaját, – a musicalt, és annak zenei jelentőségét. Elmélyülve az új anyag megismerésében, az abban megjelenő énekmód elsajátításban, továbbadásában, megalapította a hazai musical oktatás első iskoláját, melyet máig sikerrel működtet.

Munkásságát számos elismerés kísérte – legutóbb a regionális Primissima díj – emellett a legnagyobb színházak (többek között a Madách színház, Operettszínház és az Opera) a mai napig kikérik véleményét, igényt tartanak együttműködésére. Ennek a kivételes művésznek – pedagógusnak az életpályáját koronázza meg ez a gálaest, ahol rajongói, növendékei, kollégái egyaránt kifejezhetik tiszteletüket, szeretetüket. Az Erkel színház nem véletlenül lett az est színhelye, hiszen élete legnagyobb sikereit itt aratta.

Jegyek kaphatók a Jegy.hu oldalon.

Kapcsolódó tartalmak

Sajtótájékoztató a József Attila Színházban

Volf Anna

Ünnepelték az ExperiDance új darabját a győri táncfesztiválon

Buchmann-Horváth Emese

Decemberi programok a Szolnoki Szigligeti Színházban

Vincze Dániel

Broadway fesztivál 2012. – Csillagok éve (2012. 09. 15.)

Czibulka Stella

Musicalszínészek a MUS-E Jótékonysági koncerten

József Kriszti